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佐藤 健司

サトウ ケンジ

農学研究科 応用生物科学専攻海洋生物生産学講座 教授

佐藤 健司
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    Last Updated :2022/05/14

    基本情報

    学部兼担

    • 農学部

    所属学協会

    • アメリカ油化学会
    • アメリカ化学会
    • 日本農芸化学会
    • 日本栄養・食糧学会
    • 日本生化学会
    • 日本水産学会
    • International Society for Neutraceuticals and Functional Foods
    • American Chemical Society
    • 日本生化学会
    • 抗加齢医学会
    • 日本食品科学工学会
    • 日本水産学会
    • 日本農芸化学会
    • 日本栄養・食糧学会

    学位

    • 農学修士(京都大学)
    • 農学博士(京都大学)

    出身大学院・研究科等

    • 京都大学, 大学院農学研究科修士課程水産学専攻, Division of Fishery Sciences, 修了
    • 京都大学, 大学院農学研究科博士後期課程水産学専攻, Division of Fishery Science, 修了

    出身学校・専攻等

    • 京都大学, 農学部水産学科, Division of Fishery Sciences, 卒業

    経歴

    • 自 1997年, 至 2002年
      Associate Professor, Faculty of human
    • 京都府立大学大学院生命環境科学研究科 教授
    • 京都府立大学人間環境科学部 教授
    • 京都府立大学人間環境科学部 助教授
    • 京都府立大学生活科学部 助手
    • enviroment, Kyoto Prefectural University
    • 京都大学
    • 京都府立大学

    使用言語

    • 英語

    ID,URL

    researchmap URL

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      Last Updated :2022/05/14

      研究

      研究テーマ・研究概要

      • 研究テーマ

        海洋生物を中心とした食材由来のペプチドの代謝と機能の研究
      • 研究概要

        海洋生物を中心とした食材中のペプチドの生体への吸収、代謝、機能を研究している。ペプチドはゼラチン等の酵素分解物の他、発酵食品に含まれるあみの末端のグルタミン残基が環化したピログルタミルペプチドを対象としている。これらのペプチドの一部はヒト末梢血に吸収されることを見いだした。またコラーゲンペプチドの線維芽細胞への増殖促進機能、発酵食品中のピログルタミルペプチドの抗炎症作用をIn vivoおよびvitroで見いだしている。

      研究キーワード

      • 食品機能学・食品科学・食品加工学・ペプチド・タンパク質・糖質
      • Functional food
      • Collagen
      • peptide
      • Fisheries Chemistry
      • Food Chemistry

