Researchers Information System

日本語に切り替えるswitch to english

Matsumiya, Kentaro

Graduate School of Agriculture, Division of Food Science and Biotechnology Associate Professor

Matsumiya, Kentaro
list
    Last Updated :2023/09/21

    Basic Information

    Faculty

    • 農学部

    Academic Degree

    • 修士(農学)(京都大学)
    • 博士(農学)(京都大学)

    Academic Resume (Graduate Schools)

    • 京都大学, 大学院農学研究科博士後期課程農学専攻, 退学
    • 京都大学, 大学院農学研究科修士課程農学専攻, 修了

    Academic Resume (Undergraduate School/Majors)

    • 京都大学, 農学部資源生物科学科, 卒業

    ID,URL

    Website(s) (URL(s))

    researchmap URL

    list
      Last Updated :2023/09/21

      Research

      Research Topics, Overview of the research

      • Research Topics

        農林水産物を原料とする食品の嗜好性(おいしさ)を研究テーマにしている。
      • Overview of the research

        食品の嗜好性は主に味と香り、それに食感によって決まる。味と香りは化学感覚であることから、その元となる化合物が明らかになっているケースも数多く、相対的に制御しやすいものといえる。その一方で、食感は物理感覚であることから、一見すると食品の物性をデザインすることによって制御できるようにも思えるが、これが意外と難しい。
        エマルションやサスペンション等の分散系食品を研究対象として、分子レベルから巨視的レベルまでのスケールにおいて、その食品の有する構造と嗜好性の関係性について、コロイド科学的手法を中心に研究を行っている。また、一度形成した食品構造を長期保管中も維持するための組成や加工法にも興味をもっている。

      Research Areas

      • Life sciences, Food sciences, Food colloids, Dispersion, Oil and Fat, Starch, Protein, Rice, Wheat, Soybean, Egg, Milk

