教育研究活動データベース

日本語に切り替えるswitch to english

中川 究也

ナカガワ キュウヤ

工学研究科 化学工学専攻化学システム工学講座 准教授

中川 究也
list
    Last Updated :2023/05/27

    基本情報

    学部兼担

    • 工学部

    学位

    • 修士(工学)(京都大学)
    • 博士(工学)(京都大学)

    出身大学院・研究科等

    • 京都大学, 大学院工学研究科修士課程化学工学専攻, 修了
    • 京都大学, 大学院工学研究科博士後期課程化学工学専攻, 修了

    出身学校・専攻等

    • 京都大学, 工学部工業化学科, 卒業

    出身高等学校

    • 出身高等学校

      桐朋高等学校, Toho senior high school

    使用言語

    • 英語
    • フランス語

    ID,URL

    researchmap URL

    list
      Last Updated :2023/05/27

      研究

      研究テーマ・研究概要

      • 研究テーマ

        食品乾燥,医薬食品凍結乾燥,凍結技術,凍結濃縮,マイクロカプセル
      • 研究概要

        食品や医薬品を対象とした乾燥技術の研究,特に工業凍結乾燥やマイクロカプセル製造に関わるプロセス工学的な研究をしています.食品は分子構造,ナノ構造,ミクロ構造に及ぶとても複雑な構造を持っています.これらの構造中における水の動的な振る舞いを上手にコントロールしたり,これらの構造を適切に創り出す技術の開発を通じて,食品の機能向上に貢献する技術を開発したいと考えております.