      研究分野

      • ライフサイエンス, 食品科学
      • 人文・社会, 家政学、生活科学

      論文

      • The role of chaperone complex HSP90-SGT1-RAR1 as the associated machinery for hybrid inviability between Nicotiana gossei Domin and N. tabacum L.
        Yushi Katsuyama; Mizuho Doi; Sachi Shioya; Sanae Hane; Momoko Yoshioka; Shuichi Date; Chika Miyahara; Tomomichi Ogawa; Ryo Takada; Hanako Okumura; Rie Ikusawa; Sakihito Kitajima; Kenji Oda; Kenji Sato; Yoshikazu Tanaka; Takahiro Tezuka; Masanobu Mino
        Gene, 2021年04月
      • Extractive Components in the Ordinary and Dark Muscles of Katsuobushi Manufactured by Different Processes
        Morihiko Sakaguchi; Nozomu Oginome; Umi Yamagishi; Sanae Isizaki; Tatsuhito Yoshioka; Yasuyuki Tsukamasa; Yuki Manabe; Akika Ejima; Kenji Sato
        Nippon Shokuhin Kagaku Kogaku Kaishi, 2021年01月15日
      • A novel dipeptide derived from porcine liver hydrolysate induces recovery from physical fatigue in a mouse model
        Osamu Nakagawasai; Kotaro Yamada; Wakana Sakuma; Kohei Takahashi; Takayo Odaira; Ryota Yamagata; Wataru Nemoto; Akika Ejima; Kenji Sato; Koichi Tan-No
        Journal of Functional Foods, 2021年01月
      • Identification of short-chain pyroglutamyl peptides in Japanese salted fermented soy paste (miso) and their anti-obesity effect
        Saki Shirako; Yumi Kojima; Takeo Hasegawa; Toshikazu Yoshikawa; Yasuki Matsumura; Kaori Ikeda; Nobuya Inagaki; Kenji Sato
        Journal of Food Bioactives, 2020年12月31日
      • Collagen-Derived Di-Peptide, Prolylhydroxyproline (Pro-Hyp): A New Low Molecular Weight Growth-Initiating Factor for Specific Fibroblasts Associated With Wound Healing
        Kenji Sato; Tomoko T. Asai; Shiro Jimi
        Frontiers in Cell and Developmental Biology, 2020年11月27日
      • Contribution of Katsura-uri (Japan’s Heirloom Pickling Melon, Cucumis melo var. conomon) at the Completely Ripe Stage to Diabetes Control
        Azusa SASAKI; Yasushi NAKAMURA; Yukiko KOBAYASHI; Wataru AOI; Takako NAKAMURA; Koji SHIROTA; Noboru SUETOME; Michiaki FUKUI; Tomoaki MATSUO; Shigehisa OKAMOTO; Yuri TASHIRO; Eun Young PARK; Kenji SATO
        Journal of Nutritional Science and Vitaminology, 2020年06月30日, 査読有り
      • Identification of a compound, at a very low dose (less than 100 ng/g of diet), with lifespan-elongation activity towards SOD-1 mutant adults of Drosophila melanogaster in the hot water extract of Chlorella pyrenoidosa
        Yifeng Zheng; Yoshihiro H. Inoue; Nagi Kohno; Masaki Fujishima; Eri Okumura; Kenji Sato
        Journal of Food Bioactives, 2020年03月31日
      • Mouse skin fibroblasts with mesenchymal stem cell marker p75neurotrophin receptor proliferate in response to prolyl-hydroxyproline
        Tomoko Asai; Kazunobu Yoshikawa; Kazuhiro Sawada; Kazuna Fukamizu; Yoh-ichi Koyama; Shiro Jimi; Shigemura Yasutaka; Kenji Sato
        Journal of Functional Foods (J. Funct. Foods), 2020年02月, 査読有り
      • Food-derived collagen peptides, prolyl-hydroxyproline (Pro-Hyp) and hydroxyprolyl-glycine (Hyp-Gly), enhance growth of primary cultured mouse skin fibroblast using fetal bovine serum free from hydroxyprolyl peptide.
        Tomoko Asai; Fumi Oikawa; Kazunobu Yoshikawa; Naoki Inoue; Kenji Sato
        International Journal of Molecular Sciences (Int. J. Mol. Sci.), 2020年01月, 査読有り
      • Pyroglutamyl leucine, a peptide in fermented foods, attenuates dysbiosis by increasing host antimicrobial peptide
        Saki Shirako; Yumi Kojima; Naohiro Tomari; Yasushi Nakamura; Yasuki Matsumura; Kaori Ikeda; Nobuya Inagaki; Kenji Sato
        npj Science of Food, 2019年12月01日, 査読有り
      • Presence of Exopeptidase-Resistant and Susceptible Peptides in a Bacterial Protease Digest of Corn Gluten
        Liang Chen; Akika Ejima; Ruizeng Gu; Jun Lu; Muyi Cai; Kenji Sato
        Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2019年10月30日
      • Amount of collagen in the meat contained in Japanese daily dishes and the collagen peptide content in human blood after ingestion of cooked fish meat.
        Asai, T; Takahashi, A; Ito, K; Uetake,T; Matsumura, Y; Ikeda, K; Inagaki, N; Nakata, M; Imanishi, Y; Sato, K
        J. Agric. Food Chem., 2019年10月, 査読有り
      • Presence of aspartic dipeptides with β peptide bond and/or D-aspartyl residue in rat blood after ingestion of porcine liver protein hydrolysate
        Akika Ejima; Kotaro Yamada; Kenji Sato
        Bioactive Compounds in Health and Disease, 2019年07月30日
      • Generation of antimicrobial peptides from crude cheese whey using pepsin and rennet enzymes at various pH conditions
        Elbarbary, H. A; Ejima, A; Sato, K
        J. Sci. Food Agric, 2019年01月, 査読有り
      • A pilot study for the detection of cyclic prolyl-hydroxyproline (Pro-Hyp) in human blood after ingestion of collagen hydrolysate
        Shigemura,Y; Iwasaki, Y; Tateno, M; Suzuki, A; Kurokawa, M; Sato, Y; Sato, K
        Nutrient, 2018年09月, 査読有り
      • Changes in composition and content of food-derived peptide in human blood after daily ingestion of collagen hydrolysate for 4 weeks
        Yasutaka Shigemura; Asahi Suzuki; Mihoko Kurokawa; Yoshio Sato; Kenji Sato
        Journal of the Science of Food and Agriculture, 2018年03月30日, 査読有り
      • Preparation of contemporary dishes and a functional drink using Japan's heirloom vegetable, Katsura-uri
        Azusa Sasaki; Yasushi Nakamura; Yukiko Kobayashi; Wataru Aoi; Takako Nakamura; Koji Shirota; Noboru Suetome; Michiaki Fukui; Tomoaki Matsuo; Shigehisa Okamoto; Yuri Tashiro; Eun Y. Park; Kenji Sato
        Journal of Ethnic Foods, 2018年03月01日, 査読有り
      • How collagen hydrolysate works on your skin and joints
        SATO Kenji
        INFORM, 2018年, 招待有り
      • Status of food-derived glutathione in intestine, blood, and liver of rat. Science of Food
        Yamada, H; Ono, S; Wada, S; Aoi, W; Park, E.Y; Nakamura, Y; Sato, K
        npj Science of Food, 2018年, 査読有り
      • Structure, content, and bioactivity of food-derived peptides in the body
        SATO Kenji
        J. Agric. Food Chem., 2018年, 査読有り, 招待有り
      • Identification of food-derived peptides in human blood after ingestion of corn and wheat gluten hydrolysates
        Ejima, A; Nakamura, M; Suzuki, A.Y; Sato, K
        J. Food Bioactives, 2018年, 査読有り
      • Increase of antioxidant activities of egg white protein hydrolysate by fractionation without using toxic chemicals
        Park, E.Y; Sato, K
        Culinary Sci. Hospitality Res., 2018年, 査読有り
      • The presence of food-derived collagen peptides in human body-structure and biological activity
        Kenji Sato
        FOOD & FUNCTION, 2017年12月, 査読有り, 招待有り
      • Deficiency of Serotonin in Raphe Neurons and Altered Behavioral Responses in Tryptophan Hydroxylase 2-Knockout Medaka (Oryzias latipes)
        Satoshi Ansai; Hiroshi Hosokawa; Shingo Maegawa; Kiyoshi Naruse; Youhei Washio; Kenji Sato; Masato Kinoshita
        ZEBRAFISH, 2017年12月, 査読有り
      • Efficacy of glutathione for the treatment of nonalcoholic fatty liver disease: an open-label, single-arm, multicenter, pilot study
        Yasushi Honda; Takaomi Kessoku; Yoshio Sumida; Takashi Kobayashi; Takayuki Kato; Yuji Ogawa; Wataru Tomeno; Kento Imajo; Koji Fujita; Masato Yoneda; Koshi Kataoka; Masataka Taguri; Takeharu Yamanaka; Yuya Seko; Saiyu Tanaka; Satoru Saito; Masafumi Ono; Satoshi Oeda; Yuichiro Eguchi; Wataru Aoi; Kenji Sato; Yoshito Itoh; Atsushi Nakajima
        BMC GASTROENTEROLOGY, 2017年08月, 査読有り
      • A new strategy to protect Katsura-uri (Japan's heirloom pickling melon, Cucumis melo var. conomon) from extinction
        Azusa Sasaki; Yasushi Nakamura; Yukiko Kobayashi; Wataru Aoi; Takako Nakamura; Koji Shirota; Noboru Suetome; Michiaki Fukui; Tomoaki Shigeta; Tomoaki Matsuo; Shigehisa Okamoto; Eun Young Park; Kenji Sato
        Journal of Ethnic Foods, 2017年03月01日, 査読有り
      • 食品中の修飾ペプチド〜ピログルタミルペプチドの構造・機能
        佐藤 健司; 清野 珠美
        FFIジャーナル, 2017年, 招待有り
      • G-CSF administration accelerates cutaneous wound healing accompanied with increased Pro-Hyp production in db/db mice.
        Jimi, S; Sato, K; Kimura, M; Suzumiya, J; Hara, S; Francesco, F. D; Ohjim. H
        Clin. Res. Dermatol., 2017年, 査読有り
      • Identification of pyroglutamyl peptides with anti-colitic activity in Japanese rice wine, sake, by oral administration in a mouse model
        Tamami Kiyono; Sayori Wada; Ryoko Ohta; Eri Wada; Tomohisa Takagi; Yuji Naito; Toshikazu Yoshikawa; Kenji Sato
        JOURNAL OF FUNCTIONAL FOODS, 2016年12月, 査読有り
      • 皮膚および血中の食事由来および内因性コラーゲンペプチドの存在と皮膚への影響,
        佐藤 健司
        加齢皮膚医学セミナー, 2016年, 査読有り, 招待有り
      • ヒト末梢血に見出されるコラーゲンおよびエラスチンペプチドの機能
        佐藤 健司
        日本美容皮膚科学会誌, 2016年, 招待有り
      • コラーゲンペプチド摂取の肌への影響
        佐藤 健司
        食品と開発, 2016年
      • The effect of Katsura-uri (Japanese pickling melon, Cucumis melo var. conomon) and its derived ingredient methylthioacetic acid on energy metabolism during aerobic exercise
        Wataru Aoi; Kazuya Takeda; Azusa Sasaki; Yuki Hasegawa; Yasushi Nakamura; Eun Young Park; Kenji Sato; Masayo Iwasa; Airi Nakayama; Mizuki Minamikawa; Yukiko Kobayashi; Koji Shirota; Noboru Suetome
        SpringerPlus, 2015年12月27日, 査読有り
      • Different training status may alter the continuous blood glucose kinetics in self-paced endurance running
        Yoshio Suzuki; Tomomi Shimizu; Makoto Ota; Ryuzo Hirata; Kenji Sato; Yoshifumi Tamura; Akio Imanishi; Masayuki Watanabe; Keishoku Sakuraba
        Experimental and Therapeutic Medicine, 2015年09月01日, 査読有り
      • Detection of endogenous and food-derived collagen dipeptide prolylhydroxyproline (Pro-Hyp) in allergic contact dermatitis-affected mouse ear
        Masashi Kusubata; Yoh-ichi Koyama; Chisa Tometsuka; Yasutaka Shigemura; Kenji Sato
        BIOSCIENCE BIOTECHNOLOGY AND BIOCHEMISTRY, 2015年08月, 査読有り
      • Inducible nitric oxide synthase expression in liver injury: Liver protective effects on primary rat hepatocytes
        Masaki Kaibori; Tadayoshi Okumura; Kenji Sato; Mikio Nishizawa; Masanori Kon
        Inflammation and Allergy - Drug Targets, 2015年04月01日, 査読有り
      • Glutathione supplementation suppresses muscle fatigue induced by prolonged exercise via improved aerobic metabolism
        Wataru Aoi; Yumi Ogaya; Maki Takami; Toru Konishi; Yusuke Sauchi; Eun Young Park; Sayori Wada; Kenji Sato; Akane Higashi
        JOURNAL OF THE INTERNATIONAL SOCIETY OF SPORTS NUTRITION, 2015年02月, 査読有り
      • Erratum to: The effect of Katsura-uri (Japanese pickling melon, Cucumis melo var. conomon) and its derived ingredient methylthioacetic acid on energy metabolism during aerobic exercise.