      Papers

      • Evaluation of the contents and ratios of five fractionated proteins to elucidate the protein composition in soybean seeds
        Masahiro Sugiyama; Masahiko Samoto; Takashi Ichinose; Akihiro Nakamura; Kentaro Matsumiya; Yasuki Matsumura
        Journal of the American Oil Chemists' Society, 12 Jul. 2023
      • Tuning of rheological behavior of soybean lipophilic protein-stabilized emulsions
        Jiraporn Sirison; Toya Ishii; Kentaro Matsumiya; Yuki Higashino; Yuko Nambu; Masahiko Samoto; Masahiro Sugiyama; Yasuki Matsumura
        Food Hydrocolloids, Aug. 2023, Peer-reviewed
      • Emulsifying properties of glucose-conjugated soybean 11S globulin with maximum antioxidant capacity, obtained under optimal preparatory conditions identified by random-centroid optimization
        Kyoka Hasegawa; Kentaro Matsumiya; Hiroki Saeki; Yasuki Matsumura; Kimio Nishimura
        Food Science and Technology Research, 2023
      • Development of Glucose-Conjugated Chicken Myofibrillar Protein with the Strongest Superoxide Anion Radical Scavenging Activity Using Random-Centroid Optimization and Maltotriose-Conjugated Ones
        Momoka Suzuki; Kentaro Matsumiya; Hiroki Saeki; Yasuki Matsumura; Kimio Nishimura
        Food Sci. Technol. Res., Nov. 2022, Peer-reviewed
      • Comprehensive survey of transposon mPing insertion sites and transcriptome analysis for identifying candidate genes controlling high protein content of rice.
        Yuki Monden; Hirona Tanaka; Ryota Funakoshi; Seiya Sunayama; Kiyotaka Yabe; Eri Kimoto; Kentaro Matsumiya; Takanori Yoshikawa
        Frontiers in plant science, 2022
      • Emulsifying and foaming properties of fine powders prepared from various food materials
        Yabuki Minako; Utsumi Mai; Matsumiya Kentaro; Matsumura Yasuki; Kasai Midori
        Abstracts of the Annual Meeting of the Japan Society of Cookery Science, 2014
      • Changes in characteristics of vegetables by ultra-atomizing process
        Utsumi Mai; Matsumiya Kentaro; Yabuki Minako; Kasai Midori; Matsumura Yasuki
        Abstracts of the Annual Meeting of the Japan Society of Cookery Science, 2014
      • Effects of powder-added phase on emulsifying properties of avocado powder under acidified and salted conditions
        Hsinhsuan Ho; Toya Ishii; Kentaro Matsumiya; Yuko Nambu; Yasuki Matsumura
        Colloids and Surfaces A: Physicochemical and Engineering Aspects, Sep. 2021
      • Change in surface structure and inner microstructure of durum wheat pasta during the boiling process
        Masato Ohmura; Kentaro Matsumiya; Maeda Tatsuro; Akio Fujita; Yukako Hayashi; Yasuki Matsumura
        LWT, Sep. 2021
      • Effects of drying temperature on the properties of starch in pasta
        Ohmura Masato; Matsumiya Kentaro; Maeda Tatsuro; Fujita Akio; Hayashi Yukako; Matsumura Yasuki
        LWT, Jun. 2021
      • Ultra-high-pressure homogenization can modify colloidal, interfacial, and foaming properties of whey protein isolate and micellar casein dispersions differently according to the temperature condition
        Ai Sato; Kentaro Matsumiya; Wataru Kaneko; Masanori Okazaki; Yasuki Matsumura
        COLLOIDS AND SURFACES A-PHYSICOCHEMICAL AND ENGINEERING ASPECTS, Jun. 2021
      • 食品分野における微粒子乳化の最前線
        食品分野における微粒子乳化の最前線
        FFIジャーナル, 01 Apr. 2021, Invited
      • 乳化系の嗜好性を制御する理化学的要因
        松宮 健太郎; 石井 統也; 松村 康生
        FFIジャーナル, 01 Apr. 2021, Invited, Lead author, Corresponding author
      • Comparison between the timing of the occurrence of taste sensitivity changes and short-term memory decline due to aging in SAMP1 mice
        Masataka Narukawa; Suzuka Takahashi; Aya Kamiyoshihara; Kentaro Matsumiya; Takumi Misaka
        PLOS ONE, Mar. 2021
      • Comparison of surface and foaming properties of soy lipophilic protein with those of glycinin and β-conglycinin
        Jiraporn Sirison; Toya Ishii; Kentaro Matsumiya; Masahiko Samoto; Mitsutaka Kohno; Yasuki Matsumura
        Food Hydrocolloids, Mar. 2021, Peer-reviewed
      • Utilization of dried Japanese apricot and avocado fruit powders as an emulsifying agent: The importance of the powder-dispersed phase in emulsification
        Hsinhsuan Ho; Toya Ishii; Kentaro Matsumiya; Maki Iwasa; Yasuki Matsumura
        Journal of Food Engineering, Nov. 2020, Peer-reviewed, Corresponding author
      • Utilisation of Micro Particles Prepared from Various Kinds of Agricultural Products as Foaming and Emulsifying Agents in Food Processing and Cooking
        Yoko Tanisawa; Minako Yabuki; Toya Ishii; Kentaro Matsumiya; Yasuki Matsumura; Midori Kasai
        Journal of cookery science of Japan, 05 Oct. 2020, Peer-reviewed
      • Stabilization of whey protein isolate-based emulsions via complexation with xanthan gum under acidic conditions
        Shingo Matsuyama; Maeda Kazuhiro; Makoto Nakauma; Takahiro Funami; Yuko Nambu; Kentaro Matsumiya; Yasuki Matsumura
        Food Hydrocolloids, Sep. 2020, Peer-reviewed
      • Combinational effects of acid and salt addition on colloidal, interfacial, and emulsifying properties of purified soybean oil bodies
        Toya Ishii; Kentaro Matsumiya; Yasuki Matsumura
        Food Hydrocolloids, Aug. 2020, Peer-reviewed
      • Anti-freeze effect of Enoki mushroom extract on the quality preservation of frozen whipped cream
        Naoki Arai; Ayako Fujiwara; Michiyo Wakuda; Toshihiro Fujimoto; Yuko Nambu; Toya Ishii; Kentaro Matsumiya; Yasuki Matsumura; Hidehisa Kawahara; Koji Ogino
        Journal of Food Engineering, Aug. 2020, Peer-reviewed
      • Emulsifiers efficiently prevent hardening of pancakes under refrigerated conditions via inclusion complexes with starch molecules
        Satoshi Yamashita; Kentaro Matsumiya; Yukako Kogo; Kenichiro Takamatsu; Yasuki Matsumura
        Food Hydrocolloids, Mar. 2020, Peer-reviewed
      • Application of microgels for food emulsions and foams
        Kentaro Matsumiya
        Journal of the Japanese Society of Food Engineering, Dec. 2019, Invited
      • Visualization of physical properties of oils in wheat flour baked products
        Kentaro Matsumiya
        公益財団法人エリザベス・アーノルド富士財団平成30年度報告書, Nov. 2019
      • Thermal treatment of soybean seeds can improve the quality of soymilk by enhancing the extraction efficiency of “kokumi” taste components
        Masayuki Shibata; Motohiko Hirotsuka; Yukiko Mizutani; Haruya Takahashi; Teruo Kawada; Kentaro Matsumiya; Yukako Hayashi; Yasuki Matsumura
        Food Science and Technology Research, Nov. 2018, Peer-reviewed
      • Effects of solid fat content in fat particles on their adsorption at the air–water interface
        Tomohito Hanazawa; Yoko Sakurai; Kentaro Matsumiya; Taka-aki Mutoh; Yasuki Matsumura
        Food Hydrocolloids, 01 Oct. 2018, Peer-reviewed
      • Tolerance of bitter stimuli and attenuation/accumulation of their bitterness in humans
        Emi Mura; Minako Yagi; Kohei Yokota; Eri Seto; Kentaro Matsumiya; Yasuki Matsumura; Yukako Hayashi
        Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry, 02 Sep. 2018, Peer-reviewed
      • Microgelation imparts emulsifying ability to surface-inactive polysaccharides—bottom-up vs top-down approaches
        Toya Ishii; Kentaro Matsumiya; Mai Aoshima; Yasuki Matsumura
        npj Science of Food, Aug. 2018, Peer-reviewed
      • Diversity of γ- glutamyl peptides and oligosaccharides, the “kokumi” taste enhancers, in seeds from soybean mini core collections
        Masayuki Shibata; Motohiko Hirotsuka; Yukiko Mizutani; Haruya Takahashi; Teruo Kawada; Kentaro Matsumiya; Yukako Hayashi; Yasuki Matsumura
        Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry, 04 Mar. 2018, Peer-reviewed
      • Effects of Various Agricultural Food Particles on Emulsifying and Foaming Properties
        谷澤容子; 矢吹実奈子; 内海麻衣; 松宮健太郎; 松村康生; 香西みどり
        日本調理科学会誌, Jan. 2018, Peer-reviewed
      • Isolation and characterization of key contributors to the “kokumi” taste in soybean seeds
        Masayuki Shibata; Motohiko Hirotsuka; Yukiko Mizutani; Haruya Takahashi; Teruo Kawada; Kentaro Matsumiya; Yukako Hayashi; Yasuki Matsumura
        Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry, 02 Nov. 2017, Peer-reviewed
      • Influence of processing factors on the stability of model mayonnaise with whole egg during long-term storage
        Masahiro Ariizumi; Megumi Kubo; Akihiro Handa; Takashi Hayakawa; Kentaro Matsumiya; Yasuki Matsumura
        Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry, 03 Apr. 2017, Peer-reviewed
      • Effects of heat treatment and homogenization on milk fat globules and proteins in whipping creams
        Kentaro Matsumiya; Sanae Horiguchi; Tatsuya Kosugi; Taka-Aki Mutoh; Yuko Nambu; Kimio Nishimura; Yasuki Matsumura
        Food Structure, 01 Apr. 2017, Peer-reviewed
      • Solubility of soy lipophilic proteins: comparison with other soy protein fractions
        Jiraporn Sirison; Kentaro Matsumiya; Masahiko Samoto; Hiroshi Hidaka; Mitsutaka Kouno; Yasuki Matsumura
        Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry, Apr. 2017, Peer-reviewed
      • Interfacial and emulsifying properties of crude and purified soybean oil bodies
        Toya Ishii; Kentaro Matsumiya; Yuko Nambu; Masahiko Samoto; Masanobu Yanagisawa; Yasuki Matsumura
        Food Structure, 01 Apr. 2017, Peer-reviewed
      • Soybean lipophilic proteins - Origin and functional properties as affected by interaction with storage proteins
        Yasuki Matsumura; Jiraporn Sirison; Toya Ishi; Kentaro Matsumiya
        CURRENT OPINION IN COLLOID & INTERFACE SCIENCE, Mar. 2017, Peer-reviewed, Invited
      • Protein–surfactant interactions between bovine lactoferrin and sophorolipids under neutral and acidic conditions
        Kentaro Matsumiya; Yasushi A. Suzuki; Yoshihiko Hirata; Yuko Nambu; Yasuki Matsumura
        Biochemistry and Cell Biology, Feb. 2017, Peer-reviewed, Lead author, Corresponding author
      • Effects of freezing treatment on the taste of cooked food
        Matsuyama Mai; Nambu Yuko; Okubo Kumiko; Sawada Yoko; Shimada Shoko; Tsuda Mai; Tsuji Natsumi; Matsumiya Kentaro; Matsumura Yasuki; Yasunobu Tosiko; Murakami Megumi
        Abstracts of the Annual Meeting of the Japan Society of Cookery Science, 2017
      • Analysis of Active Components on Oral Fat Sensations in Oolong Tea
        Emi Mura; Minako Yagi; Yuki Kizaki; Kentaro Matsumiya; Yasuki Matsumura; Yukako Hayashi
        Food Science and Technology Research, Jan. 2017, Peer-reviewed
      • Effect of the repeated bitter exposure on rejection threshold in mice
        Emi Mura; Minako Yagi; Kentaro Matsumiya; Yasuki Matsumura; Yukako Hayashi
        Chemical Senses, Nov. 2016
      • Soybean protein isolate gel particles as foaming and emulsifying agents
        Kentaro Matsumiya; Brent S. Murray
        Food Hydrocolloids, Oct. 2016, Peer-reviewed
      • Effect of Emulsifier Addition on the Deterioration of White Sauce by Freezing
        Yasuhiro Doguchi; Kentaro Matsumiya; Yasuaki Takahashi; Waki Yukita; Taizo Ashida; Yasuki Matsumura
        JOURNAL OF THE JAPANESE SOCIETY FOR FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY-NIPPON SHOKUHIN KAGAKU KOGAKU KAISHI, Jul. 2015, Peer-reviewed
      • Oil droplet coalescence does not necessarily affect the flavor release from oil-in-water emulsions
        Kentaro Matsumiya; Mio Sasaki; Hiroshi Murakami; Yasuki Matsumura
        Colloids and Surfaces A: Physicochemical and Engineering Aspects, Jun. 2015, Peer-reviewed, Lead author, Corresponding author
      • Diglycerol esters of fatty acids promote severe coalescence between protein-stabilized oil droplets by emulsifier–protein competitive interactions
        Kentaro Matsumiya; Yasuaki Takahashi; Koichi Nakanishi; Nobuo Dotsu; Yasuki Matsumura
        Food Hydrocolloids, Dec. 2014, Peer-reviewed, Lead author, Corresponding author
      • 苦味の継続摂取と味認識に関する研究
        YAGI MINAKO; MURA EMI; MATSUMIYA KENTARO; MATSUMURA YASUKI; HAYASHI YUKAKO
        日本味と匂学会誌, Dec. 2014, Peer-reviewed
      • 吸着層および油滴の分散状態が乳化系からのフレーバーリリースに与える影響
        MATSUMURA YASUKI; SASAKI MIO; MATSUMIYA KENTARO
        日本食品化学研究振興財団研究成果報告書, Dec. 2014
      • 食品加工の科学と工学―小麦粉製品を例として‐2 ミキシングによるパン生地のタンパク質と油脂の相互作用とタンパク質の変化
        FUKUDOME SHIN'ICHI; NISHITSUJI YASUYUKI; KUMAMARU JUN; MATSUMIYA KENTARO; MATSUMURA YASUKI
        化学と生物, Jul. 2014, Invited
      • Stabilization of milk protein dispersion by soybean soluble polysaccharide under acidic pH conditions
        Tatsunori Nobuhara; Kentaro Matsumiya; Yuko Nambu; Akihiro Nakamura; Nanae Fujii; Yasuki Matsumura
        Food Hydrocolloids, Jan. 2014, Peer-reviewed, Lead author
      • Evaluation of long-term stability of milk beverages by a novel method for rapid determination of aggregation forces between colloidal particles
        Kentaro Matsumiya; Takashi Inoue; Joju Niida; Takao Katagiri; Takahisa Nishizu; Yasuki Matsumura
        Food Hydrocolloids, Jan. 2014, Peer-reviewed
      • 乳化系食品分野への米粉利用の新展開
        MATSUMIYA KENTARO
        飯島藤十郎記念食品科学振興財団年報, Aug. 2013
      • Evaluation of dispersion properties and emulsifying ability of rice flour for use in high water content food products
        Kentaro Matsumiya; Yuki Okuno; Yasuki Matsumura
        Nippon Shokuhin Kagaku Kogaku Kaishi, 2013, Peer-reviewed
      • Transdermal administration of lactoferrin with sophorolipid
        Nanase Ishii; Toshihiro Kobayashi; Kentaro Matsumiya; Mizuyuki Ryu; Yoshihiko Hirata; Yasuki Matsumura; Yasushi A. Suzuki
        Biochemistry and Cell Biology, Jun. 2012, Peer-reviewed
      • 口腔内の油脂残存感低下に関わるウーロン茶の有効成分の検討
        木崎諭希; 村絵美; 永井元; OH Seonghee; 松宮健太郎; 松村康生; 林由佳子
        日本味と匂学会誌, Dec. 2011, Peer-reviewed
      • Destabilization of protein-based emulsions by diglycerol esters of fatty acids - The importance of chain length similarity between dispersed oil molecules and fatty acid residues of the emulsifier
        Kentaro Matsumiya; Koichi Nakanishi; Yasuki Matsumura
        Food Hydrocolloids, Jun. 2011, Peer-reviewed, Lead author, Corresponding author
      • Oolong tea is suitable beverage for fatty foods
        Yukako Hayashi; Masahide Uemura; Kentaro Matsumiya; Yasuki Matsumura; Emi Mura; Hajime Nagai
        Chemical Senses, Jan. 2011, Peer-reviewed
      • Effects of heating conditions on physicochemical properties of skim milk powder during production process
        Yuka Miyamoto; Kentaro Matsumiya; Hiroaki Kubouchi; Masayuki Noda; Kimio Nishimura; Yasuki Matsumura
        Food Science and Technology Research, 18 Dec. 2010, Peer-reviewed
      • ウーロン茶の口腔内油脂浄化作用に関する研究
        村絵美; 永井元; 松宮健太郎; 松村康生; 林由佳子
        日本味と匂学会誌, Dec. 2010, Peer-reviewed
      • 食品分散系の品質 : 安定性・物性に及ぼす加工条件の影響(講座)
        松村 康生; 松宮 健太郎; 宮本 有香
        日本調理科学会誌, Jun. 2010
      • Effects of bacteriostatic emulsifiers on stability of milk-based emulsions
        Kentaro Matsumiya; Wataru Takahashi; Takashi Inoue; Yasuki Matsumura
        Journal of Food Engineering, Jan. 2010, Peer-reviewed, Lead author, Corresponding author
      • Rennet-induced aggregation and curd formation from skimmed milk powders prepared under different sterilizing conditions
        Yuka Miyamoto; Kentaro Matsumiya; Sumiya; Hiroaki Kubouchi; Masayuki Noda; Kimio Nishimura; Yasuki Matsumura
        Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry, 23 Sep. 2009, Peer-reviewed
      • 食品加工と乳化技術 乳化食品に求められる新しい機能―加工上の課題を克服する―
        MATSUMURA YASUKI; MATSUMIYA KENTARO
        食品工業, Sep. 2009
      • Sensory properties of fat and utilization of fat replacers
        松宮 健太郎; 松村 康生
        The Japanese journal of taste and smell research, Apr. 2009, Peer-reviewed, Invited
      • 食品分野における統計処理―データの本質を知る―
        MATSUMIYA KENTARO; MATSUMURA YASUKI
        食品加工技術, 2009, Invited
      • Influence of the interfacial region of food emulsions on the food quality
        MATSUMIYA Kentaro
        The Japanese journal of taste and smell research, Dec. 2008, Peer-reviewed, Invited, Lead author, Last author, Corresponding author
      • 食品分散系の品質 -安定性・物性に及ぼす加工条件の影響
        松村康生; 松宮健太郎
        日本調理科学会誌, 43(3), 206-212, 2006, Peer-reviewed

      Misc.