      研究分野

      • ものづくり技術(機械・電気電子・化学工学), 加工学、生産工学

      論文

      • Experimental and computational evaluation of the degree of micro-collapse formations in freeze-dried cakes
        Kyuya Nakagawa; Daiki Morishita; Tetsuo Suzuki; Noriaki Sano
        DRYING TECHNOLOGY, 2022年06月, 査読有り
      • Osmotic Dehydration, Drying Kinetics, and Quality Attributes of Osmotic Hot Air-Dried Mango as Affected by Initial Frozen Storage
        Pramote Khuwijitjaru; Supawadee Somkane; Kyuya Nakagawa; Busarakorn Mahayothee
        FOODS, 2022年02月, 査読有り
      • Model-based prediction of the moisture sorption kinetics and humidity-induced collapse for freeze-dried cakes
        Kyuya Nakagawa; Hiroki Kamisaki; Tetsuo Suzuki; Noriaki Sano
        CHEMICAL ENGINEERING SCIENCE, 2022年02月, 査読有り
      • 肉代替食品を志向した大豆タンパク質含有繊維の作製
        長嶺 信輔; 西堀 功規; 中川 究也; 小林 敬
        粉体工学会誌, 2021年12月, 査読有り
      • The manufacturing of lactobacillus microcapsules by freezing with egg yolk: The analysis of microstructure and the preservation effect against freezing and acid treatments
        Bowen Fang; Hironoshin Watanabe; Kazuhiro Isobe; Akihiro Handa; Kyuya Nakagawa
        JOURNAL OF AGRICULTURE AND FOOD RESEARCH, 2021年12月, 査読有り
      • Influence of processing conditions of atmospheric freeze-drying/low-temperature drying on the drying kinetics of sliced fruits and their vitamin C retention
        Kyuya Nakagawa; Akane Horie; Maya Nakabayashi; Koichi Nishimura; Toshiko Yasunobu
        JOURNAL OF AGRICULTURE AND FOOD RESEARCH, 2021年12月, 査読有り
      • A study on pore formation of high surface area activated carbon prepared by microwave-induced plasma with KOH (MiWP-KOH) activation: Effect of temperature-elevation rate
        Purichaya Kuptajit; Noriaki Sano; Kyuya Nakagawa; Tetsuo Suzuki
        CHEMICAL ENGINEERING AND PROCESSING-PROCESS INTENSIFICATION, 2021年10月, 査読有り
      • 10年後の日本食品工学会を考える"Food Engineering 2030プロジェクト"報告
        中川 究也
        日本食品工学会誌 = Japan journal of food engineering / 日本食品工学会 編, 2021年09月
      • Pseudo Continuous Reactor with Microwave-plasma for Preparation of High Surface Area Activated Carbon
        Purichaya Kuptajit; Kyuya Nakagawa; Tetsuo Suzuki; Noriaki Sano
        JOURNAL OF THE JAPAN INSTITUTE OF ENERGY, 2021年08月, 査読有り
      • Microstructure change in whole egg protein aggregates upon freezing: Effects of freezing time and sucrose addition
        Bowen Fang; Kazuhiro Isobe; Akihiro Handa; Kyuya Nakagawa
        JOURNAL OF FOOD ENGINEERING, 2021年05月, 査読有り
      • 日本の食品工学20年の歩みとこれから : 20周年記念シンポジウムからの提言
        井村 直人; 中川 究也; 山本 修一; 安達 修二; 鍋谷 浩志; 熊谷 仁; 酒井 昇; 橋本 篤
        日本食品工学会誌 = Japan journal of food engineering / 日本食品工学会 編, 2021年03月
      • ニューノーマルにおけるセミナー・シンポジウムの開催方法 : 創立20周年記念シンポジウムのオンライン開催方法の検討と実行システムの紹介
        井村 直人; 中川 究也; 橋本 篤; 山本 修一
        日本食品工学会誌 = Japan journal of food engineering / 日本食品工学会 編, 2021年03月
      • Effect of pH, ionic strength, and freezing treatment on a colloidal suspension of egg white aggregates
        Bowen Fang; Kyuya Nakagawa
        FOOD STRUCTURE-NETHERLANDS, 2021年01月, 査読有り
      • リパーゼの作用により内包物質の溶出をトリガーできる多相脂質微粒子の創製
        中川 究也
        Foods & food ingredients journal of Japan = 食品・食品添加物研究誌 : FFIジャーナル, 2021年
      • 日本食品工学会の学術活動の記録(2011年~2019年)
        中川 究也
        日本食品工学会誌 = Japan journal of food engineering / 日本食品工学会 編, 2020年09月
      • Development of Novel Meat Analogue Based on the Microstructure Control of Soybean Proteins
        Takashi Kobayashi; Ratchanon Chantanuson; Nanami Okuyama; Koki Nishibori; Mika Akagi; Motohiko Hirotsuka; Shinsuke Nagamine; Hitoshi Takamura; Takayo Mannari-Sasagawa; Kyuya Nakagawa
        Japan Journal of Food Engineering, 2022年
      • Production of Activated Carbons from Food Wastes and their Properties as Liquid-Phase Adsorbents
        Kawahara Makiko; Mukai Shin R.; Nakagawa Kyuya; Tamon Hajime
        アジア・太平洋化学工学会議発表論文要旨集, 2004年
      • Preparation of soy protein-based food gels and control of fibrous structure and rheological property by freezing
        Ratchanon Chantanuson; Shinsuke Nagamine; Takashi Kobayashi; Kyuya Nakagawa
        Food Structure, 2022年04月
      • Solubility and mass transfer coefficient of oxygen through gas– and water–lipid interfaces
        Takao Roppongi; Naho Mizuno; Yayoi Miyagawa; Takashi Kobayashi; Kyuya Nakagawa; Shuji Adachi
        Journal of Food Science, 2021年03月
      • Preparation of a nanostructured multi-phase lipid carrier for iron encapsulation: A lipase-triggered release of ferric ions
        Kyuya Nakagawa; Maya Nakabayashi; Ren Ohgaki; Yuma Sakano; Takashi Kobayashi
        Food Science and Technology Research, 2021年
      • Modeling Atmospheric Freeze-Drying of Food Products Operated above Glass Transition Temperature
        K. Nakagawa; A. Horie; M Nakabayashi
        Chemical Engineering Research and Design, 2020年11月, 査読有り
      • Evaluation of degree of collapse and its relationship with retention of organic volatiles in freeze-dried dextrin matrices
        K. Nakagawa; S. Tamiya; T Ochiai
        Industrial & Engineering Chemistry Research, 2020年09月
      • Non-Destructive Monitoring of Food Freezing Process by Microwave Resonance Spectroscopy with an Open-Ended Coaxial Resonator
        S. Kono; H. Imamura; K. Nakagawa
        Journal of Food Engineering, 2020年08月, 査読有り
      • Hydrophobic cellulose aerogel from waste napkin paper for oil sorption applications
        Amaret Sanguanwong; Prasert Pavasant; Teeraya Jarunglumlert; Kyuya Nakagawa; Adrian Flood; Chattip Prommuak
        NORDIC PULP & PAPER RESEARCH JOURNAL, 2020年03月, 査読有り
      • Modification of casein aggregate microstructures under frozen conditions: A study using tunable resistive pulse sensing
        Bowen Fang; Kyuya Nakagawa
        FOOD HYDROCOLLOIDS, 2020年01月, 査読有り
      • Monitoring of Primary Drying in the Freeze-Drying Process Using an Open-Ended Coaxial Microwave Resonator
        K. Nakagawa; S. Kono
        Journal of Food Engineering, 2020年, 査読有り
      • 研究室紹介 京都大学大学院工学研究科化学工学専攻分離工学研究室
        中川 究也
        冷凍 = Refrigeration, 2019年11月
      • 真空凍結乾燥の操作理論と品質制御 (特集 真空凍結乾燥の新展開)
        中川 究也
        冷凍 = Refrigeration, 2019年11月
      • 食品工業における乾燥技術 : 水の挙動と品質について (小特集 乾燥・粉末化)
        中川 究也
        日本食品工学会誌 = Japan journal of food engineering, 2019年09月
      • 凍結乾燥ペプチドの製造過程で誘起する現象の一考 (特集 ペプチドを製剤化したい!)
        中川 究也
        Pharm stage, 2019年01月
      • 社会実装プロセスにおける課題 : 社会実装学とは? (小特集 社会実装学とこれからの化学工学)
        中川 究也; 福島 康裕; 松本 泰正
        化学工学 = Chemical engineering of Japan, 2019年01月
      • Control, Tuning, measurement and prediction of the impact of freezing on product morphology: A step toward improved design of freeze-drying cycles
        R Pisano; A Arsiccio; K Nakagawa; A. A. Barresi
        Drying Technology, 2019年, 査読有り