        Aoi W; Takeda K; Sasaki A; Hasegawa Y; Nakamura Y; Park EY; Sato K; Iwasa M; Nakayama A; Minamikawa M; Kobayashi Y; Shirota K; Suetome N
        SpringerPlus, 2015年, 査読有り
      • pyroGlu-Leu inhibits the induction of inducible nitric oxide synthase in interleukin-1 beta-stimulated primary cultured rat hepatocytes
        Masaharu Oishi; Tamami Kiyono; Kenji Sato; Katsuji Tokuhara; Yoshito Tanaka; Hirokazu Mild; Richi Nakatake; Masaki Kaibori; Mikio Nishizawa; Tadayoshi Okumura; Masanori Kon
        NITRIC OXIDE-BIOLOGY AND CHEMISTRY, 2015年01月, 査読有り
      • Effects of Food-Derived Collagen Peptides on the Expression of Keratin and Keratin-Associated Protein Genes in the Mouse Skin
        Phuong Le Vu; Ryo Takatori; Taku Iwamoto; Yutaka Akagi; Hideo Satsu; Mamoru Totsuka; Kazuhiro Chida; Kenji Sato; Makoto Shimizu
        SKIN PHARMACOLOGY AND PHYSIOLOGY, 2015年, 査読有り
      • Anti-inflammatory effect of pyroglutamyl-leucine on lipopolysaccharide-stimulated RAW 264.7 macrophages
        Shizuka Hirai; Sho Horii; Yoshiaki Matsuzaki; Shin Ono; Yuki Shimmura; Kenji Sato; Yukari Egashira
        LIFE SCIENCES, 2014年11月, 査読有り
      • In Vitro and ex Vivo Uptake of Glutathione (GSH) across the Intestinal Epithelium and Fate of Oral GSH after in Vivo Supplementation
        Jennifer Kovacs-Nolan; Prithy Rupa; Toshiro Matsui; Mitsuru Tanaka; Toni Konishi; Yusuke Sauchi; Kenji Sato; Shin Ono; Yoshinori Mine
        JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY, 2014年10月, 査読有り
      • Dose-dependent changes in the levels of free and peptide forms of hydroxyproline in human plasma after collagen hydrolysate ingestion
        Yasutaka Shigemura; Daiki Kubomura; Yoshio Sato; Kenji Sato
        FOOD CHEMISTRY, 2014年09月, 査読有り
      • Adenosine, a hepato-protective component in active hexose correlated compound: Its identification and iNOS suppression mechanism
        Yoshito Tanaka; Satomi Ohashi; Aya Ohtsuki; Tamami Kiyono; Eun Young Park; Yasushi Nakamura; Kenji Sato; Masaharu Oishi; Hirokazu Miki; Katsuji Tokuhara; Kosuke Matsui; Masaki Kaibori; Mikio Nishizawa; Tadayoshi Okumura; A-Hon Kwon
        NITRIC OXIDE-BIOLOGY AND CHEMISTRY, 2014年08月, 査読有り
      • Increase in the Protein-Bound Form of Glutathione in Human Blood after the Oral Administration of Glutathione
        Eun Young Park; Nami Shimura; Tom Konishi; Yusuke Sauchi; Sayori Wada; Wataru Aoi; Yasushi Nakamura; Kenji Sato
        JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY, 2014年07月, 査読有り
      • Differentiation-inducing effect of piperitenone oxide, a fragrant ingredient of spearmint (Mentha spicata), but not carvone and menthol, against human colon cancer cells
        Yasushi Nakamura; Yuki Hasegawa; Koji Shirota; Noboru Suetome; Takako Nakamura; Mullika Traidej Chomnawang; Krit Thirapanmethee; Piyatip Khuntayaporn; Panida Boonyaritthongchai; Chalermchai Wongs-Aree; Shigehisa Okamoto; Tomoaki Shigeta; Tomoaki Matsuo; Eun Young Park; Kenji Sato
        JOURNAL OF FUNCTIONAL FOODS, 2014年05月, 査読有り
      • Identification of Antihyperuricemic Peptides in the Proteolytic Digest of Shark Cartilage Water Extract Using in Vivo Activity-Guided Fractionation
        Itsuki Murota; Satoko Taguchi; Nobuyuki Sato; Eun Young Park; Yasushi Nakamura; Kenji Sato
        JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY, 2014年03月, 査読有り
      • Identification of Peptides in Sediments Derived from an Acidic Enzymatic Soy Protein Hydrolysate Solution
        Toshihiro Nakamori; Mami Nagai; Motohiro Maebuchi; Hitoshi Furuta; Eun Young Park; Yasushi Naicamua; Kenji Sato
        FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY RESEARCH, 2014年03月, 査読有り
      • Suppression of SERPINA1-albumin complex formation by galectin-3 overexpression leads to paracrine growth promotion of chronic myelogenous leukemia cells
        Ryuko Nakayama; Junya Kuroda; Nobuko Taniyama; Mio Yamamoto-Sugitani; Sayori Wada; Miki Kiyota; Shinsuke Mizutani; Yoshiaki Chinen; Yosuke Matsumoto; Hisao Nagoshi; Yuji Shimura; Tsutomu Kobayashi; Shigeo Horiike; Kenji Sato; Masafumi Taniwaki
        LEUKEMIA RESEARCH, 2014年01月, 査読有り
      • Staurosporine synergistically potentiates the deoxycholate-mediated induction of COX-2 expression
        Tohru Saeki; Haruka Inui; Saya Fujioka; Suguru Fukuda; Ayumi Nomura; Yasushi Nakamura; Eun Young Park; Kenji Sato; Ryuhei Kanamoto
        Physiological Reports, 2014年, 査読有り
      • Identification of pyroglutamyl peptides in Japanese rice wine (sake): Presence of hepatoprotective pyroGlu-Leu
        Tamami Kiyono; Kiyoo Hirooka; Yoshihiro Yamamoto; Sunao Kuniishi; Maho Ohtsuka; Shikou Kimura; Eun Young Park; Yasushi Nakamura; Kenji Sato
        Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2013年11月27日, 査読有り
      • Ingestion of Low Dose Pyroglutamyl Leucine Improves Dextran Sulfate Sodium-Induced Colitis and Intestinal Microbiota in Mice
        Sayori Wada; Kenji Sato; Ryoko Ohta; Eri Wada; Yukiho Bou; Miki Fujiwara; Tamami Kiyono; Eun Young Park; Wataru Aoi; Tomohisa Takagi; Yuji Naito; Toshikazu Yoshikawa
        JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY, 2013年09月, 査読有り
      • Identification of a Hepatoprotective Peptide in Wheat Gluten Hydrolysate against D-Galactosamine-Induced Acute Hepatitis in Rats
        Kenji Sato; Yukari Egashira; Shin Ono; Satoshi Mochizuki; Yuki Shimmura; Yoshio Suzuki; Megumi Nagata; Kaori Hashimoto; Tamami Kiyono; Eun Young Park; Yasushi Nakamura; Mariko Itabashi; Yuka Sakata; Seigo Furuta; Hiroo Sanada
        JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY, 2013年07月, 査読有り
      • Fish-elastin Hydrolysate: Development and Impact on the Skin and Blood Vessels
        Eri Shiratsuchi; Misako Nakaba; Yasutaka Shigemura; Michio Yamada; Kenji Sato
        Marine Proteins and Peptides: Biological Activities and Applications, 2013年03月27日, 査読有り
      • Chemopreventive Effects of 4-Methylthio-3-butenyl Isothiocyanate (Raphasatin) but Not Curcumin against Pancreatic Carcinogenesis in Hamsters
        Toshiya Okamura; Takashi Umemura; Tomoki Inoue; Masako Tasaki; Yuji Ishii; Yasushi Nakamura; Eun Young Park; Kenji Sato; Tomoaki Matsuo; Shigehisa Okamoto; Akiyoshi Nishikawa; Kumiko Ogawa
        JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY, 2013年03月, 査読有り
      • Fermented milk improves glucose metabolism in exercise-induced muscle damage in young healthy men
        Masayo Iwasa; Wataru Aoi; Keitaro Mune; Haruka Yamauchi; Kaori Furuta; Shota Sasaki; Kazuya Takeda; Kiyomi Harada; Sayori Wada; Yasushi Nakamura; Kenji Sato; Akane Higashi
        Nutrition Journal, 2013年, 査読有り
      • Effects of Peptide Fractions with Different Isoelectric Points from Wheat Gluten Hydrolysates on Lipid Oxidation in Pork Meat Patties
        Eun Young Park; Hiroko Imazu; Yasuki Matsumura; Yasushi Nakamura; Kenji Sato
        JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY, 2012年08月, 査読有り
      • Identification of novel antibacterial peptides isolated from a commercially available casein hydrolysate by autofocusing technique
        Hend A. Elbarbary; Adham M. Abdou; Yasushi Nakamura; Eun Young Park; Hamdi A. Mohamed; Kenji Sato
        BIOFACTORS, 2012年07月, 査読有り
      • Identification of Food-Derived Elastin Peptide, Prolyl-Glycine (Pro-Gly), in Human Blood after Ingestion of Elastin Hydrolysate
        Yasutaka Shigemura; Misako Nakaba; Eri Shiratsuchi; Masashi Suyama; Michio Yamada; Tamami Kiyono; Kazuna Fukamizu; Eun Young Park; Yasusi Nakamura; Kenji Sato
        JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY, 2012年05月, 査読有り
      • Moderation of oxonate-induced hyperuricemia in rats via the ingestion of an ethanol-soluble fraction of a shark cartilage proteolytic digest
        Itsuki Murota; Tadakazu Tamai; Takashi Baba; Nobuyuki Sato; Eun Young Park; Yasushi Nakamura; Kenji Sato
        JOURNAL OF FUNCTIONAL FOODS, 2012年04月, 査読有り
      • Control of amylase and protease activities in a phytase preparation by ampholyte-free preparative isoelectric focusing for unrefined cereal-containing bread
        Akiko Matsuo; Kenji Sato; Eun Young Park; Yasushi Nakamura; Kozo Ohtsuki
        JOURNAL OF FUNCTIONAL FOODS, 2012年04月, 査読有り
      • Effects of Amino Acids and Peptide on Lipid Oxidation in Emulsion Systems
        Eun Young Park; Yasushi Nakamura; Kenji Sato; Yasuki Matsumura
        JOURNAL OF THE AMERICAN OIL CHEMISTS SOCIETY, 2012年03月, 査読有り
      • Ingestion of Proteoglycan Fraction from Shark Cartilage Increases Serum Inhibitory Activity against Matrix Metalloproteinase-9 and Suppresses Development of N-Nitrosobis(2-oxopropyl)amine-Induced Pancreatic Duct Carcinogenesis in Hamster
        Tsukasa Kitahashi; Shoko Ikawa; Akika Sakamoto; Yoshihiro Nomura; Toshifumi Tsujiuchi; Kenji Shimizu; Shuji Sasabe; Eun Young Park; Yasushi Nakamura; Masahiro Tsutsumi; Kenji Sato
        JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY, 2012年02月, 査読有り
      • 低強度,長時間持続する運動時のサイトカインの動態と小麦グルテン加水分解物
        加治佐知子; 渡辺雅之; 太田眞; 今西昭雄; 平田龍三; 安藤隆; 清水智美; 佐藤健司; 鈴木良雄; 小林弘幸
        順天堂医学, 2012年, 査読有り
      • Wheat gluten hydrolysate alters the progress of hepatic pathology induced by prolonged carbon tetrachloride administration in rat.
        Suzuki,Y; Asano, M; Sato, K; Asami, M; Sakamoto, A; Tsutsumi, M; Kido, Y
        Biomed. Res., 2012年, 査読有り
      • Chlorogenic acid from the Japanese herbal medicine Kinginka (Flos Lonicerae japonicae) suppresses the expression of inducible nitric oxide synthase in rat hepatocytes.
        Ohno, N; Yoshigai, E; Okuyama, T; Yamamoto, Y; Okumura, T; Sato, K; Ikeya, Y; Nishizawa, M
        HOAJ Biology, 2012年, 査読有り
      • Identification of a novel food-derived collagen peptide, hydroxyprolyl-glycine, in human peripheral blood by pre-column derivatisation with phenyl isothiocyanate
        Yasutaka Shigemura; Saeko Akaba; Eriko Kawashima; Eun Young Park; Yasushi Nakamura; Kenji Sato
        FOOD CHEMISTRY, 2011年12月, 査読有り
      • Effects of amino acids and peptide on lipid oxidation in emulsion systems.
        Park, E. -Y; Nakamura, Y; Sato, K; Matsumura, Y
        J. Am. Oil Chem. Soc., 2011年, 査読有り
      • Antimutagenic; differentiation-inducing; and antioxidative effects of fragrant ingredients in Katsura-uri (Japanese pickling melon; Cucumis melo var. conomon)
        Yasushi Nakamura; Shinpei Watanabe; Minami Kageyama; Keiko Shirota; Koji Shirota; Hisashi Amano; Tadahiro Kashimoto; Tomoaki Matsuo; Shigehisa Okamoto; Eun Young Park; Kenji Sato
        MUTATION RESEARCH-GENETIC TOXICOLOGY AND ENVIRONMENTAL MUTAGENESIS, 2010年12月, 査読有り