      • 梅果実由来ペクチンの分子特性の解析
        巽美樹; 松宮健太郎; 石井統也; 土田靖久; 松村康生
        日本食品科学工学会関西支部大会市民フォーラム講演要旨集, 26 Oct. 2019
      • 梅果実由来ペクチンによる酸性乳飲料の安定化
        松宮健太郎; 巽美樹; 黒川あや; 土田靖久; 河村幸雄; 松村康生
        日本食品科学工学会関西支部大会市民フォーラム講演要旨集, 26 Oct. 2019
      • 丸大豆中の大豆たん白質の新規分画法とその利用
        杉山将宏; 松宮健太郎; 佐本将彦; 松村康生
        日本食品科学工学会大会講演集, 29 Aug. 2019
      • コハク酸モノグリセリドによる低脂肪乳の風味改善作用の解析
        高木虹太郎; 松宮健太郎; 松本浩治; 澤本武; 松村康生
        日本食品科学工学会大会講演集, 29 Aug. 2019
      • ショ糖脂肪酸エステルの添加が牛乳および豆乳の泡沫特性に与える影響
        松平伊代; 佐藤愛; 松宮健太郎; 松村康生
        日本食品科学工学会大会講演集, 29 Aug. 2019
      • タンパク-多糖類の複合体によって安定化されたピッカリングエマルションのキャラクタリゼーション
        松山信悟; 前田和寛; 中馬誠; 船見孝博; 松宮健太郎; 松村康生
        日本食品科学工学会大会講演集, 29 Aug. 2019
      • 小麦粉生地およびパンにおける配合油脂の物理的存在状態の可視化
        南部優子; 松宮健太郎; 山下なつ; 松村康生
        日本食品科学工学会大会講演集, 29 Aug. 2019
      • 微細化食品素材の増粘効果に関する研究
        谷澤容子; 藤井友菜; 松宮健太郎; 松村康生; 香西みどり
        日本調理科学会大会研究発表要旨集, 26 Aug. 2019
      • 乳化剤と澱粉の複合体形成が冷蔵保存したパンケーキの品質に及ぼす影響
        山下智史; 松宮健太郎; 佐藤開; 高松研一郎; 菊池洋介; 松村康生
        日本食品科学工学会大会講演集, 22 Aug. 2018
      • 汎用型四重極質量分析計による高粘度モデル液状食品からの香気成分放散挙動のin vitroリアルタイム解析
        一ノ宮咲子; 松宮健太郎; 杉山真悟; 若林秀彦; 松村康生
        日本食品科学工学会大会講演集, 22 Aug. 2018
      • Modification of gelling and emulsifying properties of Japanese apricots (Prunus mume) puree by ultra-high-pressure atomization
        K. Matsumiya; C. Indo; T. Ishii; M. Iwasa; T. Akagi; Y. Tsuchida; Y. Kawamura; Y. Matsumura
        3rd Food Structure and Functionality Forum Symposium and 3rd IDF Symposium on Microstructure of Dairy Products, Jun. 2018
      • Surface-inactive polysaccharides acquire emulsifying ability via microgelation
        T. Ishii; K. Matsumiya; M. Aoshima; Y. Matsumura
        17th Food Colloids Conference : Application of Soft Matter Concepts, Apr. 2018
      • Destabilization of mayonnaise by freeze-thaw process -Mechanism and Prevention -
        Y. Matsumura; K. Kato; Y. Hayashi; K. Matsumiya
        17th Food Colloids Conference : Application of Soft Matter Concepts, Apr. 2018
      • Effects of gas type on foam properties of various protein dispersions
        A. Sato; K. Matsumiya; T. Kosugi; H. Kubouchi; Y. Matsumura
        17th Food Colloids Conference : Application of Soft Matter Concepts, Apr. 2018
      • Retronasal aroma in post-swallow phase ― a study on addition effects of xanthan gum and in-vitro simulation
        Kentaro Matsumiya
        17th Food Colloids Conference : Application of Soft Matter Concepts, Apr. 2018
      • An avocado powder-stabilized emulsion – physical property and emulsification mechanism
        H. Ho; K. Matsumiya; T. Ishii; Y. Matsumura
        17th Food Colloids Conference : Application of Soft Matter Concepts, Apr. 2018
      • Effects of various agricultural food particles on the meringue
        Yoko TANISAWA; Toya ISHII; Kentaro MATSUMIYA; Yasuki MATSUMURA; Midori KASAI
        Abstracts of Annual Congress of The Japan Society of Home Economics, 2018
      • Fruit Particles toward Food-Grade Pickering Emulsions
        H. Ho; K. Matsumiya; T. Ishii; M. Iwasa; Y. Matsumura
        the 2nd Asian Conference on Oleo Science 2017, Sep. 2017
      • Effects of pH and Salt Conditions on the Interfacial and Emulsifying Properties of
        T. Ishii; K. Matsumiya; Y. Matsumura
        the 2nd Asian Conference on Oleo Science 2017, Sep. 2017
      • 多糖類ミクロゲルの乳化機能の解析
        石井統也; 松宮健太郎; 青嶋舞; 松村康生
        日本食品科学工学会大会講演集, 28 Aug. 2017
      • 湯種生地の温度が澱粉及びタンパク質に与える影響
        杉山貴洋; 松宮健太郎; 吉田匡; 松村康生
        日本農芸化学会大会講演要旨集(Web), 05 Mar. 2017
      • 脂肪球が乳タンパク質による泡沫の安定性に及ぼす影響
        大野智未; 松宮健太郎; 小杉達也; 久保内宏晶; 松村康生
        日本農芸化学会大会講演要旨集(Web), 05 Mar. 2017
      • 苦味物質の反復摂取による口腔内苦味蓄積性の検討
        横田光平; 村絵美; 村絵美; 大原英之; 松宮健太郎; 松村康生; 林由佳子
        日本農芸化学会大会講演要旨集(Web), 05 Mar. 2017
      • 冷凍処理が調理後の食材のおいしさに及ぼす影響
        松山真衣; 南部優子; 大久保公美子; 澤田容子; 嶋田祥子; 津田舞; 辻奈津美; 松宮健太郎; 松村康生; 安信淑子; 村上恵
        日本調理科学会大会研究発表要旨集, 2017
      • 酸性条件における大豆オイルボディの界面特性と乳化特性
        石井統也; 松宮健太郎; 南部優子; 松村康生
        日本油化学会年会講演要旨集, 07 Sep. 2016
      • 微細化農産食品の調理加工特性
        谷澤容子; 矢吹実奈子; 松宮健太郎; 松村康生; 香西みどり
        日本食品科学工学会大会講演集, 25 Aug. 2016
      • 複合菓子におけるビスケットの構造が脂質移行に与える影響
        松宮健太郎; 青嶋舞; 山田紗瑛; 南部優子; 西村公雄; 松村康生
        日本食品科学工学会大会講演集, 25 Aug. 2016
      • Production & Use of Protein or Polysaccharide Microgel Particles via Jet Homogenization
        Kentaro Matsumiya
        Food Colloids 2016: Structuring beyond the Colloidal Scale, Apr. 2016
      • Interfacial and emulsifying properties of crude and purified soybean oil bodies
        Toya Ishii; Kentaro Matsumiya; Yuko Nambu; Masahiko Samoto; Masanobu Yanagisawa; Yasuki Matsumura
        Food Structure, 01 Apr. 2017
      • Effects of heat treatment and homogenization on milk fat globules and proteins in whipping creams
        Kentaro Matsumiya; Sanae Horiguchi; Tatsuya Kosugi; Taka-Aki Mutoh; Yuko Nambu; Kimio Nishimura; Yasuki Matsumura
        Food Structure, 01 Apr. 2017
      • キサンタンガム添加が液状食品のレトロネーザル香へ与える影響
        武井友里恵; 松宮健太郎; 林和寛; 杉山真悟; 松村康生
        日本農芸化学会大会講演要旨集(Web), 05 Mar. 2016
      • Key factors contributing to the stability of emulsion prepared with maize powder
        M. Utsumi; K. Matsumiya; M. Yabuki; M. Kasai; Y. Matsumura
        2nd Food Structure and Functionality Forum Symposium: From Molecules to Functionality, Feb. 2016
      • 水溶性大豆多糖類添加が小麦粉生地物性に与える影響
        奥村研志; 金谷洋幸; 津村和伸; 松宮健太郎; 松村康生
        日本食品科学工学会大会講演集, 27 Aug. 2015
      • ホスホリパーゼA2処理卵黄の分散性及び乳化性―基質特異性の異なるホスホリパーゼA2の影響―
        杉山貴洋; 松宮健太郎; 半田明弘; 川島里紗; 松村康生
        日本食品科学工学会大会講演集, 27 Aug. 2015
      • プロピレングリコール脂肪酸エステルが氷結晶に与える影響
        道口靖央; 松宮健太郎; 高橋康明; 行田和樹; 芦田泰三; 松村康生
        日本食品科学工学会大会講演集, 27 Aug. 2015
      • 凍結融解によるマヨネーズの不安定化とポリグリセリン脂肪酸エステルの影響
        KATO KOKI; MATSUMIYA KENTARO; HAYASHI YUKAKO; SATO KEN'ICHI; FURUKAWA SHUHEI; MATSUMURA YASUKI
        日本農芸化学会大会講演要旨集(Web), 05 Mar. 2015
      • 冷凍保存が小麦麺中のグルテンに及ぼす影響
        TORII AKIRA; MATSUMIYA KENTARO; HAYASHI YUKAKO; HIRAUCHI TOORU; IRIE KENTARO; MATSUMURA YASUKI
        日本農芸化学会大会講演要旨集(Web), 05 Mar. 2015
      • 大豆オイルボディの乳化機能性についての検討
        ISHII TSUGUYA; MATSUMIYA KENTARO; SAMOTO MASAHIKO; YANAGISAWA MASANOBU; MATSUMURA YASUKI
        日本油化学会年会講演要旨集, 09 Sep. 2014
      • 気液界面における油滴の吸着挙動
        SAKURAI YOKO; MATSUMIYA KENTARO; HANAZAWA TOMOHITO; MUTO TAKAAKI; MATSUMURA YASUKI
        日本油化学会年会講演要旨集, 09 Sep. 2014
      • 乳化剤添加方法がホワイトソースの冷凍劣化に及ぼす影響
        MICHIGUCHI YASUO; MATSUMIYA KENTARO; TAKAHASHI YASUAKI; YUKITA WAKI; ASHIDA TAIZO; MATSUMURA YASUKI
        日本食品科学工学会大会講演集, 28 Aug. 2014
      • 冷凍保存が小麦麺の物性と微細構造および澱粉の老化に及ぼす影響
        TORII AKIYOSHI; MATSUMIYA KENTARO; HAYASHI YUKAKO; MAEDA TATSURO; IRIE KENTARO; MATSUMURA YASUKI
        日本食品科学工学会大会講演集, 28 Aug. 2014
      • 非可食部に由来する不溶性多糖類ナノファイバーの物性解析
        NIMURA KENTA; ABE KENTARO; MASUDA TETSUYA; MATSUMIYA KENTARO; NAMBU YUKO; MATSUMURA YASUKI; YANO HIROYUKI; TANI FUMITO
        日本食品科学工学会大会講演集, 28 Aug. 2014
      • 濃厚O/W乳化食品の長期保存における乳化破壊とその影響因子
        ARIIZUMI MASAHIRO; KUBO MEGUMI; KIMURA YOSHIHARU; HANDA AKIHIRO; MATSUMIYA KENTARO; MATSUMURA YASUKI
        日本食品工学会年次大会講演要旨集, 15 Jul. 2014