      • Effects of Sodium Chloride and Acetic Acid Concentrations on Dispersion Stability of Mayonnaise
        Yayoi Miyagawa; Kyuya Nakagawa; Hiroyuki Fujita; Shuji Adachi
        JOURNAL OF OLEO SCIENCE, 2019年, 査読有り
      • Influence of Inner Vapor Transfer Property of a Freeze Dryer on the Design Space of Drying Process
        K. Nakagawa; S. Tamiya
        AIChE Journal, 2019年, 査読有り
      • Optimization of food dye (betanin) retention during hot air drying: Design space calculation with consideration of reaction and substrate transfer kinetics
        Kyuya Nakagawa; Ango Tamura; Shuji Adachi
        DRYING TECHNOLOGY, 2018年11月, 査読有り
      • Observation of Microstructure Formation During Freeze-Drying of Dextrin Solution by in-situ X-ray Computed Tomography
        Kyuya Nakagawa; Shinri Tamiya; Shu Sakamoto; Gabsoo Do; Shinji Kono
        FRONTIERS IN CHEMISTRY, 2018年09月, 査読有り
      • Observation of glassy state relaxation during annealing of frozen sugar solutions by X-ray computed tomography
        Kyuya Nakagawa; Shinri Tamiya; Gabsoo Do; Shinji Kono; Takaaki Ochiai
        European Journal of Pharmaceutics and Biopharmaceutics, 2018年06月01日, 査読有り, 招待有り
      • X線CTを用いた冷凍デキストリン溶液中のガラス相の緩和現象の観察
        中川 究也; 田宮 慎理; 河野 晋治; 都 甲洙; 落合 隆晃
        日本冷凍空調学会年次大会講演論文集 Proceedings of the JSRAE Annual Conference, 2018年
      • 複合コアセルベーションによる可食性蓄熱マイクロカプセルの調製とその性能評価
        小林 敬; 中川究也
        日本食品工学会誌, 2018年, 査読有り
      • Kinetic Analysis of Rapeseed Oil Crystallization during Isothermal Storage
        Yayoi Miyagawa; Mao Yoshida; Kyuya Nakagawa; Shuji Adachi
        Crystal Growth and Design, 2018年, 査読有り
      • Degradation Kinetics of Food Dye (Betanin) During Isothermal and Iso-humidity Hot Air Drying
        K. Nakagawa; A. Tamura; S. Adachi
        Drying Technology, 2018年, 査読有り, 招待有り
      • Liquid–solid phase equilibria and the frozen ratio of ternary aqueous solution of acetic acid and sodium chloride
        Kazutaka Katsuki; Yayoi Miyagawa; Kyuya Nakagawa; Shuji Adachi
        International Journal of Food Properties, 2017年12月29日, 査読有り
      • Dispersion Stability of O/W Emulsions with Different Oil Contents Under Various Freezing and Thawing Conditions
        Kazutaka Katsuki; Yayoi Miyagawa; Kyuya Nakagawa; Shuji Adachi
        JOURNAL OF FOOD SCIENCE, 2017年07月, 査読有り
      • スープ食品凍結乾燥工程の数学的モデルに基づくデザインスペースの推算,
        中川 究也; 落合 隆晃
        日本食品工学会誌, 2017年06月01日, 査読有り, 招待有り
      • Denaturation of spray-dried egg yolk during processing and storage
        Kyuya Nakagawa; Shuji Adachi; Akihiro Handa
        Japan Journal of Food Engineering, 2017年06月01日, 査読有り, 招待有り
      • シンポジウム講演 機能性を付与する技術としての食品マイクロカプセル製造の可能性
        中川 究也
        美味技術学会誌 = Journal of the Japanese Society of Taste Technology, 2017年01月
      • Topics from special edition 食品機能性と関わるプロセス技術の一考
        中川 究也
        細胞, 2017年01月
      • An Attempt to Control Food Functionality by Using Freezing Process
        Kyuya Nakagawa
        JOURNAL OF THE JAPANESE SOCIETY FOR FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY-NIPPON SHOKUHIN KAGAKU KOGAKU KAISHI, 2017年, 査読有り, 招待有り
      • Thermal and structural changes of rapeseed oil during isothermal storage at low temperature
        Yayoi Miyagawa; Keisuke Shintani; Kazutaka Katsuki; Kyuya Nakagawa; Shuji Adachi
        Food Structure, 2017年01月01日, 査読有り
      • Antioxidant properties of convective-air-dried Spirulina maxima: Evaluation of phycocyanin retention by a simple mathematical model of air-drying
        Kyuya Nakagawa; Watadta Ritcharoen; Puchong Sri-Uam; Prasert Pavasant; Shuji Adachi
        FOOD AND BIOPRODUCTS PROCESSING, 2016年10月, 査読有り
      • Kinetics on the turbidity change of wheat starch during its retrogradation
        Soma Fukuzawa; Takenobu Ogawa; Kyuya Nakagawa; Shuji Adachi
        BIOSCIENCE BIOTECHNOLOGY AND BIOCHEMISTRY, 2016年08月, 査読有り
      • Alcoholic Fermentation by Yeast is Improved by Immobilization in Freeze-Dried Poly(Vinyl Alcohol) Foam
        Kyuya Nakagawa; Toru Katayama; Takuji Yamamoto; Koji Maeda
        JOURNAL OF CHEMICAL ENGINEERING OF JAPAN, 2016年07月, 査読有り
      • Water Sorption Kinetics of Gluten-added Wheat Noodle
        Soma Fukuzawa; Takenobu Ogawa; Kyuya Nakagawa; Shuji Adachi
        FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY RESEARCH, 2016年07月, 査読有り
      • Moisture profiles of wheat noodles containing hydroxypropylated tapioca starch
        Soma Fukuzawa; Takenobu Ogawa; Kyuya Nakagawa; Shuji Adachi
        INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY, 2016年06月, 査読有り
      • Impact of Ice Morphology on Design Space of Pharmaceutical Freeze-Drying
        Hiroshika Goshima; Gabsoo Do; Kyuya Nakagawa
        JOURNAL OF PHARMACEUTICAL SCIENCES, 2016年06月, 査読有り
      • Destabilization of mayonnaise induced by lipid crystallization upon freezing
        Yayoi Miyagawa; Takenobu Ogawa; Kyuya Nakagawa; Shuji Adachi
        BIOSCIENCE BIOTECHNOLOGY AND BIOCHEMISTRY, 2016年04月, 査読有り
      • Structural changes in casein aggregates under frozen conditions affect the entrapment of hydrophobic materials and the digestibility of aggregates
        Kyuya Nakagawa; Teeraya Jarunglumlert; Shuji Adachi
        CHEMICAL ENGINEERING SCIENCE, 2016年04月, 査読有り
      • A High-Efficiency Thermoelectric Module with Phase Change Material for IoT Power Supply
        K. Nakagawa; T. Suzuki
        PROCEEDINGS OF THE 30TH ANNIVERSARY EUROSENSORS CONFERENCE - EUROSENSORS 2016, 2016年, 査読有り
      • Changes in color and texture of wheat noodles during chilled storage
        Soma Fukuzawa; Takenobu Ogawa; Kyuya Nakagawa; Shuji Adachi
        BIOSCIENCE BIOTECHNOLOGY AND BIOCHEMISTRY, 2016年, 査読有り
      • Effects of Vegetable Oil Type and Lipophilic Emulsifiers on the Induction Period of Fat Crystallization
        Yayoi Miyagawa; Takenobu Ogawa; Kyuya Nakagawa; Shuji Adachi
        JOURNAL OF OLEO SCIENCE, 2015年11月, 査読有り
      • Digestibility and structural parameters of spray-dried casein clusters under simulated gastric conditions
        Teeraya Jarunglumlert; Kyuya Nakagawa; Shuji Adachi
        FOOD RESEARCH INTERNATIONAL, 2015年09月, 査読有り
      • A mathematical model of multi-dimensional freeze-drying for food products
        Kyuya Nakagawa; Takaaki Ochiai
        JOURNAL OF FOOD ENGINEERING, 2015年09月, 査読有り
      • Influence of aggregate structure of casein on the encapsulation efficiency of β-carotene entrapped via hydrophobic interaction
        Teeraya Jarunglumlert; Teeraya Jarunglumlert; Kyuya Nakagawa; Shuji Adachi
        Food Structure, 2015年07月01日, 査読有り
      • Preparation of α-amylase-immobilized freeze-dried poly(vinyl alcohol) foam and its application to microfluidic enzymatic reactor
        Kyuya Nakagawa; Yuki Goto