      • Novel antibacterial lactoferrin peptides generated by rennet digestion and autofocusing technique
        Hend A. Elbarbary; Adham M. Abdou; Eun Young Park; Yasushi Nakamura; Hamdi A. Mohamed; Kenji Sato
        INTERNATIONAL DAIRY JOURNAL, 2010年09月, 査読有り
      • Actinidain-hydrolyzed Type I Collagen Reveals a Crucial Amino Acid Sequence in Fibril Formation
        Saori Kunii; Koichi Morimoto; Kouhei Nagai; Takuya Saito; Kenji Sato; Ben'ichiro Tonomura
        JOURNAL OF BIOLOGICAL CHEMISTRY, 2010年06月, 査読有り
      • Hydroxyproline-containing dipeptides and tripeptides quantified at high concentration in human blood after oral administration of gelatin hydrolysate
        Satomi Ichikawa; Masashi Morifuji; Hiroki Ohara; Hitoshi Matsumoto; Yasuo Takeuchi; Kenji Sato
        INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCES AND NUTRITION, 2010年02月, 査読有り
      • HYDROLYSIS OF PHYTATE IN BROWN RICE-ADDED BREAD BY ADDITION OF CRUDE AND PURIFIED ASPERGILLUS NIGER PHYTASE PREPARATIONS DURING BREAD MAKING
        Akiko Matsuo; Kenji Sato; Eun Young Park; Yasushi Nakamura; Kozo Ohtsuki
        JOURNAL OF FOOD BIOCHEMISTRY, 2010年02月, 査読有り
      • URIC ACID LOWERING EFFECT BY INGESTION OF PROTEOLYTIC DIGEST OF SHARK CARTILAGE AND ITS BASIC FRACTION
        Itsuki Murota; Tadakazu Tamai; Takashi Baba; Ryoichii Sato; Kaori Hashimoto; Eun Young Park; Yasushi Nakamura; Kenji Sato
        JOURNAL OF FOOD BIOCHEMISTRY, 2010年02月, 査読有り
      • CHARACTERIZATION AND COMPARISON OF COLLAGENS EXTRACTED FROM THE DIGESTIVE TRACT AND SKIN OF A JAPANESE AMBERJACK SERIOLA QUINQUERADIATA
        Maki Nishimoto; Shoshi Mizuta; Reiji Yoshinaka; Eun Young Park; Yasushi Nakamura; Kenji Sato
        JOURNAL OF FOOD BIOCHEMISTRY, 2009年12月, 査読有り
      • Actin and Vimentin proteins with N-terminal deletion detected in tumor-bearing rat livers induced by intraportal-vein injection of Ha-ras-transfected rat liver cells
        Yasushi Nakamura; Akari Kominami; Yoshiyuki Tsujimoto; Yuko Nakayama; Tsukasa Kitahashi; Sonoko Yoshimoto; Asuka Kubo; Shinpei Watanabe; Minami Kageyama; Meiko Yokoyama; Yasuhiro Kido; Yukiko Kobayashi; Masashi Kuwahata; Chia-Cheng Chang; Brad L. Upham; James E. Trosko; Eun Young Park; Kenji Sato
        INTERNATIONAL JOURNAL OF CANCER, 2009年06月, 査読有り
      • Effect of Prolyl-hydroxyproline (Pro-Hyp), a Food-Derived Collagen Peptide in Human Blood, on Growth of Fibroblasts from Mouse Skin
        Yasutaka Shigemura; Koji Iwai; Fumiki Morimatsu; Takaaki Iwamoto; Toshio Mori; Chikako Oda; Toshio Taira; Eun Young Park; Yasusi Nakamura; Kenji Sato
        JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY, 2009年01月, 査読有り
      • Antioxidant activity of some protein hydrolysates and their fractions with different Isoelectric points
        Eun Young Park; Megumi Morimae; Yasuki Matsumura; Yasushi Nakamura; Kenji Sato
        JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY, 2008年10月, 査読有り
      • Identification of food-derived bioactive peptides in blood and other biological samples
        Kenji Sato; Koji Iwai; Misako Aito-Inoue
        JOURNAL OF AOAC INTERNATIONAL, 2008年07月, 査読有り
      • Antimutagenic and Anticarcinogenic Properties of Kyo-yasai, Heirloom Vegetables in Kyoto
        Yasushi Nakamura; Tomoaki Matsuo; Shigehisa Okamoto; Akiyoshi Nishikawa; Toshio Imai; Eun Young Park; Kenji Sato
        Genes and Environment, 2008年06月, 査読有り, 招待有り
      • 3-Methylthiopropionic acid ethyl ester, isolated from Katsura-uri (Japanese pickling melon, Cucumis melo var. conomon), enhanced differentiation in human colon cancer cells
        Yasushi Nakamúra; Yuko Nakayama; Hitomi Ando; Atsuo Tanaka; Tomoaki Matsuo; Shigehisa Okamoto; Brad L. Upham; Chia-Cheng Chang; James E. Trosko; Young Park Eun; Kenji Sato
        Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2008年05月14日, 査読有り
      • Comparison of the glucosinolate-myrosinase systems among daikon (Raphanus sativus, Japanese white radish) varieties
        Yasushi Nakamura; Kei Nakamura; Yumi Asai; Toyoaki Wada; Kiwamu Tanaka; Tomoaki Matsuo; Shigehisa Okamoto; Johan Meijer; Yasuki Kitamura; Akiyoshi Nishikawa; Eun Young Park; Kenji Sato; Kozo Ohtsuki
        JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY, 2008年04月, 査読有り
      • 純魚麹を使用した魚調味料の開発と調理特性
        横山定治; 佐藤健司; 亀岡恵子; 峰弘子
        日本醸造学会, 2008年, 査読有り
      • Transport of a tripeptide, Gly-Pro-Hyp, across the porcine intestinal brush-border membrane
        Misako Aito-Inoue; Dale Lackeyram; Ming Z. Fan; Kenji Sato; Yoshinori Mine
        JOURNAL OF PEPTIDE SCIENCE, 2007年07月, 査読有り
      • Papaya seed represents a rich source of biologically active isothiocyanate
        Yoshimasa Nakamura; Motoko Yoshimoto; Yoshiyuki Murata; Yasuaki Shimoishi; Yumi Asai; Eun Young Park; Kenji Sato; Yasushi Nakamura
        JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY, 2007年05月, 査読有り
      • Comparison of quantity and structures of hydroxyproline-containing peptides in human blood after oral ingestion of gelatin hydrolysates from different sources
        Hiroki Ohara; Hitoshi Matsumoto; Kyoko Ito; Koji Iwai; Kenji Sato
        JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY, 2007年02月, 査読有り
      • Inhibition of pancreatic carcinogenesis by shark cartilage proteoglycan in hamsters
        Tsukasa Kitahashi; Kenji Sato; Yasuo Oka; Toshifumi Tsujiuchi; Akika Sakamoto; Masayuki Mitsui; Toshio Mori; Yasushi Nakamura; Kozo Ohtsuki; Masahiro Tsutsumi
        Journal of Toxicologic Pathology, 2006年12月15日, 査読有り
      • Evidence for the existence of a soybean resistant protein that captures bile acid and stimulates its fecal excretion
        Noriko Higaki; Kenji Sato; Hitoshi Suda; Tomohiko Suzuka; Takeo Komori; Tohru Saeki; Yasushi Nakamura; Kozo Ohtsuki; Kimikazu Iwami; Ryuhei Kanamoto
        BIOSCIENCE BIOTECHNOLOGY AND BIOCHEMISTRY, 2006年12月, 査読有り
      • Occurrence of the free and peptide forms of pyroglutamic acid in plasma from the portal blood of rats that had ingested a wheat gluten hydrolysate containing pyroglutamyl peptides
        Noriko Higaki-Sato; Kenji Sato; Naomi Inoue; Yuko Nawa; Yasuhiro Kido; Yukihiro Nakabou; Kaori Hashimoto; Yasushi Nakamura; Kozo Ohtsuki
        JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY, 2006年09月, 査読有り
      • Improvement in isolation and identification of food-derived peptides in human plasma based on precolumn derivatization of peptides with phenyl isothiocyanate
        Misako Aito-Inoue; Kozo Ohtsuki; Yasushi Nakamura; Eun Young Park; Koji Iwai; Fumiki Morimatsu; Kenji Sato
        JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY, 2006年07月, 査読有り
      • Low-intensity contraction activates the alpha 1-isoform of 5 '-AMP-activated protein kinase in rat skeletal muscle
        T Toyoda; S Tanaka; K Ebihara; H Masuzaki; K Hosoda; K Sato; T Fushiki; K Nakao; T Hayashi
        AMERICAN JOURNAL OF PHYSIOLOGY-ENDOCRINOLOGY AND METABOLISM, 2006年03月, 査読有り
      • Development of continuous type apparatus for ampholyte-free isoelectric focusing (autofocusing) of peptides in protein hydrolysates
        K Hashimoto; K Sato; Y Nakamura; K Ohtsuki
        JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY, 2006年02月, 査読有り
      • Identification of food-derived collagen peptides in human blood after oral ingestion of gelatin hydrolysates
        K Iwai; T Hasegawa; Y Taguchi; F Morimatsu; K Sato; Y Nakamura; A Higashi; Y Kido; Y Nakabo; K Ohtsuki
        JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY, 2005年08月, 査読有り
      • Skeletal muscle AMP-activated protein kinase phosphorylation parallels metabolic phenotype in leptin transgenic mice under dietary modification
        T Tanaka; S Hidaka; H Masuzaki; S Yasue; Y Minokoshi; K Ebihara; H Chusho; Y Ogawa; T Toyoda; K Sato; F Miyanaga; M Fujimoto; T Tomita; T Kusakabe; N Kobayashi; H Tanioka; T Hayashi; K Hosoda; H Yoshimatsu; T Sakata; K Nakao
        DIABETES, 2005年08月, 査読有り
      • Development of a large-scale (50 L) apparatus for ampholyte-free isoelectric focusing (autofocusing) of peptides in enzymatic hydrolysates of food proteins
        K Hashimoto; K Sato; Y Nakamura; K Ohtsuki
        JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY, 2005年05月, 査読有り
      • Augmentation of differentiation and gap junction function by kaempferol in partially differentiated colon cancer cells
        Y Nakamura; CC Chang; T Mori; K Sato; K Ohtsuki; BL Upham; JE Trosko
        CARCINOGENESIS, 2005年03月, 査読有り
      • Effect of kiwifruit juice on beef collagen
        S Sugiyama; A Hirota; C Okada; T Yorita; K Sato; K Ohtsuki
        JOURNAL OF NUTRITIONAL SCIENCE AND VITAMINOLOGY, 2005年02月, 査読有り
      • 玄米粉パン中のフィチン酸のフィターゼ添加による加水分解
        松尾亜希子; 佐藤健司; 中村考志; 大槻耕三
        日本栄養・食糧学会誌, 2005年, 査読有り
      • 食肉の加熱調理後の脂質量へ及ぼすキウィフルーツおよび生姜搾汁前処理の影響
        杉山寿美; 佐藤健司; 廣田彩; 岩井沙織; 大槻耕三; 石永正隆
        日本家政学会誌, 2005年, 査読有り
      • beta-sitosterol from psyllium seed husk (Plantago ovata Forsk) restores gap junctional intercellular communication in Ha-ras transfected rat liver cells
        Y Nakamura; N Yoshikawa; Hiroki, I; K Sato; K Ohtsuki; CC Chang; BL Upham; JE Trosko
        NUTRITION AND CANCER-AN INTERNATIONAL JOURNAL, 2005年, 査読有り
      • Possible involvement of the α1 isoform of 5′AMP-activated protein kinase in oxidative stress-stimulated glucose transport in skeletal muscle
        Taro Toyoda; Tatsuya Hayashi; Licht Miyamoto; Shin Yonemitsu; Masako Nakano; Satsuki Tanaka; Ken Ebihara; Hiroaki Masuzaki; Kiminori Hosoda; Gen Inoue; Akira Otaka; Kenji Sato; Tohru Fushiki; Kazuwa Nakao
        American Journal of Physiology - Endocrinology and Metabolism, 2004年07月, 査読有り
      • p53-independent anti-tumor effects of the nitrogen-containing bisphosphonate zoledronic acid
        Junya Kuroda; Shinya Kimura; Hidekazu Segawa; Kiyoshi Sato; Seiji Matsumoto; Masaki Nogawa; Takeshi Yuasa; Yutaka Kobayashi; Toshikazu Yoshikawa; Oliver G. Ottmann; Taira Maekawa
        Cancer Science, 2004年02月, 査読有り
      • Moderation of chemo-induced cancer by water extract of dried shark fin : anti-cancer effect of shark cartilage
        Kenji Sato; Naho Murata; Masahiro Tsutsumi; Masami Shimizu-Suganuma; Kazuhiro Shichinohe; Tsukasa Kitahashi; Kazunari Nishimura; Yasushi Nakamura; Kozo Ohtsuki
        Developments in Food Science, 2004年, 査読有り
      • Isolation and identification of indigestible pyroglutamyl peptides in an enzymatic hydrolysate of wheat gluten prepared on an industrial scale
        Noriko Higaki-Sato; Kenji Sato; Yasuaki Esumi; Takeshi Okumura; Hideki Yoshikawa; Chie Tanaka-Kuwajima; Akie Kurata; Makoto Kotaru; Makoto Kawabata; Yasushi Nakamura; Kozo Ohtsuki
        Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2003年01月01日, 査読有り
      • Effect of slaughter method on degradation of intramuscular type V collagen during short-term chilled storage of chub mackerel Scomber japonicus
        Kenji Sato; Shugo Uratsuji; Mayumi Sato; Satoshi Mochizuki; Yasutaka Shigemura; Masashi Ando; Yasushi Nakamura; Kozo Ohtsuki
        Journal of Food Biochemistry, 2002年, 査読有り
      • 4-(Methylthio)-3-butenyl isothiocyanate, a principal antimutagen in daikon (Raphanus sativus; Japanese white radish)
        Yasushi Nakamura; Takako Iwahashi; Atsuo Tanaka; Jun Koutani; Tomoaki Matsuo; Shigehisa Okamoto; Kenji Sato; Kozo Ohtsuki
        Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2001年, 査読有り
      • Different arrangement of ε-(γ-Glutamyl)lysine cross-linking in Alaska pollock (Theragra Chalcogramma) surimi proteins by streptoverticillium and endogenous transglutaminases during suwari process
        Kenji Sato; Chie Tanaka; Makoto Kotaru; Hideki Yoshikawa; Makoto Kawabata; Tsuneo Ikeuchi; Kenta Sato; Yasushi Nakamura; Kozo Ohtsuki
        Journal of Food Biochemistry, 2001年, 査読有り
      • Novel approach for large-scale, biocompatible, and low-cost fractionation of peptides in proteolytic digest of food protein based on the amphoteric nature of peptides
        Asuka Akahoshi; Kenji Sato; Yuko Nawa; Yasushi Nakamura; Kozo Ohtsuki
        Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2000年05月, 査読有り
      • DNA repair effect of traditional sweet pepper fushimi-togarashi: Seen in suppression of uv-induced cyclobutane pyrimidine dimer in human fibroblast
        Yasushi Nakamura; Izumi Tomokane; Toshio Mori; Atsuo Tanaka; Jun Koutani; Tomoaki Matsuo; Shigehisa Okamoto; Kenji Sato; Kozo Ohtsuki
        Bioscience, Biotechnology and Biochemistry, 2000年, 査読有り
      • Quantitative analysis of pyroglutamic acid in peptides
        Yoshio Suzuki; Hirofumi Motoi; Kenji Sato
        Journal of Agricultural and Food Chemistry, 1999年08月, 査読有り
      • 2,4-Nonadienal and benzaldehyde bioantimutagens in Fushimi sweet pepper (Fushimi-togarashi)
        Yasushi Nakamura; Emi Suganuma; Tomoaki Matsuo; Shigehisa Okamoto; Kenji Sato; Kozo Ohtsuki
        Journal of Agricultural and Food Chemistry, 1999年02月, 査読有り
      • Direct fractionation of proteins in particle-containing feedstocks by a filter paper pieces-based DEAE-cellulose column chromatography rapid, robust and low-cost capturing procedure for protein
        Kenji Sato; Yun-Hua Guo; Jun Feng; Sumi Sugiyama; Masami Ichinomiya; Yasuyuki Tsukamasa; Yutaka Minegishi; Atsushi Sakata; Katsuo Komiya; Yosuke Yamasaki; Yasushi Nakamura; Kozo Ohtsuki; Makoto Kawabata
        Journal of Chromatography A, 1998年06月19日, 査読有り
      • Effect of Steroid Hormone Administration on the Breakdown of Muscle Proteins in Ayu
        Haruhiko Toyohara; Kosei Ito; Natsuko Hori; Ken Touhata; Masato Kinoshita; Satoshi Kubota; Kenji Sato; Kozo Ohtsuki; Morihiko Sakaguchi
        Fisheries Science, 1998年, 査読有り
      • Isolation of intact type V collagen from fish intramuscular connective tissue
        Kenji Sato; Chiho Ohashi; Mitsumi Muraki; Hukiko Itsuda; Yoshihiro Yokoyama; Masao Kanamori; Kozo Ohtsuki; Makoto Kawabata
        Journal of Food Biochemistry, 1998年, 査読有り
      • Comparative bio-antimutagenicity of common vegetables and traditional vegetables in kyoto
        Yasushi Nakamura; Emi Suganuma; Naomi Kuyama; Kenji Sato; Kozo Ohtsuki
        Bioscience, Biotechnology and Biochemistry, 1998年01月01日, 査読有り
      • Enzymatic properties, substrate specificities and pH-activity profiles of two kiwifruit proteases
        S Sugiyama; K Ohtsuki; K Sato; M Kawabata
        JOURNAL OF NUTRITIONAL SCIENCE AND VITAMINOLOGY, 1997年10月, 査読有り
      • Effect of maturation on the contents of free and bound forms of hydroxyproline in Ayu muscle
        Haruhiko Toyohara; Kosei Ito; Ken Touhata; Masato Kinoshita; Satoshi Kubota; Kenji Sato; Kozo Ohtsuki; Morihiko Sakaguchi
        Fisheries Science, 1997年, 査読有り
      • Purification and characterization of six kiwifruit proteases isolated with two ion-exchange resins, toyopearl-superq and bakerbond WP-PEI
        Sumi Sugiyama; Kozo Ohtsuki; Kenji Sato; Makoto Kawabata
        Bioscience, Biotechnology and Biochemistry, 1996年, 査読有り
      • Fractionation of Peptides in Protease Digests of Proteins by Preparative Isoelectric Focusing in the Absence of Added Ampholyte: A Biocompatible and Low-Cost Approach Referred to as Autofocusing
        Maki Yata; Kenji Sato; Kozo Ohtsuki; Makoto Kawabata
        Journal of Agricultural and Food Chemistry, 1996年, 査読有り
      • Degradation of α-Connectin in Raw Fish Muscle and Softening Evaluated by the Breaking Strength Occur Independently during One Day-chilled Storage
        Satoshi Kubota; Kenji Sato; Kozo Ohtsuki; Makoto Kawabata
        Fisheries Science, 1996年, 査読有り
      • 魚類筋肉コラーゲンに関する生化学的研究
        佐藤 健司
        日本水産学会誌, 1995年07月15日
      • Purification of ginger proteases by DEAE-Sepharose and isoelectric focusing
        Kozo Ohtsuki; Kuniko Taguchi; Kenji Sato; Makoto Kawabata
        BBA - General Subjects, 1995年02月23日, 査読有り
      • Improved chromatographic purification of human and bovine type V collagen sub-molecular species and their subunit chains from conventional crude preparations Application to cell-substratum adhesion assay for human umbilical vien endothelial cell
        Kenji Sato; Toshio Taira; Rie Takayama; Kozo Ohtsuki; Makoto Kawabata
        Journal of Chromatography B: Biomedical Sciences and Applications, 1995年01月06日, 査読有り
      • Subunit Composition of Eel (Anguilla japonica) Type V Collagen: Evidence for Existence of a Novel Fourth α4(V) Chain
        Kenji Sato; Akiko Sakuma; Kozo Ohtsuki; Makoto Kawabata
        Journal of Agricultural and Food Chemistry, 1994年03月01日, 査読有り
      • Degradation of Carp α-Connectin by Endogeneous Protease in SDS-Urea Solution
        Satoshi Kubota; Kenji Sato; Kozo Ohtsuki; Makoto Kawabata
        Fisheries science, 1994年, 査読有り
      • Improved Method for Identification and Determination of ɛ-(γ-Glutamyl)lysine Cross-Link in Protein Using Proteolytic Digestion and Derivatization with Phenyl Isothiocyanate followed by High-Performance Liquid Chromatography Separation
        Kenji Sato; Kozo Ohtsuki; Makoto Kawabata; Yasuyuki Tsukamasa; Chiharu Imai; Yutaka Shimizu
        Journal of Agricultural and Food Chemistry, 1992年05月01日, 査読有り
      • Type V Collagen in Trout (Salmo Gairdneri) Muscle and Its Solubility Change During Chilled Storage of Muscle
        Kenji Sato; Chiho Ohashi; Kozo Ohtsuki; Makoto Kawabata
        Journal of Agricultural and Food Chemistry, 1991年07月01日, 査読有り
      • Biochemical Characterization of Collagen in Myocommata and Endomysium Fractions of Carp and Spotted Mackerel Muscle
        KENJI SATO; REIJI YOSHINAKA; MAMORU SATO; JUNICHI TOMITA
        Journal of Food Science, 1989年, 査読有り
      • Molecular species of collagen in the intramuscular connective tissue of fish
        Kenji Sato; Reiji Yoshinaka; Yoshiaki Itoh; Mamoru Sato
        Comparative Biochemistry and Physiology -- Part B: Biochemistry and, 1989年, 査読有り
      • Content and partial characterization of collagen in crustacean muscle
        Reiji Yoshinaka; Kenji Sato; Yoshiaki Itoh; Shuji Nakajima; Mamoru Sato
        Comparative Biochemistry and Physiology -- Part B: Biochemistry and, 1989年, 査読有り
      • Distribution of collagen in body muscle of fishes with different swimming modes
        Reiji Yoshinaka; Kenji Sato; Hiroshi Anbe; Mamoru Sato; Yutaka Shimizu
        Comparative Biochemistry and Physiology -- Part B: Biochemistry and, 1988年, 査読有り
      • Isolation of Native Acid-Soluble Collagen from Fish Muscle
        Kenji Sato; Reiji Yoshinaka; Mamoru Sato; Yutaka Shimizu
        NIPPON SUISAN GAKKAISHI, 1987年, 査読有り
      • Collagen Content in the Muscle of Fishes in Association with Their Swimming Movement and Meat Texture
        Kenji Sato; Reiji Yoshinaka; Mamoru Sato; Yutaka Shimizu
        NIPPON SUISAN GAKKAISHI, 1986年, 査読有り
      • A Simplified Method for Determining Collagen in Fish Muscle
        Kenji Sato; Reiji Yoshinaka; Mamoru Sato; Shizunori Ikeda
        NIPPON SUISAN GAKKAISHI, 1986年, 査読有り
      • Metabolic Fate and Bioavailability of Food-Derived Peptides: Are Normal Peptides Passed through the Intestinal Layer To Exert Biological Effects via Proposed Mechanisms?
        Kenji Sato
        Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2022年02月09日, 査読有り, 招待有り, 筆頭著者, 責任著者
      • Detection of Decarboxylated Amino Acids after in Vitro Protease Digestion of the Hydrophilic Fraction of Crude Drug Extracts
        Saki Shirako; Kenji Sato; Saki Moriwaki; Yukinobu Ikeya; Mikio Nishizawa
        Biological and Pharmaceutical Bulletin, 2022年02月01日, 査読有り
      • Potential target for mitigation of COVID-19 by food-derived bioactive peptides
        Kenji Sato
        Journal of Food Bioactives, 2021年12月31日, 査読有り, 招待有り, 筆頭著者, 責任著者
      • Influence of Commercial Protease and Drying Process on Antioxidant and Physicochemical Properties of Chicken Breast Protein Hydrolysates
        Phatthawin Setthaya; Sanchai Jaturasitha; Sunantha Ketnawa; Thanongsak Chaiyaso; Kenji Sato; Rawiwan Wongpoomchai
        Foods, 2021年12月04日, 査読有り
      • Collagen-derived dipeptide Pro-Hyp administration accelerates muscle regenerative healing accompanied by less scarring after wounding on the abdominal wall in mice
        Shiro Jimi; Seiko Koizumi; Kenji Sato; Motoyasu Miyazaki; Arman Saparov
        Scientific Reports, 2021年12月, 査読有り
      • Phenethylamine in chlorella alleviates high-fat diet-induced mouse liver damage by regulating generation of methylglyoxal
        Yifeng Zheng; Agustin Martin-Morales; Jing Wang; Masaki Fujishima; Eri Okumura; Kenji Sato
        npj Science of Food, 2021年12月, 査読有り, 責任著者
      • Development of a Method for Quantitation of Glyceraldehyde in Various Body Compartments of Rodents and Humans
        Agustin Martin-Morales; Takanori Arakawa; Mona Sato; Yasuki Matsumura; Fumika Mano-Usui; Kaori Ikeda; Nobuya Inagaki; Kenji Sato
        Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2021年11月10日, 査読有り, 責任著者
      • Glochidion littorale Leaf Extract Exhibits Neuroprotective Effects in Caenorhabditis elegans via DAF-16 Activation
        Abdel Fawaz Bagoudou; Yifeng Zheng; Masahiro Nakabayashi; Saroat Rawdkuen; Hyun-Young Park; Dhiraj A. Vattem; Kenji Sato; Soichiro Nakamura; Shigeru Katayama
        Molecules, 2021年06月28日, 査読有り