      • 凍結融解による卵黄の状態変化
        HORII MIKA; MATSUMIYA KENTARO; HAYASHI YUKAKO; MATSUMURA YASUKI
        日本農芸化学会大会講演要旨集(Web), 05 Mar. 2014
      • 液状食品モデルにおける各種増粘剤の香気放散挙動に与える影響
        YOSHIDA RYO; MATSUMIYA KENTARO; HAYASHI KAZUHIRO; MATSUMURA YASUKI
        日本農芸化学会大会講演要旨集(Web), 05 Mar. 2014
      • Improvement of functional properties of dried low-cholesterol egg yolk by the new atomizing system
        R. Sasabe; K. Matsumiya; A. Handa; Y. Matsumura
        Food Structure and Functionality Forum Symposium from Molecules to Functionality, Mar. 2014
      • Functional modification of insoluble polysaccharides by the application of nano-fibrillation process
        K. Nimura; K. Abe; T. Masuda; K. Matsumiya; Y. Nanbu; Y. Matsumura; H. Yano; F. Tani
        Food Structure and Functionality Forum Symposium from Molecules to Functionality, Mar. 2014
      • ウーロン茶の口腔内油脂残存感低下効果に関わる有効成分の解明
        YAGI MINAKO; KIZAKI YUKI; MURA EMI; MATSUMIYA KENTARO; MATSUMURA YASUKI; NAGAI HAJIME; HAYASHI YUKAKO
        日本農芸化学会関西支部講演会講演要旨集, 31 Jan. 2014
      • 微粒子化食品素材の調理加工特性の検討
        YABUKI MINAKO; UCHIUMI MAI; MATSUMIYA KENTARO; MATSUMURA YASUKI; KASAI MIDORI
        日本調理科学会大会研究発表要旨集, 2014
      • 野菜の超微細化処理による特性変化
        UCHIUMI MAI; MATSUMIYA KENTARO; YABUKI MINAKO; KASAI MIDORI; MATSUMURA YASUKI
        日本調理科学会大会研究発表要旨集, 2014
      • Rice flour as a potential fat replacer and emulsifier
        K. Matsumiya; Y. Okuno; Y. Matsumura
        1st UK Hydrocolloids Symposium, Sep. 2013
      • エマルション中の油滴の合一が香気成分の放散挙動に与える影響
        SASAKI MIO; MATSUMIYA KENTARO; MURAKAMI HIROSHI; MATSUMURA YASUKI
        日本食品科学工学会大会講演集, 29 Aug. 2013, Peer-reviewed
      • 非可食部由来の不溶性多糖類の物性解析と消化管内挙動
        FUTAMURA KENTA; ABE KENTARO; MASUDA TETSUYA; MATSUMIYA KENTARO; NAMBU YUKO; MATSUMURA YASUKI; YANO HIROYUKI; TANI FUMITO
        日本食品科学工学会大会講演集, 29 Aug. 2013
      • 高水分食品への応用を目指した米粉の分散性評価と乳化能の検証
        MATSUMIYA KENTARO; OKUNO YUKI; MATSUMURA YASUKI
        日本食品科学工学会大会講演集, 29 Aug. 2013
      • エマルション中の油滴の合一が香気成分の放散挙動に与える影響
        SASAKI MIO; MATSUMIYA KENTARO; MURAKAMI HIROSHI; MATSUMURA YASUKI
        日本食品科学工学会大会講演集, 29 Aug. 2013
      • プロピレングリコール脂肪酸エステルによる氷結晶への影響
        MICHIGUCHI YASUO; MATSUMIYA KENTARO; TAKAHASHI YASUAKI; YUKITA WAKI; ASHIDA TAIZO; MATSUMURA YASUKI
        日本食品工学会年次大会講演要旨集, 16 Jul. 2013
      • 蛍光スペクトルによる大豆加工適性の評価
        TSUNEMI MIKIKO; MATSUMIYA KENTARO; TERAISHI MASAYOSHI; OKUMOTO YUTAKA; YAMADA NAOHIRO; KAWANE MASAAKI; TAKANO TOSHIAKI; MATSUMURA YASUKI
        日本食品工学会年次大会講演要旨集, 16 Jul. 2013
      • 水田転換畑においてダイズ子実の成分・収量に作付体系は影響を及ぼすのか
        ADACHI KOICHI; MURATA MOTOHARU; MASUDA TARO; MATSUMIYA KENTARO; INAMURA TATSUYA
        日本作物学会講演会要旨・資料集, 28 Mar. 2013
      • 小麦澱粉の糊化・老化に及ぼすヒドロキシプロピル化タピオカ澱粉添加の影響
        TORII AKIRA; MATSUMIYA KENTARO; HAYASHI YUKAKO; IRIE KENTARO; MATSUMURA YASUKI
        日本農芸化学会大会講演要旨集(Web), 05 Mar. 2013
      • ゼラチンのゲル形成に対するキチンナノファイバー添加の影響
        KOTANI MASAO; ABE KENTARO; YANO HIROYUKI; MATSUMIYA KENTARO; MATSUMURA YASUKI
        日本農芸化学会大会講演要旨集(Web), 05 Mar. 2013
      • トマト加工・調理条件がオキソ酸生成に与える影響
        EGUCHI YUI; MATSUMIYA KENTARO; MIZUTANI YUKIKO; TAKAHASHI HARUYA; TAKAHASHI NOBUYUKI; KAWADA TERUO; TAKAHASHI NOBUYUKI; SUZUKI TATSUYA; ARA TAKESHI; SAKURAI NOZOMU; SUZUKI HIDEYUKI; SHIBATA DAISUKE; MATSUMURA YASUKI
        日本農芸化学会大会講演要旨集(Web), 05 Mar. 2013
      • ペプチド分画物による乳化系食品モデルでの酸化抑制と乳化安定性
        MIYA HARUKA; BOKU ON'EI; MATSUMURA YASUKI; MATSUMIYA KENTARO; NAKAMURA TAKASHI; SATO KENJI
        日本食品科学工学会大会講演集, 29 Aug. 2012
      • 塩類添加が水溶性大豆多糖類のタンパク質分散安定化能に与える影響
        NOBUHARA TATSUNORI; MATSUMIYA KENTARO; NAKAMURA AKIHIRO; FUJII MORIMITSU; MATSUMURA YASUKI
        日本食品科学工学会大会講演集, 29 Aug. 2012
      • 蛍光スペクトルによる製パン性予測モデルのパン品質改良剤添加系への適用
        HORII MIKA; KAJI TOSHIKI; MATSUMIYA KENTARO; HAYASHI YUKAKO; OMURA MASAHITO; KUMAMARU JUN; MATSUMURA YASUKI
        日本食品科学工学会大会講演集, 29 Aug. 2012
      • ペプチド分画物による乳化系食品モデルでの酸化抑制と乳化安定性
        MIYA HARUKA; BOKU ON'EI; MATSUMURA YASUKI; MATSUMIYA KENTARO; NAKAMURA TAKASHI; SATO KENJI
        日本食品科学工学会大会講演集, 29 Aug. 2012
      • 飲料による口腔内油脂残存感の解析
        HAYASHI YUKAKO; KIZAKI YUKI; MURA EMI; OH SEONG-HEE; MATSUMIYA KENTARO; MATSUMURA YASUKI; NAGAI HAJIME
        日本農芸化学会大会講演要旨集(Web), 05 Mar. 2012
      • パスタの製造工程および乾燥条件の違いがデンプンに与える影響
        OMURA MASATO; MATSUMIYA KENTARO; HAYASHI YUKAKO; MATSUMURA YASUKI
        日本農芸化学会大会講演要旨集(Web), 05 Mar. 2012
      • ミキシング中の小麦粉生地に発生するフリーラジカルのESR法による解析
        KAJI TOSHIKI; MATSUMIYA KENTARO; MATSUMIYA TOMOKO; KUMAMARU JUN; OMURA MASATO; MATSUMURA YASUKI
        日本農芸化学会大会講演要旨集(Web), 05 Mar. 2012
      • Structural changes of bovine lactoferrin by sophorolipids at neutral and acdic pH
        K. Matsumiya; Y. A. Suzuki; Y. Hirata; Y. Nambu; Y. Matsumura
        World Congress on Oleo Science & 29th ISF Congress (Arkas Sasebo), 2012
      • Stabilization of milk protein dispersions by soluble soybean polysaccharides at acidic pH
        T. Nobuhara; K. Matsumiya; Y. Nambu; A. Nakamura; N. Fujii; Y. Matsumura
        The Food Colloids 2012: Creation and Breakdown of Structures (CPH, Denmark), 2012
      • Improvement of functional properties of low-cholesterol egg yolk by phospholipase A2
        R. Sasabe; K. Matsumiya; A. Handa; Y. Matsumura
        World Congress on Oleo Science & 29th ISF Congress (Arkas Sasebo), 2012
      • Functional properties of lipophilic proteins fractionated from soy protein isolate
        J. Sirison; K. Matsumiya; M. Samoto; H. Hidaka; M. Kouno; Y. Matsumura
        World Congress on Oleo Science & 29th ISF Congress (Arkas Sasebo), 2012
      • Emulsion stability and antioxidant activity of protein hydrolysates fractions
        H. Miya; E. Y. Park; Y. Matsumura; K. Matsumiya; Y. Nakamura; K. Sato
        World Congress on Oleo Science & 29th ISF Congress (Arkas Sasebo), 2012
      • Emulsifying properties of oolong tea
        Y. Hayashi; Y. Kizaki; E. Mura; S. Oh; K. Matsumiya; Y. Matsumura; H. Nagai
        XVI International Symposium on Olfaction and Taste (Stockholm, Sweden), 2012
      • A novel method for rapid determination of aggregation forces between colloidal particles
        K. Matsumiya; T. Inoue; J. Niida; T. Katagiri; T. Nishizu; Y. Matsumura
        The Food Colloids 2012: Creation and Breakdown of Structures (CPH, Denmark), 2012
      • 粒子径の異なる米粉ペーストの加熱による物性変化
        SHIMOMA SAORI; MATSUMIYA KENTARO; OKUNO YUKI; NAMBU YUKO; OKATOME HIROSHI; HOSSEN MD. SHARIF; MATSUMURA YASUO
        日本農芸化学会関西支部講演会講演要旨集, 01 Oct. 2011
      • クリームの熱処理が脂肪球やタンパク質に与える影響
        HORIGUCHI SANAE; NISHIMURA KIMIO; MATSUMIYA KENTARO; KOSUGI TATSUYA; NODA MASAYUKI; MUTO TAKAAKI; MATSUMURA YASUKI
        日本農芸化学会関西支部講演会講演要旨集, 01 Oct. 2011
      • トマトの施肥窒素形態の違いが果実成分に与える影響
        EGUCHI YU; KATAOKA KEIKO; MIZUTANI YUKIKO; MATSUMIYA KENTARO; TSUNEMI MIKIKO; MURAKAMI HIROSHI; NISHIJIMA SHO; TOMI KEN'ICHI; MATSUMURA YASUKI; DOI MOTOAKI
        園芸学研究 別冊, 24 Sep. 2011
      • 溶媒を用いない新規油脂抽出法開発の試み―静菌性乳化剤の活用―
        MATSUMIYA KENTARO; NAKANISHI KOICHI; MATSUMURA YASUKI
        日本食品科学工学会大会講演集, 09 Sep. 2011
      • トマトの施肥窒素形態の違いが未熟果および赤熟果の香気成分に与える影響