        Chemical Engineering and Processing: Process Intensification, 2015年05月, 査読有り
      • Protein-Based Microencapsulation with Freeze Pretreatment: Spray-Dried Oil in Water Emulsion Stabilized by the Soy Protein Isolate-Gum Acacia Complex
        Kyuya Nakagawa; Yuta Fujii
        DRYING TECHNOLOGY, 2015年, 査読有り, 招待有り
      • Preparation of proteolytic microreactors by freeze-drying immobilization
        Kyuya Nakagawa; Akihiro Tamura; Chaiyan Chaiya
        CHEMICAL ENGINEERING SCIENCE, 2014年11月, 査読有り
      • Nano- and Microencapsulation of Flavor in Food Systems
        Kyuya Nakagawa
        Nano- and Microencapsulation for Foods, 2014年06月03日, 査読有り
      • 豆乳・米粉・油脂混合エマルションのゲル化特性 (1): 酢酸による凝固の検討
        吉村 美紀; 江口 智美; 東羅 あかね; 中川 究也
        日本食品工学会誌, 2014年01月, 査読有り
      • 豆乳・米粉・油脂混合エマルションのゲル化特性 (2): 凍結環境下における凝固特性の検討
        中川 究也; 藤井 祐太; 江口 智美; 吉村 美紀
        日本食品工学会誌, 2014年01月, 査読有り
      • Microencapsulation of β-carotene by self-aggregated caseinates
        Kyuya Nakagawa; Teeraya Jarunglumlert; Teeraya Jarunglumlert; Shuji Adachi
        Japan Journal of Food Engineering, 2014年, 査読有り
      • Hydrogel based oil encapsulation for controlled release of curcumin by using a ternary system of chitosan, kappa-carrageenan, and carboxymethylcellulose sodium salt
        Kyuya Nakagawa; Nataporn Sowasod; Wiwut Tanthapanichakoon; Tawatchai Charinpanitkul
        LWT-FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY, 2013年12月, 査読有り
      • Characterization of Freeze-Dried Core-Shell Nanoparticles Prepared via Gelatin-Acacia Complex Coacervation: A Study on Particle Formation upon Freezing
        Kyuya Nakagawa
        Drying Technology, 2013年10月, 査読有り
      • Spray Drying of Casein Aggregates Loaded with beta-Carotene: Influences of Acidic Conditions and Storage Time on Surface Structure and Encapsulation Efficiencies
        Teeraya Jarunglumlert; Kyuya Nakagawa
        DRYING TECHNOLOGY, 2013年10月, 査読有り
      • Synthesis of porous materials and their microstructural control through ice templating
        Wiwut Tanthapanichakoon; Hajime Tamon; Kyuya Nakagawa; Tawatchai Charinpanitkul
        Engineering Journal, 2013年07月01日, 査読有り
      • Encapsulation of Curcumin Loaded Oil Droplets with Chitosan Based Cryogel: Influence of Freezing Condition on Nanocapsule Properties
        Nataporn Sowasod; Kyuya Nakagawa; Tawatchai Charinpanitkul; Wiwut Tanthapanichakoon
        FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY RESEARCH, 2013年07月, 査読有り
      • Characterization of casein-based nanoparticles formed upon freezing by in situ SAXS measurement
        Kyuya Nakagawa; Masayuki Kagemoto
        COLLOIDS AND SURFACES B-BIOINTERFACES, 2013年03月, 査読有り
      • Cryogel based oil encapsulation for controlled release of curcumin by using a ternary system of chitosan, Kappa-Carrageenan, and carboxymethylcellulose sodium salt
        Nataporn Sowasod; Kyuya Nakagawa; Wiwut Tanthapanichakoon; Tawatchai Charinpanitkul
        Advanced Materials Research, 2013年, 査読有り
      • Redistribution of Protein Biological Activity in a Freeze-Dried Cake
        Kyuya Nakagawa; Wataru Murakami; Takanobu Hatanaka
        DRYING TECHNOLOGY, 2013年, 査読有り
      • Microencapsulation of oil droplets using freezing-induced gelatin-acacia complex coacervation
        Kyuya Nakagawa; Hiromistu Nagao
        COLLOIDS AND SURFACES A-PHYSICOCHEMICAL AND ENGINEERING ASPECTS, 2012年10月, 査読有り
      • Effect of polymerization and preheating processes on poly(ethylene terephthalate) depolymerization
        Yusuke Asakuma; Daisuke Koga; Kyuya Nakagawa; Kouji Maeda; Keisuke Fukui
        JOURNAL OF APPLIED POLYMER SCIENCE, 2012年07月, 査読有り
      • Development of encapsulation technique for curcumin loaded O/W emulsion using chitosan based cryotropic gelation
        Nataporn Sowasod; Kyuya Nakagawa; Wiwut Tanthapanichakoon; Tawatchai Charinpanitkul
        MATERIALS SCIENCE & ENGINEERING C-MATERIALS FOR BIOLOGICAL APPLICATIONS, 2012年05月, 査読有り
      • Preparation of core-shell microparticles by cryotropic gelation of chitosan-based biopolymers
        W. Tanthapanichakoon; K. Nakagawa; N. Sowasod; T. Charinpanitkul
        AIChE Annual Meeting, Conference Proceedings, 2012年05月, 査読有り
      • Enhancement of the Activity of a Lactobacilli-Aggregating Peptide by Freezing Treatment
        Yuji Asai; Tomoya Sugita; Ryuji Kato; Mina Okochi; Kyuya Nakagawa; Hiroyuki Honda
        JOURNAL OF CHEMICAL ENGINEERING OF JAPAN, 2012年, 査読有り
      • Stabilization of Microcapsules Using a Freeze-Dried Gelatin Matrix: Aqueous Redispersibility and the Ingredient Activity
        Kyuya Nakagawa; Hiromitsu Nagao; Suvimol Surassmo; Sang-Gi Min; Mi-Jung Choi
        DRYING TECHNOLOGY, 2012年, 査読有り
      • Preparation of freeze-dried porous media in a microchannel: A new platform for enzymatic reactions
        Kyuya Nakagawa; Akihiro Tamura; Yuki Goto; Masahiro Takeo; Yuichi Utsumi
        Proceedings of the 16th International Conference on Miniaturized Systems for Chemistry and Life Sciences, MicroTAS 2012, 2012年01月, 査読有り
      • Freeze-dried macroporous foam prepared from chitosan/xanthan gum/montmorillonite nanocomposites
        Huihua Liu; Kyuya Nakagawa; Deeptangshu Chaudhary; Yusuke Asakuma; Moses O. Tade
        CHEMICAL ENGINEERING RESEARCH & DESIGN, 2011年11月, 査読有り
      • Enzyme encapsulation in freeze-dried bionanocomposites prepared from chitosan and xanthan gum blend
        Huihua Liu; Kyuya Nakagawa; Dai-ichiro Kato; Deeptangshu Chaudhary; Moses O. Tade
        MATERIALS CHEMISTRY AND PHYSICS, 2011年09月, 査読有り
      • Studies on the role of gelatin as a cryo- and lyo-protectant in the stability of capsicum oleoresin nanocapsules in gelatin matrix
        Piyawan Bejrapha; Suvimol Surassmo; Mi-Jung Choi; Kyuya Nakagawa; Sang-Gi Min
        JOURNAL OF FOOD ENGINEERING, 2011年07月, 査読有り
      • Solid-Liquid Equilibria in Fatty Acid/Triglycerol Systems
        Kouki Nishimura; Kouji Maeda; Hidetoshi Kuramochi; Kyuya Nakagawa; Yusuke Asakuma; Keisuke Fukui; Masahiro Osako; Shin-ichi Sakai
        JOURNAL OF CHEMICAL AND ENGINEERING DATA, 2011年04月, 査読有り
      • Mechanism of Depolymerization Reaction of Polyethylene Terephthalate: Experimental and Theoretical Studies
        Yusuke Asakuma; Yusuke Yamamura; Kyuya Nakagawa; Kouji Maeda; Keisuke Fukui
        JOURNAL OF POLYMERS AND THE ENVIRONMENT, 2011年03月, 査読有り
      • Modeling of freezing step during vial freeze-drying of pharmaceuticals - influence of nucleation temperature on primary drying rate
        Kyuya Nakagawa; Aurelie Hottot; Severine Vessot; Julien Andrieu
        ASIA-PACIFIC JOURNAL OF CHEMICAL ENGINEERING, 2011年03月, 査読有り
      • Cryotropic gel formation for food nutrients encapsulation - A controllable processing of hydrogel by freezing