      MISC

      • Japanese rice wine (Sake)-derived pyroglutamyl peptides have anti-inflammatory effect on dextran sulfate sodium (DSS)-induced acute colitis in mice
        Sayori Wada; Tamami Kiyono; Shoko Fukunaga; Wataru Aoi; Yuji Naito; Kenji Sato; Akane Higashi
        FREE RADICAL BIOLOGY AND MEDICINE, 2018年05月
      • 加齢による筋肉遊離アミノ酸の変化
        沈礼信; 大日向耕作; 佐藤健司; 江島晃佳; 金本龍平
        日本栄養・食糧学会近畿支部大会および公開シンポジウム講演抄録集, 2017年11月01日
      • 成長期ラットの各種臓器におけるアミノ酸パターンの特徴
        沈礼信; 大日向耕作; 佐藤健司; 江島晃佳; 金本龍平
        日本アミノ酸学会学術大会講演要旨集, 2017年09月30日
      • アミノ酸代謝に及ぼす低糖質食摂取の影―各種臓器におけるアミノ酸濃度の変化とAS,PHGDH及び肝臓SDHの発現―
        SHIM Yeshin; 大日向耕作; 佐藤健司; 江島晃佳; 金本龍平
        日本栄養・食糧学会大会講演要旨集, 2017年04月28日
      • COLITIS IMPROVEMENT EFFECT OF PYROGLUTAMYL PEPTIDES-RICH FERMENTED RICE DRINK IN MICE
        Sayori Wada; Toko Kasuno; Tamami Kiyono; Wataru Aoi; Yuji Naito; Kenji Sato; Akane Higashi
        ANNALS OF NUTRITION AND METABOLISM, 2017年
      • 小腸低分子タンパク質のLC‐MSを用いた網羅的解析―pyroGlu‐Leuの投与による影響―
        白子紗希; 大田奈央; 朴恩榮; 松村康生; 池田香織; 稲垣暢也; 佐藤健司
        日本栄養・食糧学会大会講演要旨集, 2016年04月25日
      • サメ調理肉摂取後のヒト血中コラーゲンペプチド
        淺井智子; 高橋滉; 大倉千里; 植竹達雄; 松村康生; 池田香織; 稲垣暢也; 佐藤健司
        日本栄養・食糧学会大会講演要旨集, 2016年04月25日
      • 味噌中の短鎖ピログルタミルペプチドの同定
        小嶋優美; 佐藤健司; 松村康生; 池田香織; 稲垣暢也
        日本栄養・食糧学会大会講演要旨集, 2016年04月25日
      • 糖化能の高いグリセルアルデヒドの血漿および臓器における検出法確立
        佐藤桃茄; 池田香織; 稲垣暢也; 松村康生; 佐藤健司
        日本栄養・食糧学会大会講演要旨集, 2016年04月25日
      • Prolyl-hydroxyproline, a collagen dipeptide, alters gene expression in a co-culture of mouse skin cells
        Phuong Le Vu; Ryo Takatori; Taku Iwamoto; Yutaka Akagi; Hideo Satsu; Mamoru Totsuka; Kazuhiro Chida; Kenji Sato; Makoto Shimizu
        AMINO ACIDS, 2015年08月
      • Presence of food-derived collagen peptides in human and animal bloods -Their biological functions-
        SATO Kenji
        Asian Conference of Nutrition Evening seminar, 2015年05月
      • Occurences of Food-derived and Endogenous Pro-Hyp in Blood and Tissue and Their Function to Fibroblast
        SATO Kenji
        American Oil Chemist's Society Annual Meeting, 2015年05月, 査読有り, 招待有り
      • Impact of oral ingestion of bovine lactoferrin on peptidome in human blood
        Kenji Sato; Koji Kanazawa; Akikka Ejima; Megumi Nakamura; Yasushi Suzuki
        XIIth International Conference on Lactoferrin, Structure, Function and Application, 2015年
      • ヒト末梢血に見いだされるコラーゲンおよびエラスチンペプチドの機能
        佐藤 健司
        日本美容皮膚科学会雑誌, 2015年, 招待有り
      • Absorption and metabolism of collagen peptide in human
        SATO Kenji
        Symposium on Functional Foods for Skin, 2014年11月, 招待有り
      • Short Chain Pyroglutamyl Peptides in Foods-Function, Possible Mechanisms in Action, and Production
        SATO Kenji
        Chinese Institute of Food Science and Technology Annual Conference, 2014年11月, 招待有り
      • Food-derived and endogenous collagen peptide, Pro-Hyp, enhances growth of fibroblast by incorporation into cell
        SATO Kenji
        International Society for Neutraceuticals and Functional Foods Annual Meeting, 2014年10月, 査読有り, 招待有り
      • Potential benefit of glutathione supplementation in sports field: Prevention of exercise-induced muscle fatigue
        Kenji Sato; Wataru Aoi
        ABSTRACTS OF PAPERS OF THE AMERICAN CHEMICAL SOCIETY, 2014年08月, 査読有り, 招待有り
      • Glutathione Intake Improves Muscle Fatigue Induced by Exercise Associated with Increasing PGC-1 alpha
        Wataru Aoi; Yumi Ogaya; Maki Takami; Toru Konishi; Yusuke Sauchi; Eun Young Park; Sayori Wada; Kenji Sato
        MEDICINE AND SCIENCE IN SPORTS AND EXERCISE, 2014年05月
      • Incorporation of 13C-labeled Glutathione into Rat Blood After Oral Ingestion
        SATO Kenji
        American Oil Chemist's Society Annual Meeting, 2014年05月, 査読有り, 招待有り
      • ペプチド分画物による乳化系食品モデルでの酸化抑制と乳化安定性
        宮遥香; 朴恩榮; 松村康生; 松宮健太郎; 中村考志; 佐藤健司
        日本食品科学工学会大会講演集, 2012年08月29日
      • Emulsion stability and antioxidant activity of protein hydrolysates fractions
        Miya, H; Park, E. Y; Matsumura, Y; Matsumiya, K; Nakamura, Y; Sato, K
        World Congress on Oleo Science & 29th ISF Congress (Arkas Sasebo;2012年9月・10月), 2012年
      • Effect of prolylhydroxyproline (Pro-Hyp) on proliferation of skin fibroblasts: A possible mechanism for improvement of skin condition by collagen peptide ingestion
        Yasutaka Shigemura; Kenji Sato
        ABSTRACTS OF PAPERS OF THE AMERICAN CHEMICAL SOCIETY, 2009年03月
      • Induction of differentiation by kaempherol in GJIC-sufficient but not in GJIC-deficient colon cancer cells.
        Y Nakamura; CC Chang; T Mori; K Sato; K Ohtsuki; BL Upham; JE Trosko
        TOXICOLOGICAL SCIENCES, 2003年03月
      • Post-Mortem changes in type I and V collagens in myocommatal and endomysial fractions of rainbow trout (oneorhynchus mykiss) muscle
        Kenji Sato; Asako Koike; Reiji Yoshinaka; Mamoru Sato; Yutaka Shimizu
        Journal of Aquatic Food Product Technology, 1994年