        TOMI KEN'ICHI; KATAOKA KEIKO; MATSUMIYA KENTARO; EGUCHI YU; MURAKAMI HIROSHI; DOI MOTOAKI; MATSUMURA YASUKI
        園芸学研究 別冊, Sep. 2011
      • 加熱処理が米粉微粒子の分散性とデンプン特性に与える影響
        OKUNO YUKI; MATSUMIYA KENTARO; SHIMOMA SAORI; OKADOME HIROSHI; HOSSEN MD SHARIF; MATSUMURA YASUKI
        日本食品工学会年次大会講演要旨集, 20 Jul. 2011
      • 酸性乳飲料における水溶性大豆多糖類によるタンパク質の分散安定化機構の検討
        NOBUHARA TATSUNORI; MATSUMIYA KENTARO; NAMBU YUKO; NAKAMURA AKIHIRO; FUJII NANAE; MATSUMURA YASUKI
        日本食品工学会年次大会講演要旨集, 20 Jul. 2011
      • 小麦粉生地のFront‐Fluorescence法による蛍光測定
        KAJI TOSHINORI; MATSUMIYA KENTARO; OMURA MASATO; HAYASHI YUKAKO; KUMAMARU JUN; MATSUMURA YASUKI
        日本食品工学会年次大会講演要旨集, 20 Jul. 2011
      • クリームの熱処理が脂肪球やタンパク質に与える影響
        HORIGUCHI SANAE; NISHIMURA KIMIO; MATSUMIYA KENTARO; KOSUGI TATSUKI; NODA MASAYUKI; MUTO TAKAAKI; MATSUMURA YASUKI
        日本農芸化学会大会講演要旨集, 05 Mar. 2011
      • 水溶性大豆多糖類が乳化系の香気放散挙動に与える影響
        KABATA HIROMI; MATSUMIYA KENTARO; SAKUDA KEISUKE; NAKAMURA AKIHIRO; MATSUMURA YASUKI
        日本農芸化学会大会講演要旨集, 05 Mar. 2011
      • ウーロン茶による口腔内の油膜残存感低下に関わる要因
        KIZAKI YUKI; MURA EMI; NAGAI HAJIME; MATSUMIYA KENTARO; MATSUMURA YASUKI; HAYASHI YUKAKO
        日本農芸化学会大会講演要旨集, 05 Mar. 2011
      • 冬小麦と春小麦由来のグルテン特性の比較
        MORIMOTO TOMONORI; MATSUMIYA KENTARO; OMURA MASATO; HAYASHI YUKAKO; MATSUMURA YASUKI
        日本農芸化学会大会講演要旨集, 05 Mar. 2011
      • 乾燥条件の違いがパスタのデンプンに与える影響
        OMURA MASATO; NISHIJIMA SHO; MATSUMIYA KENTARO; HAYASHI YUKAKO; MATSUMURA YASUKI
        日本農芸化学会大会講演要旨集, 05 Mar. 2011
      • 乾燥条件の違いがパスタのタンパク質に与える影響
        NISHIJIMA SHO; OMURA MASATO; MATSUMIYA KENTARO; HAYASHI YUKAKO; MATSUMURA YASUKI
        日本農芸化学会大会講演要旨集, 05 Mar. 2011
      • ウーロン茶による口腔内の油膜残存感低下に関わる要因
        KIZAKI YUKI; MURA EMI; NAGAI HAJIME; MATSUMIYA KENTARO; MATSUMURA YASUKI; HAYASHI YUKAKO
        日本農芸化学会大会講演要旨集, Mar. 2011
      • ESR法による小麦粉生地中の油脂の存在状態の解析
        MATSUMIYA KENTARO; MATSUMIYA TOMOKO; MORIMOTO TOMONORI; KAJI TOSHIKI; HAYASHI YUKAKO; KUMAMARU JUN; MIYAMOTO YUKA; NISHIMURA KIMIO; MATSUMURA YASUKI
        日本油化学会年会講演要旨集, 15 Sep. 2010
      • ESR法による小麦粉生地中の油脂の存在状態の解析
        MATSUMIYA KENTARO; MATSUMIYA TOMOKO; MORIMOTO TOMONORI; KAJI TOSHIKI; HAYASHI YUKAKO; KUMAMARU JUN; MIYAMOTO YUKA; NISHIMURA KIMIO; MATSUMURA YASUKI
        日本油化学会年会講演要旨集, Sep. 2010
      • 新規凝集力評価法による乳飲料長期安定性の迅速評価
        MATSUMIYA KENTARO; INOUE TAKASHI; NIIDA SHIGETOSHI; KATAGIRI TAKAO; NISHIZU TAKAHISA; MATSUMURA YASUKI
        日本食品科学工学会大会講演集, 01 Sep. 2010
      • 小麦粉生地のFront Fluorescence法による蛍光測定―蛍光スペクトルと生地物性値との関連性―
        KAJI TOSHIKI; MATSUMIYA KENTARO; HAYASHI YUKAKO; KUMAMARU JUN; MATSUMURA YASUKI
        日本食品科学工学会大会講演集, 01 Sep. 2010
      • 食品分散系の品質―安定性・物性に及ぼす加工条件の影響―
        MATSUMURA YASUKI; MATSUMIYA KENTARO; MIYAMOTO YUKA
        日本調理科学会誌, 05 Jun. 2010
      • 殺菌条件の異なる脱脂粉乳の酸性下におけるゲル化挙動および構造の違いについて
        MIYAMOTO YUKA; MATSUMIYA KENTARO; GODA MASAYUKI; NODA MASAYUKI; NISHIMURA KIMIO; MATSUMURA YASUKI
        日本栄養・食糧学会大会講演要旨集, 01 May 2010
      • 製造工程における乾燥条件の違いがパスタに与える影響 II.タンパク質変性
        NISHIJIMA SHO; KUMAMARU JUN; MATSUMIYA KENTARO; HAYASHI YUKAKO; MATSUMURA YASUKI
        日本農芸化学会大会講演要旨集, 05 Mar. 2010
      • 殺菌条件の異なる脱脂粉乳のレンネットによるカード形成性メカニズムについて
        MIYAMOTO YUKA; MATSUMIYA KENTARO; KUBOUCHI HIROAKI; NODA MASAYUKI; NISHIMURA KIMIO; MATSUMURA YASUKI
        日本農芸化学会大会講演要旨集, 05 Mar. 2010
      • 製造工程における乾燥条件の違いがパスタに与える影響 I.微細構造
        NISHIJIMA SHO; KUMAMARU JUN; MATSUMIYA KENTARO; HAYASHI YUKAKO; MATSUMURA YASUKI
        日本農芸化学会大会講演要旨集, 05 Mar. 2010
      • Oolong tea is suitable beverage for fatty foods
        Y. Hayashi; M. Uemura; K. Matsumiya; Y. Matsumura; E. Mura; H. Nagai
        XX Congress of the European Chemoreception Research Organization (Avignon, France), 2010
      • Molecular mechanism for destabilization of protein-based emulsions by diglycerol esters of fatty acids
        K. Matsumiya; K. Nakanishi; Y. Matsumura
        Mini-symposium on Food Physics and Rheology (Kyoto Univiersity), 2010
      • Effects of the similarity between fatty acid composition of bacteriostatic emulsifiers and the oil-phase type on emulsion stability
        K. Matsumiya; K. Nakanishi; Y. Matsumura
        Hiroshima Forum on Functionality of Lipids (Hiroshima University), 2010
      • Effect of flavor compound structure on the flavor release from emulsion system
        H. Kabata; K. Matsumiya; K. Sakuda; A. Nakamura; Y. Matsumura
        Mini-symposium on Food Physics and Rheology (Kyoto Univiersity), 2010
      • Difference in flavor compound structure affects flavor release from emulsion system
        H. Kabata; K. Matsumiya; K. Sakuda; A. Nakamura; Y. Matsumura
        Hiroshima Forum on Functionality of Lipids (Hiroshima University), 2010
      • Comparison of winter and spring wheat flours - protein composition and rheological properties of wheat flour dough -
        Y. Morimoto; J. Kumamaru; K. Matsumiya; Y.i Matsumura
        5th Pacific Rim Conference on Rheology (Hokkaido University), 2010
      • エチルエステルの放散挙動に及ぼすタンパク質および油脂の影響
        IROKAWA KEISHIN; MATSUMIYA KENTARO; SAKUDA KEISUKE; MATSUMURA YASUKI
        日本油化学会年会講演要旨集, 10 Sep. 2009
      • 静菌性乳化剤の脂肪酸組成および油脂の種類がエマルションの安定性に与える影響
        MATSUMIYA KENTARO; NAKANISHI KOICHI; MATSUMURA YASUKI
        日本油化学会年会講演要旨集, 10 Sep. 2009
      • 加熱殺菌条件が脱脂粉乳のレンネット感受性に及ぼす影響
        MIYAMOTO YUKA; MATSUMIYA KENTARO; KUBOUCHI HIROAKI; NODA MASAYUKI; NISHIMURA KIMIO; MATSUMURA YASUO
        日本食品科学工学会大会講演集, 05 Sep. 2008
      • 粒子サイズの異なる米粉微粒子のコロイド科学的性質とレオロジー特性
        YAMAGUCHI HITOMI; MATSUMIYA KENTARO; TOMI KEN'ICHI; O KO; MATSUMURA YASUO
        日本食品科学工学会大会講演集, 05 Sep. 2008
      • 加振法による分散系粒子の凝集力の評価
        MATSUMIYA KENTARO; INOUE TAKASHI; NIIDA JOJU; MATSUMURA YASUO
        日本食品工学会年次大会講演要旨集, 17 Jul. 2008
      • Influence of the structure of bacteriostatic emulsifiers on emulsion destabilization
        K. Matsumiya; Y. Matsumura
        Kyoto Forum on Engineering, Structure and Physical Properties of Foods, 2008
      • Effect of β-lactoblobulin addition on release of ethylesters from aqueous phase to air phase in the presence or absence of upper oil layer
        K. Irokawa; K. Matsumiya; Y. Matsumura
        Kyoto Forum on Engineering, Structure and Physical Properties of Foods, 2008
      • 加熱殺菌条件が脱脂粉乳のコロイド科学的性質に及ぼす影響
        MIYAMOTO YUKA; MATSUMIYA KENTARO; KUBOUCHI HIROAKI; NODA MASAYUKI; NISHIMURA KIMIO; MATSUMURA YASUO
        日本栄養・食糧学会大会講演要旨集, 20 Apr. 2007
      • Destabilization of O/W emulsions by the diglycerol ester
        K. Matsumiya; Y. Takahashi; K. Nakanishi; N. Dotsu; Y. Matsumura
        98th AOCS Annual Meeting & Expo (Quebec City, Canada), 2007
      • 静菌性乳化剤による乳化破壊メカニズムの解明
        MATSUMIYA KENTARO; MATSUMURA YASUO
        日本食品科学工学会関西支部シンポジウム, 2007
      • 静菌性乳化剤による乳化破壊挙動の解析
        MATSUMIYA KENTARO; TAKAHASHI YASUAKI; NAKANISHI KOICHI; DOTSU NOBUO; MATSUMURA YASUO
        日本油化学会年会講演要旨集, 08 Sep. 2006
      • ミルク入り清涼飲料の安定性に及ぼす乳化剤の効果
        MATSUMIYA KENTARO; INOUE TAKASHI; TAKAHASHI WATARU; MATSUMURA YASUO
        日本食品科学工学会大会講演集, 20 Aug. 2005