        Kyuya Nakagawa; Noboru Nishimoto
        11TH INTERNATIONAL CONGRESS ON ENGINEERING AND FOOD (ICEF11), 2011年, 査読有り
      • Encapsulation of curcumin loaded oil droplets by cryotropic gel formation from O/W emulsion
        Kyuya Nakagawa; Nataporn Sowasod; Tawatchai Charinpanitkul; Apinan Soottitantawat; Wiwut Tanthapanichakoon
        11TH INTERNATIONAL CONGRESS ON ENGINEERING AND FOOD (ICEF11), 2011年, 査読有り
      • Freeze-dried solid foams prepared from carbon nanotube aqueous suspension: Application to gas diffusion layers of a proton exchange membrane fuel cell
        Kyuya Nakagawa; Yoshinaga Yasumura; Napawon Thongprachan; Noriaki Sano
        CHEMICAL ENGINEERING AND PROCESSING, 2011年01月, 査読有り
      • Dispersibility of freeze-dried poly(epsilon-caprolactone) nanocapsules stabilized by gelatin and the effect of freezing
        Kyuya Nakagawa; Suvimol Surassmo; Sang-Gi Min; Mi-Jung Choi
        JOURNAL OF FOOD ENGINEERING, 2011年01月, 査読有り
      • Molecular pore size characterization within chitosan biopolymer using positron annihilation lifetime spectroscopy
        D. Chaudhary; M. R. Went; K. Nakagawa; S. J. Buckman; J. P. Sullivan
        MATERIALS LETTERS, 2010年12月, 査読有り
      • Freeze-thawing as a path to concentrate aqueous solution
        Kyuya Nakagawa; Shohei Maebashi; Koji Maeda
        SEPARATION AND PURIFICATION TECHNOLOGY, 2010年07月, 査読有り
      • Usefulness of solute elution from frozen matrix for freeze-concentration technique
        Kyuya Nakagawa; Hiroyuki Nagahama; Shohei Maebashi; Koji Maeda
        CHEMICAL ENGINEERING RESEARCH & DESIGN, 2010年05月, 査読有り
      • Ice crystal formation in the carbon nanotube suspension: A modelling approach
        Kyuya Nakagawa; Napawon Thongprachan; Tawatchai Charinpanitkul; Wiwut Tanthapanichakoon
        CHEMICAL ENGINEERING SCIENCE, 2010年02月, 査読有り
      • CONCENTRATION OF AQUEOUS DYE SOLUTION BY FREEZING AND THAWING
        Kyuya Nakagawa; Shohei Maebashi; Koji Maeda
        CANADIAN JOURNAL OF CHEMICAL ENGINEERING, 2009年10月, 査読有り
      • Freezing step controls the mannitol phase composition heterogeneity
        Kyuya Nakagawa; Wataru Murakami; Julien Andrieu; Severine Vessot
        CHEMICAL ENGINEERING RESEARCH & DESIGN, 2009年08月, 査読有り
      • Theoretical study of the transesterification reaction of polyethylene terephthalate under basic conditions
        Yusuke Asakuma; Kyuya Nakagawa; Kouji Maeda; Keisuke Fukui
        POLYMER DEGRADATION AND STABILITY, 2009年02月, 査読有り
      • Freezing and Thawing Concentrate an aqueous solution
        Kyuya Nakagawa; Shohei Maebashi; Koji Maeda
        InternatIonal Journal of Chemical EniIneering, 2(2):105-116, 2009年, 査読有り
      • Preparation of macroporous solid foam from multi-walled carbon nanotubes by freeze-drying technique
        N. Thongprachan; K. Nakagawa; N. Sano; T. Charinpanitkul; W. Tanthapanichakoon
        MATERIALS CHEMISTRY AND PHYSICS, 2008年11月, 査読有り
      • Effect of ultrasound-controlled nucleation on structural and morphological properties of freeze-dried mannitol solutions
        Aurlie Hottot; Kyuya Nakagawa; Julien Andrieu
        CHEMICAL ENGINEERING RESEARCH & DESIGN, 2008年02月, 査読有り
      • Mesoporous activated carbons from phenolic resins
        K. Nakagawa; S. R. Mukai; K. Tamura; H. Tamon
        CHEMICAL ENGINEERING RESEARCH & DESIGN, 2007年09月, 査読有り
      • Porous properties of activated carbons prepared from mixtures of synthesized phenolic resins with metal salts
        Kyuya Nakagawa; Kazuhisa Tamura; Shin R. Mukai; Tetsuo Suzuki; Hajime Tamon
        JOURNAL OF CHEMICAL ENGINEERING OF JAPAN, 2007年05月, 査読有り
      • Modeling of freezing step during. freeze-drying of drugs in vials
        Kyuya Nakagawa; Aurelie Hottot; Severine Vessot; Julien Andrieu
        AICHE JOURNAL, 2007年05月, 査読有り
      • Influence of controlled nucleation by ultrasounds on ice morphology of frozen formulations for pharmaceutical proteins freeze-drying
        K Nakagawa; A Hottot; S Vessot; J Andrieu
        CHEMICAL ENGINEERING AND PROCESSING, 2006年09月, 査読有り
      • Effect of supercritical water treatment on porous structure, liquid-phase adsorption and regeneration characteristics of activated anthracite
        Wiwut Tanthapanichakoon; Sittidej Sittipraneed; Parmada Japthong; Tawatchai Charinpanitkul; Virote Boon-Amnuayvitaya; Kyuya Nakagawa; Hajime Tamon
        JOURNAL OF CHEMICAL ENGINEERING OF JAPAN, 2006年06月, 査読有り
      • Adsorption-desorption characteristics of phenol and reactive dyes from aqueous solution on mesoporous activated carbon prepared from waste tires
        W Tanthapanichakoon; P Ariyadejwanich; P Japthong; K Nakagawa; Mukai, SR; H Tamon
        WATER RESEARCH, 2005年04月, 査読有り
      • Preparation and characterization of activated carbons from wastes generated during lactic acid fermentation from garbage
        K Nakagawa; T Sugiyama; Mukai, SR; H Tamon; Y Shira; W Tanthapanichakoon
        JOURNAL OF CHEMICAL ENGINEERING OF JAPAN, 2004年07月, 査読有り
      • Adsorption of phenol and reactive dye from aqueous solution on activated carbons derived from solid wastes
        K Nakagawa; A Namba; Mukai, SR; H Tamon; P Ariyadejwanich; W Tanthapanichakoon
        WATER RESEARCH, 2004年04月, 査読有り
      • フェノール樹脂を原料としたメソ細孔性活性炭の創製
        向井 紳; 田村 和久; 中川 究也; 田門 肇
        化学工学会 研究発表講演要旨集, 2003年
      • Gas adsorption on activated carbons from PET mixtures with a metal salt
        K Nakagawa; Mukai, SR; T Suzuki; H Tamon
        CARBON, 2003年, 査読有り
      • Preparation and characterization of mesoporous activated carbon from waste tires
        P Ariyadejwanich; W Tanthapanichakoon; K Nakagawa; Mukai, SR; H Tamon
        CARBON, 2003年, 査読有り
      • Absorption of phenol and organic dyes by mesoporous activated carbon from waste tire
        P. Ariyadejwanich; T. Charinpanitkul; W. Tanthapanichakoon; H. Tamon; S. R. Mukai; K. Nakagawa
        Macro Review, 2003年, 査読有り
      • Preparation and characterization of activated carbons from refuse derived fuel (RDF)
        K Nakagawa; H Tamon; T Suzuki; S Nagano
        JOURNAL OF POROUS MATERIALS, 2002年03月, 査読有り
      • コーヒー抽出残渣の活性炭化
        中川 究也; 福家 彰宏; 鈴木 哲夫; 田門 肇; 永野 智史
        日本食品工学会誌, 2001年12月, 査読有り
      • Improvement of mesoporosity of activated carbons from pet by novel pre-treatment for steam activation
        K Nakagawa; H Tamon; T Suzuki; S Nagano
        ADSORPTION SCIENCE AND TECHNOLOGY, 2000年, 査読有り
      • Activated carbon from municipal waste
        S Nagano; H Tamon; T Adzumi; K Nakagawa; T Suzuki
        CARBON, 2000年, 査読有り
      • Improvement of mesoporosity of activated carbons from PET by novel pre-treatment for steam activation
        H Tamon; K Nakagawa; T Suzuki; S Nagano
        CARBON, 1999年, 査読有り