      講演・口頭発表等

      • 経口摂取したグルタチオンのラット体内での形態と動態
        佐藤 健司; 山田 裕晃; 青井 渉
        抗加齢医学総会, 2018年05月
      • コラーゲン・エラスチン摂取後、血中に見出されるペプチドの機能について
        佐藤 健司
        抗加齢医学総会, 2018年05月, 招待有り
      • Identification of Food-Derived Peptide with Activity in Body Create Peptide-Based Functional Foods with Scientific Evidence
        SATO Kenji
        International Conference on Food and Applied Bioscience, 2018年02月, 招待有り
      • ペプチドの健康増進機能
        佐藤 健司
        脳心血管抗加齢研究会, 2017年12月, 招待有り
      • Identification of indigestible peptides in enzyme hydrolysate of mackerel meat with hepatoprotective activity
        SATO Kenji; Akkika Ejima
        Annual meeting of ISNFF, 2017年10月, 招待有り
      • 皮膚線維芽細胞の増殖制御 −増殖因子・基質・分化とコラーゲンペプチド−
        佐藤 健司
        美容皮膚学会, 2017年07月, 招待有り
      • コラーゲン・エラスチンサプリメント 効果とメカニズム
        佐藤 健司
        抗加齢医学総会, 2017年06月
      • Inapct of Collagen Peptides on Wound Healing
        SATO Kenji
        West China Clinical Nutrition International Forum, 2017年04月, 招待有り
      • 血中に移行した食事由来ペプチドの同定と定量 プリカーサースキャンを用いたペプチドの特異検出
        佐藤 健司
        日本農芸化学会, 2017年03月
      • 麹発酵食品中のピログルタミルペプチドの健康増進機能
        佐藤 健司
        病態栄養学会, 2017年01月
      • 食事由来および創傷治癒時に生じる コラーゲンペプチドの機能
        佐藤 健司
        形成外科学会基礎学術集会, 2016年09月
      • 皮膚および血中の食事由来および内因性コラーゲンペプチドの存在と皮膚への影響
        佐藤 健司
        加齢皮膚学会, 2016年08月
      • 生体に存在するコラーゲンペプチドエラスチン
        佐藤 健司
        美容皮膚学会, 2016年08月
      • Structure and Content of Food-derived Soy Peptides in Rat and Human Bloods
        SATO Kenji
        Annual meeting of AOCS, 2016年05月, 招待有り
      • Absorption, transportation and efficacies of orally administered glutathione
        SATO Kenji
        Annual meeting of ISNFF, 2016年
      • Japanese traditional fermented food for health: Presence of short-chain pyroglutamyl peptides with anti-inflammatory activity
        Kenji Sato; Yasuki Matsumura; Kaori Ikeda; Nobuya Inagaki
        Annual meeting of ISNFF, 2016年, 招待有り
      • Characterization of enzymatic hydrolysate of food protein by sequence analysis of constituent peptides by LC-MS/MS
        Kenji Sato; Akika Ejima; Chen Liang; Lu Jun; Cai Muyi
        2016Int. Acad. Conf. Food-Deriv. Peptide, 2016年, 招待有り
      • コラーゲンペプチドによる線維芽細胞の 活性化
        佐藤 健司
        抗加齢医学会総会, 2015年05月, 招待有り
      • コラーゲン・コラーゲンペプチド
        佐藤 健司
        日本抗加齢医学会雑誌, 2015年, 招待有り
      • コラーゲンペプチドによる線維芽細胞への増殖促進効果
        佐藤 健司
        国際医科学研究会, 2014年10月, 招待有り
      • 卵白ペプチドの新しい生理機能
        佐藤 健司
        卵研究会, 2014年09月, 招待有り
      • Pro-Hyp の皮膚線維芽細胞増殖促進効果
        佐藤 健司
        抗加齢医学会総会, 2014年06月, 招待有り
      • ヒト抹消血の存在する新規ペプチド
        佐藤 健司
        高付加価値食品開発のためのペプチド研究会, 2014年06月

      書籍等出版物

      • Genomics, Proteomics and Metabolomics in Nutraceuticals and Functional Foods
        SATO Kenji, 分担執筆, Detection and identification of food-derived peptides in human blood: Food-derived short chain peptidomes in human blood.
        Jon Wiley & Sons, 2015年, 査読無し
      • Marine Cosmeceuticals Trends and Prospective
        Sato, K; Shigemura, Y, 分担執筆, Effect of marine collagen peptide on skin condition
        CRC Press, 2013年, 査読無し
      • Marine Proteins and Peptides
        Shiratsuchi, E; Nakaba, M; Shigemura, Y; Yamada, M; Sato, K, 分担執筆, Fish-elastin hydrolysate
        Wiley-Blackwell, 2013年, 査読無し
      • 食品機能性成分の吸収・代謝機構
        佐藤 健司, 分担執筆, ペプチドの吸収
        シーエムシー出版, 2013年, 査読無し
      • Food Additive
        Matsuo, A; Sato, K, Utilization of Aspergillus niger phytase preparation for hydrolysis of phytate in foods
        InTech, 2012年, 査読無し
      • Bioactive Food Peptides in Health and Disease
        Abdou, A. M; Kim, M; Sato, K, 分担執筆, Functional proteins and peptides of hen’s egg origin
        InTech, 2012年, 査読無し

      受賞

      • 2014年08月28日
        日本食品科学工学会 , 技術賞
      • 2016年10月11日
        International Society for Nutriceuticals and Functional Foods, Science and Service Merit Award
      • 2016年10月12日
        International Society for Neutraceuticals and Functional Foods, ISNFF Science and Service Merit Award