      Presentations

      • Effects of particle dispersed phase on the enhanced emulsifying properties: An analogy of the hydrophile lipophile balance concept.
        Kentaro Matsumiya
        第1 回 IUFoST Japan 国際若手育成オンラインセミナー, Mar. 2021, Invited
      • 小麦粉焼成品における油脂の特性解析と物理的存在状態の可視化
        松宮健太郎
        日本穀物科学研究会第185回例会, Feb. 2021, Invited
      • 食品の乳化とその評価技術
        松宮健太郎
        公益社団法人日本食品科学工学会第2回フレッシュマンセミナー, 14 Nov. 2019, 日本食品科学工学会, Invited
      • Emulsifier-starch complexes prevent hardening of refrigerated pancakes: effects of HLB and head group size
        Kentaro Matsumiya
        2019 NSFC-JSPS Joint Symposium - Hydrocolloids for Modern Food Function Design, 26 Sep. 2019, China-Japan Joint Symposium on Food Hydrocolloids, Invited
      • 「橙高」を中心とするウメ分散系加工食品の開発
        松宮健太郎; 村上 恵; 松村康生
        平成30年度ウメ研究成果発表会, 20 Feb. 2019, 紀州うめ研究協議会, Invited
      • Microgelation imparts emulsifying ability to surface-inactive polysaccharides
        Kentaro Matsumiya
        Young Scientist Forum for University Consortium of Food Science and Nutrition, 04 Nov. 2018, University Consortium of Food Science and Nutrition, Invited
      • Emulsification of vegetable oil by edible polysaccharide microgels
        Kentaro Matsumiya
        JOCS-AOCS Joint Symposium 2018 in the 57th Annual Meeting of the Japan Oil Chemists’ Society, 06 Sep. 2018, The Japan Oil Chemists' Society, Invited
      • 湯種法でつくる生地の特性
        松宮健太郎; 杉山貴洋; 吉田 匡; 松村康生
        岐阜大学応用生物科学部公開講演会 パンシンポジウム2018, 03 Sep. 2018, 岐阜大学応用生物科学部, Invited
      • 溶媒を用いない油脂抽出の試み
        松宮 健太郎
        食品酵素化学研究会第18回学術講演会, 01 Sep. 2018, 食品酵素化学研究会, Invited
      • Quality analysis and assessment of state changes of wheat flour components
        Kentaro Matsumiya
        第12回ムギ類研究会, 16 Dec. 2017, ムギ類研究会, Invited
      • プロテアーゼを用いたバイオサーファクタントとラクトフェリンの複合体構造の解析
        松宮 健太郎
        食品酵素化学研究会第17回学術講演会, 02 Sep. 2017, 食品酵素化学研究会, Invited
      • 酵素を武器に食品成分間のミクロな相互作用を視る
        松宮 健太郎
        日本食品科学工学会第64回大会, 29 Aug. 2017, 日本食品科学工学会, Invited
      • Shortening in wheat flour products - migration and interaction with proteins
        Kentaro Matsumiya
        2017 KoSFoST International Symposium and Annual Meeting, 22 Jun. 2017, The Korean Society of Food Science and Technology, Invited
      • 小麦粉食品中の油脂の可視化と特性解析
        松宮 健太郎
        119回食用加工油脂技術研究会, 09 Jun. 2017, 食用加工油脂技術研究会, Invited
      • ミクロゲルの乳化性と起泡性 -Mickering安定化機構による食品加工機能性の向上
        松宮 健太郎
        第28回食品ハイドロコロイドシンポジウム, 16 May 2017, 食品ハイドロコロイド研究会, Invited
      • 乳化・分散系食品の安定性評価技術
        松宮 健太郎
        食品工学講習会2016 ~基礎理論から企業での応用実践まで~, 17 Oct. 2016, 日本食品工学会, Invited
      • ミクロゲルの乳化・泡沫系食品への展開- Mickering 安定化機構の可能性
        松宮 健太郎
        第43回食品の物性に関するシンポジウム, 02 Sep. 2016, 食品の物性に関するシンポジウム運営委員会, Invited
      • 小麦粉生地の可視化及び穀類・澱粉素材微粒子の特性解析
        松宮 健太郎
        第56回澱粉研究懇談会, 09 Jun. 2016, 澱粉研究懇談会, Invited
      • 澱粉で食品からの香気放散は制御できるのか
        松宮 健太郎
        平成27年度日本応用糖質科学会中国・四国支部シンポジウム, 20 Nov. 2015, 日本応用糖質科学会中国・四国支部, Invited
      • Emulsifiers and Food Production: A UK-Japan Collaboration Case Study
        Kentaro Matsumiya
        UK-Japan Research Collaboration Opportunities Information Event, 02 Oct. 2014, Newcastle University, Invited
      • 大豆の豆腐加工適性の蛍光スペクトルー多変量解析法による迅速評価及び予測 (*second author)[
        松村康生; 松宮健太郎
        第7回ダイズ研究会, 07 Mar. 2014, ダイズ研究会, Invited
      • 小麦澱粉の糊化・老化に及ぼす化工澱粉添加の影響および液状食品への応用を目指した米粉の分散性評価
        松宮健太郎
        第1回食品開発のための澱粉研究会, 30 Apr. 2013, 日本食品・機械研究会, Invited
      • 小麦の品質評価と米の高度利用に関する研究
        松宮健太郎
        第8回京大植物縦横無尽の会ワークショップ, 18 Jan. 2013, 京大植物縦横無尽の会, Invited
      • 食品乳化物の安定性を左右する要因と安定性評価
        松宮健太郎; 松村康生
        日本油化学会食品油脂機能構造部会セミナー「油脂含有食品の構造と品質制御(1)」, 10 Dec. 2010, 日本油化学会食品油脂機能構造部会, Invited
      • Stability of emulsion and dispersion systems including milk proteins (*second author)
        Yasuki Matsumura; Kentaro Matsumiya
        International Seminar on Food Hydrocolloids - Fundamentals and application of hydrocolloids -, 01 Dec. 2009, 日本レオロジー学会分散系及び界面物性研究会, Invited
      • Influence of the interfacial region of food emulsions on the food quality
        Kentaro Matsumiya
        日本味と匂学会第42回大会, 17 Sep. 2008, 日本味と匂学会, Invited

      Books and Other Publications

      • 油脂のおいしさと科学―メカニズムから構造・状態、調理・加工まで
        松宮健太郎; 松村康生, Joint work, 乳化食品の構造・物性・風味とおいしさ, 39-46.
        株式会社エヌ・ティー・エス, Aug. 2016, Not refereed
      • 食品ハイドロコロイドの開発と応用II (担当2)
        松宮健太郎; 松村康生; 他; 西成勝好, Joint work, 第8章乳化系の品質評価と改変,67-75.
        シーエムシー出版, Jan. 2015, Not refereed
      • 食品ハイドロコロイドの開発と応用II (担当1)
        松村康生; 松宮健太郎; 他; 西成勝好, Joint work, 第2章エマルション中の油滴の合一が香気成分の放散挙動に与える影響,164-171.
        シーエムシー出版, Jan. 2015, Not refereed
      • 食品素材のナノ加工を支える技術
        安達, 修二; 中嶋, 光敏; 杉山, 滋, Contributor, 微粒子の特性解析
        シーエムシー出版, Oct. 2013
      • Food Proteins and Peptides: Chemistry, Functionality, Interactions, and Commercialization
        Y. Matsumura; K. Matsumiya; 他; Hettiarachchy(編, Joint work, Protein-Peptides as Emulsifying Agents, 125-150.
        CRC press, Apr. 2012, Not refereed
      • 食品の界面制御技術と応用―開発現場と研究最前線を繋ぐ
        松宮健太郎; 他; 松村康生; 松宮健太郎; 小川晃弘, Joint work, 1.2 液状乳化系食品-界面化学の基礎と乳化過程[II],12-31.
        シーエムシー出版, Jul. 2011, Not refereed
      • アロマセラピーサイエンス
        松宮健太郎; 他; 田邉和子; 松村康生, Joint translation, 精油各論・原著120-149.
        フレグランスジャーナル社, May 2011, Not refereed

      Industrial Property Rights

      • 特許第6295421号, 特開2015-186545, 特願2014-065183, リノール酸含有食物の処理装置
        安信 淑子; 大久保; 公美子; 堀内 美和; 松村 康生; 松宮 健太郎
      • 特許第6275820号, 特願2016-507768, ソホロリピッドと生理活性物質と油脂とを含有する組成物およびその製造方法
        鈴木 靖志; 田端 宏充; 竜 瑞之; 石井 七瀬; 竹内 崇; 松村 康生; 松宮 健太郎
      • 特許第6018490号, 特開2014-103901, 特願2012-259697, パン類品質改良剤およびそれを用いたパン類の製造方法
        大村 雅人; 隈丸 潤; 松村 康生; 松宮 健太郎; 加地 俊紀
      • 特開2016-042823, 特願2014-169294, ホワイトソースの製造方法
        松村 康生; 松宮 健太郎; 道口 靖央; 和泉 愛子; 行田 和樹; 芦田 泰三
      • 特開2015-186545, 特願2014-065183, リノール酸含有食物の処理装置
        安信 淑子; 大久保; 公美子; 堀内 美和; 松村 康生; 松宮 健太郎
      • 特許第5828012号, 特開2014-112102, 特願2014-032077, 分散液の安定性評価方法
        井上 孝司; 丹伊田 穣寿; 松村 康生; 松宮 健太郎
      • WO2015-137357, JP2015057059, ソホロリピッドと生理活性物質と油脂とを含有する組成物およびその製造方法
        鈴木 靖志; 田端 宏充; 竜 瑞之; 石井 七瀬; 竹内 崇; 松村 康生; 松宮 健太郎