      MISC

      • 大豆タンパク質のミクロ構造制御を基盤技術とする新規肉様食品の開発
        小林敬; CHANTANUSON Ratchanon; 奥山奈名実; 西堀功規; 赤木美佳; 廣塚元彦; 長嶺信輔; 高村仁知; 高村仁知; 萬成(笹川)誉世; 中川究也
        日本食品工学会誌, 2022年
      • アルギン酸のイオン架橋を利用した可食繊維の製造
        西堀功規; 長嶺信輔; CHANTANUSON Ratchanon; 中川究也; 小林敬
        化学工学会秋季大会研究発表講演要旨集(CD-ROM), 2020年
      • 食品の適温流通に向けた可食性蓄熱材の可能性
        小林 敬; 中川 究也
        化学工学会第50回秋季大会, 2018年09月
      • りんごの常圧凍結乾燥過程における乾燥メカニズムの検討
        堀江茜音; 小林敬; 中川究也
        日本食品工学会2018年度大会, 2018年08月
      • リパーゼの作用により機能性成分の放出を制御できる脂質微粒子の作製
        中林磨耶; 小林敬; 中川究也
        日本農芸化学会2018年度(平成30年度)大会, 2018年08月
      • 食品工業における乾燥技術:水の挙動と品質について
        中川 究也
        化学工学, 2018年
      • Atmospheric freeze-drying for food products
        Akane Horie; Kyuya Nakagawa; Takashi Kobayashi; Fumito Tani
        JSBBA Kansai 4th Student Forum, 2017年11月
      • タンパク質の凝集構造はプロセス操作によって制御できる
        中川 究也
        化学工学会バイオ部会ニュースレター, 2017年
      • 機能性を付与する技術としての食品マイクロカプセル製造の可能性
        中川 究也
        美味技術学会誌, 2017年
      • 凍結乾燥過程における製品品質の劣化要因
        中川 究也
        Pharm Stage, 2017年
      • 食品機能性と関わるプロセス技術の一考
        中川 究也
        細胞, 2017年
      • 凍結乾燥に関わる凍結の物理化学
        中川 究也
        製剤機械技術学会誌, 2015年
      • 大豆タンパクゲルのレオロジー特性を利用した食品開発アプローチの一考
        中川 究也
        ケミカルエンジニヤリング, 2015年
      • 化学工学年鑑2015(5. 分離操作; 5.6乾燥)
        中川 究也
        化学工学, 2015年
      • 凍結乾燥の原理と応用
        中川 究也
        化学工学, 2015年
      • 乾燥技術研究の変遷から現在の研究トレンドを見る
        中川 究也
        粉体技術, 2014年
      • 凍結濃縮相は物質創製の場となるか:凍結を利用したナノ粒子作製の検討
        中川 究也
        冷凍, 2014年
      • 凍結を利用したカゼイン微粒子の作製とその特性制御に関する研究
        中川究也; 小林 敬; 安達修二
        日本食品工学会第14(2013年度)年次大会, 2013年08月09日
      • 食品マイクロカプセルの機能性を制御する乾燥粉末化プロセスの開発
        中川 究也
        ケミカルエンジニヤリング, 2012年
      • 凍結乾燥の基礎と産業プロセス
        中川 究也
        科学と工業, 2012年
      • 新規水蒸気賦活前処理法を用いて固体廃棄物から作製したメソ細孔性活性炭に関する研究
        中川 究也
        分離技術, 2005年

      講演・口頭発表等

      • タンパク質凝集体の疎水性度と関わるプロセス技術
        中川 究也
        Nisshin Engineering Particle Technology International Seminar (NEPTIS2018), 2018年01月26日, 招待有り
      • How to operate freeze-drying process for assuring product quality of biological products.
        中川 究也
        The 13th Asian Congress on Biotechnology (ACB 2017), 2017年07月23日, 招待有り
      • Preparation of solid lipid microspheres as a delivery vehicle of nutraceuticals.
        中川 究也
        2017 International Symposium and Annual Meeting, The Role of Food Scientists & Food Industries for Food Security, 2017年06月21日, 招待有り
      • 食品乾燥プロセスにおける品質設計 –食品製造へのQbD導入の提言–
        中川 究也
        FOOMA Japan 2017 国際食品工業展, 2017年06月13日, 招待有り
      • In-situ observation of glass transition during freeze-drying by X-ray computed tomography using synchrotron radiation.
        中川 究也
        The 8th International Conference, The International Society for Lyophilization and Freeze‐Drying (ISL‐FD), 2017年04月21日, 招待有り
      • Food Freeze-drying: Is there a chance to put functionality by processing?
        中川 究也
        Special lecture at Politecnico di Torino (Italy), 2016年12月02日, 招待有り
      • Kinetics in quality change of food products during drying process.
        中川 究也
        Special lecture at VISTEC (Thailand), 2016年08月30日, 招待有り
      • 凍結を利用して食品機能を制御・創出する試み
        中川 究也
        日本食品科学工学会 第64回大会, 2016年08月25日, 招待有り
      • 食品凍結乾燥の研究~古典的な単位操作研究から模索する新しいトピック
        中川 究也
        先端技術を支える単位操作シリーズ「乾燥・蒸発技術の基礎と最新動向」, 2016年06月27日, 招待有り
      • 機能性を付与する技術としての食品マイクロカプセル製造の可能性
        中川 究也
        FOOMA Japan 2017 国際食品工業展, 2016年06月07日, 招待有り
      • 食品をつくるということを学問する.~作る→造る→創る~
        中川 究也
        食未来エクステンション講座,兵庫県立大学環境人間学部, 2015年12月10日, 招待有り
      • Is freezing a useful pre-treatment for protein-based encapsulation?
        中川 究也
        The 9th World Forum for Crystallization, Filtration and Drying (WFCFD), 2015年02月26日, 招待有り
      • Fundamentals of Freeze-drying -Modeling and case studies for practical application-
        中川 究也
        The 9th World Forum for Crystallization, Filtration and Drying (WFCFD), 2015年02月25日, 招待有り
      • 凍結と乾燥に関わるプロセス技術の話題提供
        中川 究也
        工業化技術研究会,日本化学工学会関西支部, 2015年02月06日, 招待有り
      • 実用真空技術総覧
        中川 究也, 共著, 真空凍結乾燥の基礎
        NTS出版, 2018年, 査読無し
      • 凍結乾燥の基礎と実務への応用〜プロセスの最適化に向けた数学モデルの解法と使い方〜
        中川 究也, 単著
        情報機構, 2016年06月, 査読無し
      • マイクロ/ナノカプセルの調整、徐放性制御と応用事例
        中川 究也, 共著, 凍結を利用したナノ・マイクロカプセル製造
        技術情報協会, 2014年, 査読無し
      • Nano- and microencapsulation of flavors in food systems, in "Nano- and Microencapsulation for Foods"
        Kyuya Nakagawa
        Edited by Dr. Hae-Soo Kwak, John Wiley & Sons, Ltd., 2013年, 査読無し
      • 食品素材のナノ加工を支える技術
        中川 究也, 共著, 凍結を利用してナノカプセル・ナノ粒子の特性を制御する技術
        シーエムシー出版, 2013年, 査読無し
      • Foam materials made from carbon nanotubes, in "Carbon Nanotubes / Book 6"
        Kyuya Nakagawa
        Edited by Dr. Stefano Bianco, InTech, (ISBN 978-953-307-500-6), 2011年, 査読無し

      外部資金:科学研究費補助金

      • マイクロ波共振スペクトル計測を基礎とする工業凍結乾燥プロセスの高度化技術研究
        基盤研究(B)
        小区分27010:移動現象および単位操作関連
        京都大学
        中川 究也
        自 2020年04月01日, 至 2024年03月31日, 交付
        凍結乾燥;品質制御;プロセス計測;バイオ製品;マイクロ波共振
      • 凍結濃縮相内で構造化を制御する食品機能性カプセルの創製と開発
        基盤研究(C)
        京都大学
        中川 究也
        自 2017年04月01日, 至 2020年03月31日, 完了
        凍結濃縮;ナノ粒子;タンパク質凝集;マイクロカプセル;食品工学
      • タンパク質凝集ナノ粒子の食品機能性を凍結によって創製する研究
        基盤研究(C)
        京都大学
        中川 究也
        自 2014年04月01日, 至 2017年03月31日, 完了
        食品工学;凍結濃縮;マイクロカプセル;ナノ粒子
      • 凍結濃縮相内でコアシェル型ハイドロゲル微粒子を創製する新規技術開発
        若手研究(B)
        京都大学;兵庫県立大学
        中川 究也
        自 2012年04月01日, 至 2014年03月31日, 完了
        食品工学;凍結濃縮;マイクロカプセル;ハイドロゲル
      • 超音波凍結プロセス制御による凍結乾燥医薬の最適固体構造の創製
        若手研究(B)
        兵庫県立大学
        中川 究也
        自 2007年04月01日, 至 2010年03月31日, 完了
        凍結乾燥;凍結;結晶多形;氷結晶;マンニトール;超音波;乳酸脱水素酵素(LDH);結晶多系;水結晶;乳酸脱水素酵素LDH

      外部資金:その他

      • ヒトiPS細胞由来のウイルス培養細胞の凍結乾燥工法の開発 (2022年度分)
        経済産業省, 中小企業経営支援等対策費補助金
        自 2022年04月01日, 至 2023年03月31日
        分担
      list
        Last Updated :2023/05/27