      Awards

      • Mar. 2007
        日本食品科学工学会関西支部, 日本食品科学工学会関西支部第39回シンポジウム・研究発表会 優秀発表賞
      • Sep. 2010
        日本食品科学工学会, 日本食品科学工学会第57回大会若手の会優秀ポスター賞
      • 30 Aug. 2013
        日本食品科学工学会, 日本食品科学工学会第60回記念大会若手の会企業賞
      • 15 Mar. 2018
        公益社団法人日本農芸化学会, 日本農芸化学会2017年BBB論文賞
      • 22 Aug. 2018
        日本食品科学工学会, 日本食品科学工学会Food Science and Technology Research Award
      • 27 Aug. 2020
        公益社団法人日本食品科学工学会, 日本食品科学工学会令和2年度奨励賞

      External funds: Kakenhi

      • Quality Improvement and Social dissemination of Agricultural Products- and Insects-derived Materials aiming at the Sustainable Food Life
        Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
        Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related
        Kyoto University
        Yasuki Matsumura
        From 01 Apr. 2019, To 31 Mar. 2022, Project Closed
        加工・調理;農産物微粒子;蚕蛹パウダー;セルロース・キチンナノファイバー;乳化;増粘剤;腸内環境;消化管におけるイメージング;農産物;昆虫;微粒子;ナノファイバー;乳化物;ゲル;膨化食品;腸管内環境;持続的食生活;微細化技術;調理加工;農産物素材;昆虫素材;嗜好性;食品利用;粘性;分散系食品;粉末化;乳化食品;パン
      • Application of microgels for food emulsions and foams - potential of Mickering stabilization
        Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
        Kyoto University
        Kentaro Matsumiya
        From 01 Apr. 2016, To 31 Mar. 2019, Project Closed
        ミクロゲル;乳化剤;エマルション;分散系食品;植物性素材;寒天;カードラン;ジェランガム;乳化安定性;多糖類;Mickering emulsion;乳化能;乳化系;泡沫系;微粉砕;動物性素材;Mickering安定化機構;食品コロイド;ゲル;気泡
      • Utilization of agricultural products by food processing and cooking methods based on atomizing and controlled-heating technologies
        Grant-in-Aid for Scientific Research (A)
        Kyoto University
        YASUKI MATSUMURA
        From 01 Apr. 2016, To 31 Mar. 2019, Project Closed
        調理と加工;農産物の微細化;食物繊維ナノファイバー;加熱調理;風味や嗜好性の向上;とろみづけ;起泡性と乳化性;腸内環境改善;増粘効果;風味向上;嗜好性評価;セルロースナノファイバー;風味向上効果
      • Development of rice flour toward food emulsions
        Grant-in-Aid for Young Scientists (B)
        Kyoto University
        KENTARO MATSUMIYA
        From 01 Apr. 2013, To 31 Mar. 2016, Project Closed
        エマルション;サスペンション;米粉;乳化安定性;酵素修飾;澱粉;油脂代替物;乳化剤;安定性;乳化物;タンパク質;生産調整;食品
      • Application of atomized materials from agricultural products to cookery and food processing
        Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
        Kyoto University
        YASUKI MATSUMURA
        From 01 Apr. 2013, To 31 Mar. 2016, Project Closed
        微粒子化素材;農産物;調理と加工;Pickering安定化;乳化性;マヨネーズ;起泡性;メレンゲ;乳化;気泡
      • Analysis of emulsion destabilization by bacteriostatic emulsifiers based on the structural similarity and its application to food technology
        Grant-in-Aid for Young Scientists (B)
        Kyoto University
        Kentaro MATSUMIYA
        From 01 Apr. 2011, To 31 Mar. 2013, Project Closed
        静菌性乳化剤;乳化物;フレーバー;不安定化;乳化安定性;油脂抽出;タンパク質;香気放散;構造類似性
      • イネ種子貯蔵タンパク質含量を制御する遺伝的要因の同定および加工機能性の解明
        Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
        Basic Section 39010:Science in plant genetics and breeding-related
        Kyoto University
        吉川 貴徳
        From 01 Apr. 2022, To 31 Mar. 2025, Granted
        イネ;貯蔵タンパク質;GWAS;加工機能性;野生イネ
      • Quality improvement of plant stuff aiming for enlargement of food sustainability
        Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
        Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related
        Kyoto University
        松村 康生
        From 01 Apr. 2022, To 31 Mar. 2025, Granted
        植物性素材;高機能化;食物繊維ミクロ・ナノファイバー;植物ミルク;酵素処理
      • Multi-modal imaging and visualization of digestion-absorption process of nutritional components in the gastrointestinal tract
        Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
        Basic Section 38050:Food sciences-related
        Kyoto University
        谷 史人
        From 01 Apr. 2023, To 31 Mar. 2026, Granted
        消化管;栄養素;イメージング質量分析;消化吸収;可視化

      External funds: others

      • 乳化系食品分野への米粉利用の新展開
        公益財団法人 飯島記念食品科学振興財団 学術研究助成事業
        From 01 Apr. 2012, To 31 Mar. 2013
        松宮健太郎
      • 大豆品種の豆腐加工適性の蛍光スペクトル多変量解析法による迅速評価
        財団法人 タカノ農芸化学研究助成財団
        From 01 May 2012, To 31 Mar. 2013
        奥本裕
      • 小麦焼成品における油脂存在状態の可視化
        公益財団法人エリザベス・アーノルド富士財団 学術研究助成
        From 01 Jun. 2018, To 31 Mar. 2019
        松宮健太郎
      • 油脂を添加して調製した豆乳エマルションの加工機能性に関する研究
        一般財団法人杉山産業化学研究所 研究助成
        From 01 Apr. 2020, To 31 Mar. 2021
        松宮健太郎
      • 小麦粉焼成品中の油脂の物理的存在状態の網羅的調査
        公益財団法人食生活研究会 研究助成
        From 01 Apr. 2020, To 31 Mar. 2021
        松宮健太郎
      • ミクロゲル粒子の乳化・泡沫系における界面科学特性に関する基礎的研究
        京都大学教育研究振興財団 研究活動推進助成
        From 01 Apr. 2020, To 31 Mar. 2021
        松宮健太郎
      • タンパク質含有量に非依存的な製パン性を示す国産強力コムギ品種「夏黄金」の理化学的解析
        公益財団法人飯島藤十郎記念食品科学振興財団 学術研究助成事業
        From 01 Apr. 2021, To 31 Mar. 2022
        松宮健太郎
      • 油脂を添加して調製した豆乳エマルションの加工機能性に油脂の種類が与える影響
        一般財団法人杉山産業化学研究所 研究助成
        From 01 Apr. 2021, To 31 Mar. 2021
        松宮健太郎
      • 先端技術を活用した施設野菜・畑作物の省力高収益栽培・出荷技術の確立
        農林水産省 農林水産分野の先端技術展開事業(のうち現地実証研究)
        From 01 Apr. 2021
        岩崎泰永
      • 経口摂取可能なソホロリピッドの発酵技術とその食品等への利用における高度化技術の開発
        経済産業省戦略的基盤技術高度化支援事業
        From 01 Apr. 2011, To 31 Mar. 2014
        分担
      • 野菜のメタボローム解析による健康機能性成分の同定
        農林水産業の革新的技術緊急展開事業(のうち技術革新を加速化する最先端分析技術の応用研究支援事業)
        From 01 Apr. 2014, To 31 Mar. 2015
        分担
      • 特長ある品種ラインアップによるウメ需要拡大と生産者の所得向上
        革新的技術開発・緊急展開事業(うち地域戦略プロジェクト)
        From 01 Apr. 2016, To 31 Mar. 2019
        分担
      list
        Last Updated :2023/09/21

        Education

        Teaching subject(s)