        教育

        担当科目

        • 自 2023年04月01日, 至 2024年03月31日
          流体系分離工学
          7303, 前期, 工学部, 2
        • 自 2023年04月01日, 至 2024年03月31日
          固相系分離工学
          7308, 後期, 工学部, 2
        • 自 2023年04月01日, 至 2024年03月31日
          化学工学特別セミナー7
          T010, 後期集中, 工学研究科, 2
        • 自 2023年04月01日, 至 2024年03月31日
          情報基礎演習[工学部]
          T006, 前期, 国際高等教育院, 2
        • 自 2023年04月01日, 至 2024年03月31日
          分離操作特論
          H005, 前期, 工学研究科, 1.5
        • 自 2022年04月01日, 至 2023年03月31日
          分離操作特論
          H005, 前期, 工学研究科, 1.5
        • 自 2022年04月01日, 至 2023年03月31日
          固相系分離工学
          7308, 後期, 工学部, 2
        • 自 2022年04月01日, 至 2023年03月31日
          情報基礎演習[工学部]
          T006, 前期, 国際高等教育院, 2
        • 自 2022年04月01日, 至 2023年03月31日
          流体系分離工学
          7303, 前期, 工学部, 2
        • 自 2013年04月, 至 2014年03月
          食品工学特論
          前期集中, 農学研究科
        • 自 2013年04月, 至 2014年03月
          農産製造学専攻演習
          通年, 農学研究科
        • 自 2013年04月, 至 2014年03月
          農産製造学専攻実験
          通年, 農学研究科
        • 自 2014年04月, 至 2015年03月
          食品物理化学I
          前期, 農学部
        • 自 2014年04月, 至 2015年03月
          食品工学
          前期, 農学部
        • 自 2014年04月, 至 2015年03月
          食品工学実験及び実験法
          前期, 農学部
        • 自 2014年04月, 至 2015年03月
          農産製造学専攻演習
          通年, 農学研究科
        • 自 2014年04月, 至 2015年03月
          農産製造学専攻実験
          通年, 農学研究科
        • 自 2015年04月, 至 2016年03月
          農産製造学専攻実験1
          通年, 農学研究科
        • 自 2015年04月, 至 2016年03月
          農産製造学専攻実験
          通年, 農学研究科
        • 自 2015年04月, 至 2016年03月
          農産製造学専攻演習1
          通年, 農学研究科
        • 自 2015年04月, 至 2016年03月
          農産製造学専攻演習
          通年, 農学研究科
        • 自 2015年04月, 至 2016年03月
          食品工学
          前期, 農学部
        • 自 2015年04月, 至 2016年03月
          食品工学実験及び実験法
          前期, 農学部
        • 自 2015年04月, 至 2016年03月
          食品工学特論
          前期集中, 農学研究科
        • 自 2015年04月, 至 2016年03月
          食品物理化学I
          前期, 農学部
        • 自 2016年04月, 至 2017年03月
          農産製造学専攻実験1
          通年, 農学研究科
        • 自 2016年04月, 至 2017年03月
          農産製造学専攻実験2
          通年, 農学研究科
        • 自 2016年04月, 至 2017年03月
          農産製造学専攻実験
          通年, 農学研究科
        • 自 2016年04月, 至 2017年03月
          農産製造学専攻演習1
          通年, 農学研究科
        • 自 2016年04月, 至 2017年03月
          農産製造学専攻演習2
          通年, 農学研究科
        • 自 2016年04月, 至 2017年03月
          農産製造学専攻演習
          通年, 農学研究科
        • 自 2016年04月, 至 2017年03月
          食品工学
          前期, 農学部
        • 自 2016年04月, 至 2017年03月
          食品工学実験及び実験法
          前期, 農学部
        • 自 2016年04月, 至 2017年03月
          食品物理化学I
          前期, 農学部
        • 自 2016年04月, 至 2017年03月
          食品物理化学I
          後期, 農学部
        • 自 2017年04月, 至 2018年03月
          農産製造学専攻実験1
          通年, 農学研究科
        • 自 2017年04月, 至 2018年03月
          農産製造学専攻実験2
          通年, 農学研究科
        • 自 2017年04月, 至 2018年03月
          農産製造学専攻演習1
          通年, 農学研究科
        • 自 2017年04月, 至 2018年03月
          農産製造学専攻演習2
          通年, 農学研究科
        • 自 2017年04月, 至 2018年03月
          食品工学
          前期, 農学部
        • 自 2017年04月, 至 2018年03月
          食品物理化学I
          後期, 農学部
        • 自 2017年04月, 至 2018年03月
          食品生物工学実験及び実験法
          前期, 農学部
        • 自 2018年04月, 至 2019年03月
          農学概論II
          後期, 農学部
        • 自 2018年04月, 至 2019年03月
          食品化学専攻実験1
          通年, 農学研究科
        • 自 2018年04月, 至 2019年03月
          食品化学専攻実験2
          通年, 農学研究科
        • 自 2018年04月, 至 2019年03月
          食品化学専攻演習1
          通年, 農学研究科
        • 自 2018年04月, 至 2019年03月
          食品化学専攻演習2
          通年, 農学研究科
        • 自 2018年04月, 至 2019年03月
          食品工学II
          前期, 農学部
        • 自 2018年04月, 至 2019年03月
          食品工学特論
          後期集中, 農学研究科
        • 自 2018年04月, 至 2019年03月
          食品物理化学I
          後期, 農学部
        • 自 2018年04月, 至 2019年03月
          食品生物工学実験及び実験法
          前期, 農学部
        • 自 2019年04月, 至 2020年03月
          化学プロセス工学実験II(化学工学)
          後期, 工学部
        • 自 2019年04月, 至 2020年03月
          情報基礎演習[工学部]
          前期, 全学共通科目
        • 自 2019年04月, 至 2020年03月
          農学概論II
          後期, 農学部
        • 自 2020年04月, 至 2021年03月
          分離操作特論
          前期, 工学研究科
        • 自 2020年04月, 至 2021年03月
          化学プロセス工学実験II(化学工学)
          後期, 工学部
        • 自 2020年04月, 至 2021年03月
          化学プロセス工学実験I(化学工学)
          前期, 工学部
        • 自 2020年04月, 至 2021年03月
          化学工学特論第二
          後期, 工学研究科
        • 自 2020年04月, 至 2021年03月
          情報基礎演習[工学部](工業化学科)
          前期, 全学共通科目
        • 自 2020年04月, 至 2021年03月
          流体系分離工学
          前期, 工学部
        • 自 2021年04月, 至 2022年03月
          分離操作特論
          前期, 工学研究科
        • 自 2021年04月, 至 2022年03月
          化学プロセス工学実験II(化学工学)
          後期, 工学部
        • 自 2021年04月, 至 2022年03月
          化学プロセス工学実験I(化学工学)
          前期, 工学部
        • 自 2021年04月, 至 2022年03月
          固相系分離工学
          後期, 工学部
        • 自 2021年04月, 至 2022年03月
          情報基礎演習[工学部](工業化学科)
          前期, 全学共通科目
        • 自 2021年04月, 至 2022年03月
          流体系分離工学
          前期, 工学部

        博士学位審査

        • Studies on the structural modification of protein aggregate induced by freezing process (凍結プロセスにより誘起されるタンパク質凝集体の構造変化に関する研究)
          Fang Bowen, 農学研究科, 副査
          2021年09月24日
        list
          Last Updated :2023/05/27

          大学運営

          全学運営(役職等)

          • 自 2016年06月01日, 至 2017年05月31日
            附属図書館運営委員会選書小委員会
          • 自 2016年06月01日, 至 2017年05月31日
            附属図書館選書小委員会 委員

          部局運営(役職等)

          • 自 2013年04月01日, 至 2015年03月31日
            国際交流委員会 委員
          • 自 2013年04月01日, 至 2015年03月31日
            情報セキュリティ・システム委員会 委員
          • 自 2015年04月01日, 至 2017年03月31日
            図書委員会 委員
          • 自 2017年04月01日, 至 2019年03月31日
            国際交流委員会 委員
          • 自 2020年04月01日, 至 2022年03月31日
            工学研究科・工学部図書委員会 委員

          ページ上部へ戻る