        • From 01 Apr. 2023, To 31 Mar. 2024
          ILAS Seminar (Overseas)
          Z003, Spring, Institute for Liberal Arts and Sciences, 2
        • From 01 Apr. 2023, To 31 Mar. 2024
          Advanced Course of Food Chemistry
          GA24, Fall, Graduate School of Agriculture, 1
        • From 01 Apr. 2023, To 31 Mar. 2024
          Seminar on Physical Chemistry
          7319, Fall, Faculty of Agriculture, 1
        • From 01 Apr. 2023, To 31 Mar. 2024
          Laboratory Course in Food Biotechnology
          7286, Fall, Faculty of Agriculture, 3
        • From 01 Apr. 2023, To 31 Mar. 2024
          Bioengineering Seminar2
          GB22, Year-long, Graduate School of Agriculture, 3
        • From 01 Apr. 2023, To 31 Mar. 2024
          Bioengineering Seminar1
          GB21, Year-long, Graduate School of Agriculture, 3
        • From 01 Apr. 2023, To 31 Mar. 2024
          Experimental Course in Bioengineering1
          GC21, Year-long, Graduate School of Agriculture, 6
        • From 01 Apr. 2023, To 31 Mar. 2024
          Experimental Course in Bioengineering2
          GC22, Year-long, Graduate School of Agriculture, 6
        • From 01 Apr. 2023, To 31 Mar. 2024
          Food Chemistry
          7244, Spring, Faculty of Agriculture, 2
        • From 01 Apr. 2023, To 31 Mar. 2024
          Physical Chemistry in Food Science I
          7211, Fall, Faculty of Agriculture, 2
        • From 01 Apr. 2023, To 31 Mar. 2024
          Basic Biostatistics in Food Science & Biotechnology
          7327, Fall, Faculty of Agriculture, 2
        • From 01 Apr. 2022, To 31 Mar. 2023
          Seminar on Physical Chemistry
          7319, Fall, Faculty of Agriculture, 1
        • From 01 Apr. 2022, To 31 Mar. 2023
          Experimental Course in Bioengineering1
          GC21, Year-long, Graduate School of Agriculture, 6
        • From 01 Apr. 2022, To 31 Mar. 2023
          Experimental Course in Bioengineering2
          GC22, Year-long, Graduate School of Agriculture, 6
        • From 01 Apr. 2022, To 31 Mar. 2023
          Basic Biostatistics in Food Science & Biotechnology
          7327, Fall, Faculty of Agriculture, 2
        • From 01 Apr. 2022, To 31 Mar. 2023
          Laboratory Course in Food Biotechnology
          7286, Fall, Faculty of Agriculture, 3
        • From 01 Apr. 2022, To 31 Mar. 2023
          Food Chemistry
          7244, Spring, Faculty of Agriculture, 2
        • From 01 Apr. 2022, To 31 Mar. 2023
          Bioengineering Seminar1
          GB21, Year-long, Graduate School of Agriculture, 3
        • From 01 Apr. 2022, To 31 Mar. 2023
          Physical Chemistry in Food Science I
          7211, Fall, Faculty of Agriculture, 2
        • From 01 Apr. 2022, To 31 Mar. 2023
          Advanced Course of Bioengineering
          GA34, Fall, Graduate School of Agriculture, 1
        • From 01 Apr. 2022, To 31 Mar. 2023
          Bioengineering Seminar2
          GB22, Year-long, Graduate School of Agriculture, 3
        • From Apr. 2011, To Mar. 2012
          品質科学演習
          Year-long, 農学部
        • From Apr. 2011, To Mar. 2012
          品質評価学専攻実験
          農学研究科
        • From Apr. 2011, To Mar. 2012
          品質評価学演習
          農学研究科
        • From Apr. 2012, To Mar. 2013
          Seminar in Food Quality Science
          Year-long, 農学部
        • From Apr. 2012, To Mar. 2013
          Biometrics
          Fall, 農学部
        • From Apr. 2013, To Mar. 2014
          Biometrics
          Fall, 農学部
        • From Apr. 2013, To Mar. 2014
          Seminar in Food Quality Science
          Year-long, 農学部
        • From Apr. 2013, To Mar. 2014
          Quality Analysis and Assessment-Seminar
          Year-long, 農学研究科
        • From Apr. 2013, To Mar. 2014
          Special Laboratory Work in Quality Analysis and Assessment
          Year-long, 農学研究科
        • From Apr. 2011, To Mar. 2012
          Biometrics
          Fall, 農学部
        • From Apr. 2014, To Mar. 2015
          Seminar in Food Quality Science
          Year-long, 農学部
        • From Apr. 2014, To Mar. 2015
          Quality Analysis and Assessment-Seminar
          Year-long, 農学研究科
        • From Apr. 2014, To Mar. 2015
          Special Laboratory Work in Quality Analysis and Assessment
          Year-long, 農学研究科
        • From Apr. 2015, To Mar. 2016
          Seminar in Food Quality Science
          Year-long, 農学部
        • From Apr. 2015, To Mar. 2016
          Special Laboratory Work in Quality Analysis and Assessment1
          Year-long, 農学研究科
        • From Apr. 2015, To Mar. 2016
          Special Laboratory Work in Quality Analysis and Assessment
          Year-long, 農学研究科
        • From Apr. 2015, To Mar. 2016
          Quality Analysis and Assessment-Seminar1
          Year-long, 農学研究科
        • From Apr. 2015, To Mar. 2016
          Quality Analysis and Assessment-Seminar
          Year-long, 農学研究科
        • From Apr. 2016, To Mar. 2017
          Seminar in Food Quality Science
          Year-long, 農学部
        • From Apr. 2016, To Mar. 2017
          Special Laboratory Work in Quality Analysis and Assessment1
          Year-long, 農学研究科
        • From Apr. 2016, To Mar. 2017
          Special Laboratory Work in Quality Analysis and Assessment2
          Year-long, 農学研究科
        • From Apr. 2016, To Mar. 2017
          Special Laboratory Work in Quality Analysis and Assessment
          Year-long, 農学研究科
        • From Apr. 2016, To Mar. 2017
          Quality Analysis and Assessment-Seminar1
          Year-long, 農学研究科
        • From Apr. 2016, To Mar. 2017
          Quality Analysis and Assessment-Seminar2
          Year-long, 農学研究科
        • From Apr. 2016, To Mar. 2017
          Quality Analysis and Assessment-Seminar
          Year-long, 農学研究科
        • From Apr. 2017, To Mar. 2018
          Seminar in Food Quality Science
          Year-long, 農学部
        • From Apr. 2017, To Mar. 2018
          Special Laboratory Work in Quality Analysis and Assessment1
          Year-long, 農学研究科
        • From Apr. 2017, To Mar. 2018
          Special Laboratory Work in Quality Analysis and Assessment2
          Year-long, 農学研究科
        • From Apr. 2017, To Mar. 2018
          Special Laboratory Work in Quality Analysis and Assessment
          Year-long, 農学研究科
        • From Apr. 2017, To Mar. 2018
          Quality Analysis and Assessment-Seminar1
          Year-long, 農学研究科
        • From Apr. 2017, To Mar. 2018
          Quality Analysis and Assessment-Seminar2
          Year-long, 農学研究科
        • From Apr. 2017, To Mar. 2018
          Quality Analysis and Assessment-Seminar
          Year-long, 農学研究科
        • From Apr. 2018, To Mar. 2019
          Seminar in Food Quality Science
          Year-long, 農学部
        • From Apr. 2018, To Mar. 2019
          Special Laboratory Work in Quality Analysis and Assessment1
          Year-long, 農学研究科
        • From Apr. 2018, To Mar. 2019
          Special Laboratory Work in Quality Analysis and Assessment2
          Year-long, 農学研究科
        • From Apr. 2018, To Mar. 2019
          Quality Analysis and Assessment-Seminar1
          Year-long, 農学研究科
        • From Apr. 2018, To Mar. 2019
          Quality Analysis and Assessment-Seminar2
          Year-long, 農学研究科
        • From Apr. 2018, To Mar. 2019
          Laboratory Course in Bioresource Science II
          Fall, 農学部
        • From Apr. 2018, To Mar. 2019
          Laboratory Course in Bioresource Science I
          Spring, 農学部
        • From Apr. 2019, To Mar. 2020
          Seminar in Food Quality Science
          Year-long, 農学部
        • From Apr. 2019, To Mar. 2020
          Special Laboratory Work in Quality Analysis and Assessment1
          Year-long, 農学研究科
        • From Apr. 2019, To Mar. 2020
          Special Laboratory Work in Quality Analysis and Assessment2
          Year-long, 農学研究科
        • From Apr. 2019, To Mar. 2020
          Quality Analysis and Assessment-Seminar1
          Year-long, 農学研究科
        • From Apr. 2019, To Mar. 2020
          Quality Analysis and Assessment-Seminar2
          Year-long, 農学研究科
        • From Apr. 2020, To Mar. 2021
          Seminar in Food Quality Science
          Year-long, 農学部
        • From Apr. 2020, To Mar. 2021
          Special Laboratory Work in Quality Analysis and Assessment1
          Year-long, 農学研究科
        • From Apr. 2020, To Mar. 2021
          Special Laboratory Work in Quality Analysis and Assessment2
          Year-long, 農学研究科
        • From Apr. 2020, To Mar. 2021
          Quality Analysis and Assessment-Seminar1
          Year-long, 農学研究科
        • From Apr. 2020, To Mar. 2021
          Quality Analysis and Assessment-Seminar2
          Year-long, 農学研究科
        • From Apr. 2021, To Mar. 2022
          Seminar in Food Quality Science
          Year-long, 農学部
        • From Apr. 2021, To Mar. 2022
          Special Laboratory Work in Quality Analysis and Assessment1
          Year-long, 農学研究科
        • From Apr. 2021, To Mar. 2022
          Special Laboratory Work in Quality Analysis and Assessment2
          Year-long, 農学研究科
        • From Apr. 2021, To Mar. 2022
          Quality Analysis and Assessment-Seminar1
          Year-long, 農学研究科
        • From Apr. 2021, To Mar. 2022
          Quality Analysis and Assessment-Seminar2
          Year-long, 農学研究科

        Part-time lecturer

        • From 01 Apr. 2013, To 30 Sep. 2013
          食品加工貯蔵学
          前期, 同志社女子大学, 生活科学部
        • From 01 Apr. 2013, To 30 Sep. 2013
          保健統計学特論
          前期, 同志社女子大学, 生活科学研究科
        • From 01 Apr. 2015, To 30 Sep. 2015
          保健統計学特論
          前期, 同志社女子大学, 生活科学研究科
        • From 01 Apr. 2017, To 30 Sep. 2017
          保健統計学特論
          前期, 同志社女子大学, 生活科学研究科
        • From 01 Apr. 2017, To 30 Sep. 2017
          生物学実験B
          前期, 同志社女子大学, 生活科学部
        • From 01 Apr. 2018, To 30 Sep. 2018
          生物学実験B
          前期, 同志社女子大学, 生活科学部
        • From 01 Dec. 2018, To 31 Dec. 2018
          Special lecture on regional sustainability science I
          後期, 国立大学法人茨城大学, 農学部
        • From 01 Apr. 2019, To 30 Sep. 2019
          保健統計学特論
          前期, 同志社女子大学, 生活科学研究科
        • From 01 Apr. 2019, To 30 Sep. 2019
          生物学実験B
          前期, 同志社女子大学, 生活科学部
        • From 01 Dec. 2019, To 31 Dec. 2019
          Special lecture on regional sustainability science I
          後期, 国立大学法人茨城大学, 農学部
        list
          Last Updated :2023/09/21

          Administration

          School management (title, position)

          • From 01 Apr. 2015, To 31 Mar. 2019
            国際交流会館(修学院本館)主事補佐
          • From 01 Apr. 2019, To 30 Sep. 2021
            国際交流会館(修学院本館)副主事

          Faculty management (title, position)

          • From 01 Apr. 2022, To 31 Mar. 2024
            環境・安全・衛生委員会 委員
          list
            Last Updated :2023/09/21

            Academic, Social Contribution

            Social Contribution

            • Comparative Studies of Enology and Food Cultures in Japan and Southern France
              Guest, Logistic support
              Kyoto University, The Wild & Wise Collaborative Learning Programs, From 2022, To 2022
            • Transformation of Food, Life, Environment in East Asia and Advanced Studies: Chemistry of Food Materials in East Asia
              Guest
              Kyoto University, The Wild & Wise Collaborative Learning Programs, From 2022, To 2022
            • 農業と農学の最前線―次世代農業マイスター育成プログラム―
              Logistic support
              京都大学大学院農学研究科, 京都大学農学研究科附属農場履修証明プログラム, From 2017, To 2020
            • オープンラボ「ミクロな目で見る身近な食べ物(各種顕微鏡による食べ物のミクロ構造観察)」
              Logistic support
              京都大学宇治キャンパス公開実行委員会, 京都大学宇治キャンパス公開, From 2010, To 2019

            ページ上部へ戻る