      外部資金:科学研究費補助金

      • コラーゲンジペプチドによる間葉系成体幹細胞増殖に関する研究
        基盤研究(B)
        小区分38050:食品科学関連
        京都大学
        佐藤 健司
        自 2019年04月01日, 至 2022年03月31日, 交付
        コラーゲンペプチド;間葉系幹細胞;線維芽細胞;Pro-Hyp;p75NTR;創傷治癒;コラーゲン
      • 発酵食品含有機能性ペプチドの腸内細菌叢改善作用
        基盤研究(C)
        京都府立大学
        和田 小依里
        自 2017年04月01日, 至 2020年03月31日, 完了
        伝統的発酵食品;ピログルタミルペプチド;腸内細菌叢;一酸化窒素;日本の発酵食品;ヒト試験;発酵食品;機能性食品;機能性ペプチド;食習慣
      • 生体に吸収されるコラーゲンペプチドの線維芽細胞への作用メカニズム解明
        基盤研究(C)
        京都大学
        佐藤 健司
        自 2016年04月01日, 至 2019年03月31日, 完了
        コラーゲンペプチド;創傷治癒;Pro-Hyp;線維芽細胞;p75NTR;間葉系幹細胞;コラーゲン;細胞増殖;ペプチド;体性幹細胞;皮膚;食品;細胞・組織;栄養学;生理活性;農林水産物
      • 経口で腸炎抑制効果を有する日本酒ペプチドの同定と作用機序解明
        基盤研究(C)
        京都府立大学
        和田 小依里
        自 2013年04月01日, 至 2016年03月31日, 完了
        発酵食品;抗炎症;腸内細菌;ペプチド;腸炎;日本酒;腸内細菌叢;食品機能
      • 糠床に含まれる自然免疫を賦活化する発酵生成成分の探索
        挑戦的萌芽研究
        京都府立医科大学
        扇谷 えり子
        自 2012年04月01日, 至 2013年03月31日, 完了
        食品機能;インフルエンザ;免疫;二次性細菌性肺炎;感染症予防;機能性食品;高齢者
      • 皮膚の損傷箇所における内因性および食事由来コラーゲンペプチドの構造と機能
        基盤研究(C)
        京都府立大学
        佐藤 健司
        自 2011年04月28日, 至 2014年03月31日, 完了
        コラーゲン;ペプチド;線維芽細胞;創傷治癒;皮膚;Pro-Hyp;コラーゲンペプチド;Hyp-Gly;コラーゲン由来ペプチド
      • コラーゲンペプチド摂取による機能性メカニズム解明システムの開発
        基盤研究(C)
        京都府立大学
        佐藤 健司
        完了
        コラーゲン;Pro-Hyp;線維芽細胞;ペプチド;皮膚;トランスポーター;細胞間マトリッス;PEPT1;PTH1;コラーゲンペプチド;Hyp-Gly;傷修復;遊走
      • ペプチドを含む機能性食品開発法の創造に関する研究
        萌芽研究
        京都府立大学
        佐藤 健司
        完了
        コラーゲンペプチド;食事由来ペプチド;固相抽出;プレカラム誘導化;ピログルタミン酸ペプチド;問脈血;Pro-Hyp;Hyp-Gly;ペプチド;機能性食品;吸収;構造解析;HPLC
      • マサバV型コラーゲンの変化に対する致死条件ならびに貯蔵温度の影響
        基盤研究(C)
        大分大学
        望月 聡
        完了
        マサバ;V型コラーゲン;鮮度保持;致死条件;生息地域;死後変化;抗体;貯蔵温度, chub mackerel;type V collagen;freshness;killing method;storage temperature;post-mortem change;antibody
      • 大豆たんぱく質由来レジスタントプロテインを用いた抗ガン食品の開発
        基盤研究(C)
        京都府立大学
        金本 龍平
        完了
        レジスタントプロテイン;大豆たんぱく質;抗ガン食品;胆汁酸;腸肝循環;ラット;大腸ガン;肝ガン, resistant protein;sitybean protein;anti carcinogenic food;bile acid;enterrohepatic circulation;rat;colon cancer;hepatic cancer
      • サメ軟骨中に存在するマトリックスメタロプロテアーゼ阻害成分の分離および構造解析
        基盤研究(C)
        京都府立大学
        佐藤 健司
        完了
        MMP;コラーゲナーゼ;プロテアーゼ阻害;MMP-2;MMP-9;酸性多糖;コンドロイチン硫酸;抗ガン;マトリックスメタロプロテアーゼ;サメ;軟骨;多糖類;Autofocusing, Shark;MMP;Inhibitor;Collagenase;Gelatinase;Muco polysaccharide;MMP-9;Cancer
      • 麹納豆に含まれるフィターゼとフィチン酸およびCaの利用効率の改良
        基盤研究(C)
        京都府立大学
        大槻 耕三
        完了
        麹納豆;塩納豆;浜納豆;大徳寺納豆;フィチン酸;きなこ;フィターゼ;カルシウム;遊離カルシウム;無機リン;硝酸, kOJI-NATTO;SIO-NATTO;HAMA-NATTO;DAITOKUJI-NATTO;PHYTIC ACID;SALT;MINERAL;CALCIUM
      • 鮫軟骨の血管新生阻害活性の作用機構に関する研究
        萌芽的研究
        京都府立大学
        佐藤 健司
        完了
        コラ-ゲナーゼ;コラ-ゲナーゼ阻害;MMP-9;鮫;軟骨;血管新生;コーラゲン;等電点電気泳動;サメ;MMP-1;コラーゲン
      • 魚肉冷蔵初期における魚肉軟化機構の解明
        奨励研究(A)
        京都府立大学
        佐藤 健司
        完了
        コラーゲン;コネクチン;肉質;死後変化;結合組織;プロテアーゼインヒビター;電気泳動;魚肉

      外部資金:その他

      • 世界の健康に貢献する日本食の科学的・多面的検証
        革新的技術創造促進事業(異分野融合共同研究)
        自 2014年07月01日, 至 2017年03月31日
        稲垣暢也
      list
        Last Updated :2022/05/14

        教育

        担当科目

        • 自 2014年04月, 至 2015年03月
          資源生物科学専門外書講義I
          前期, 農学部
        • 自 2014年04月, 至 2015年03月
          海洋生物機能学
          後期, 農学部
        • 自 2014年04月, 至 2015年03月
          海洋生物生産学演習
          通年, 農学部
        • 自 2015年04月, 至 2016年03月
          海洋生物機能学
          後期, 農学部
        • 自 2015年04月, 至 2016年03月
          海洋生物機能学専攻実験1
          通年, 農学研究科
        • 自 2015年04月, 至 2016年03月
          海洋生物機能学専攻実験
          通年, 農学研究科
        • 自 2015年04月, 至 2016年03月
          海洋生物機能学演習1
          通年, 農学研究科
        • 自 2015年04月, 至 2016年03月
          海洋生物機能学演習
          通年, 農学研究科
        • 自 2015年04月, 至 2016年03月
          海洋生物機能学特論
          前期, 農学研究科
        • 自 2015年04月, 至 2016年03月
          海洋生物生産学演習
          通年, 農学部
        • 自 2015年04月, 至 2016年03月
          資源生物科学専門外書講義I
          前期, 農学部
        • 自 2015年04月, 至 2016年03月
          資源生物科学概論B
          後期, 農学部
        • 自 2016年04月, 至 2017年03月
          海洋生物機能学
          後期, 農学部
        • 自 2016年04月, 至 2017年03月
          海洋生物機能学専攻実験1
          通年, 農学研究科
        • 自 2016年04月, 至 2017年03月
          海洋生物機能学専攻実験2
          通年, 農学研究科
        • 自 2016年04月, 至 2017年03月
          海洋生物機能学専攻実験
          通年, 農学研究科
        • 自 2016年04月, 至 2017年03月
          海洋生物機能学演習1
          通年, 農学研究科
        • 自 2016年04月, 至 2017年03月
          海洋生物機能学演習2
          通年, 農学研究科
        • 自 2016年04月, 至 2017年03月
          海洋生物機能学演習
          通年, 農学研究科
        • 自 2016年04月, 至 2017年03月
          海洋生物機能学特論
          前期, 農学研究科
        • 自 2016年04月, 至 2017年03月
          海洋生物生産学演習
          通年, 農学部
        • 自 2016年04月, 至 2017年03月
          資源生物科学専門外書講義I
          前期, 農学部
        • 自 2016年04月, 至 2017年03月
          資源生物科学概論B
          後期, 農学部
        • 自 2017年04月, 至 2018年03月
          海洋生物機能学
          後期, 農学部
        • 自 2017年04月, 至 2018年03月
          海洋生物機能学専攻実験1
          通年, 農学研究科
        • 自 2017年04月, 至 2018年03月
          海洋生物機能学専攻実験2
          通年, 農学研究科
        • 自 2017年04月, 至 2018年03月
          海洋生物機能学専攻実験
          通年, 農学研究科
        • 自 2017年04月, 至 2018年03月
          海洋生物機能学演習1
          通年, 農学研究科
        • 自 2017年04月, 至 2018年03月
          海洋生物機能学演習2
          通年, 農学研究科
        • 自 2017年04月, 至 2018年03月
          海洋生物機能学演習
          通年, 農学研究科
        • 自 2017年04月, 至 2018年03月
          海洋生物機能学特論
          前期, 農学研究科
        • 自 2017年04月, 至 2018年03月
          海洋生物生産学演習
          通年, 農学部
        • 自 2017年04月, 至 2018年03月
          海洋生物科学
          後期, 農学部
        • 自 2017年04月, 至 2018年03月
          資源生物科学専門外書講義II
          後期, 農学部
        • 自 2017年04月, 至 2018年03月
          資源生物科学概論B
          前期, 農学部
        • 自 2018年04月, 至 2019年03月
          ILASセミナー
          前期, 全学共通科目
        • 自 2018年04月, 至 2019年03月
          海洋生物機能学
          後期, 農学部
        • 自 2018年04月, 至 2019年03月
          海洋生物機能学専攻実験1
          通年, 農学研究科
        • 自 2018年04月, 至 2019年03月
          海洋生物機能学専攻実験2
          通年, 農学研究科
        • 自 2018年04月, 至 2019年03月
          海洋生物機能学演習1
          通年, 農学研究科
        • 自 2018年04月, 至 2019年03月
          海洋生物機能学演習2
          通年, 農学研究科
        • 自 2018年04月, 至 2019年03月
          海洋生物機能学特論
          前期, 農学研究科
        • 自 2018年04月, 至 2019年03月
          海洋生物生産学演習
          通年, 農学部
        • 自 2018年04月, 至 2019年03月
          海洋生物科学
          後期, 農学部
        • 自 2018年04月, 至 2019年03月
          資源生物科学専門外書講義II
          後期, 農学部
        • 自 2018年04月, 至 2019年03月
          資源生物科学概論B
          前期, 農学部
        • 自 2019年04月, 至 2020年03月
          海洋生物機能学
          後期, 農学部
        • 自 2019年04月, 至 2020年03月
          海洋生物機能学専攻実験1
          通年, 農学研究科
        • 自 2019年04月, 至 2020年03月
          海洋生物機能学専攻実験2
          通年, 農学研究科
        • 自 2019年04月, 至 2020年03月
          海洋生物機能学演習1
          通年, 農学研究科
        • 自 2019年04月, 至 2020年03月
          海洋生物機能学演習2
          通年, 農学研究科
        • 自 2019年04月, 至 2020年03月
          海洋生物機能学特論
          前期, 農学研究科
        • 自 2019年04月, 至 2020年03月
          海洋生物生産学演習
          通年, 農学部
        • 自 2019年04月, 至 2020年03月
          海洋生物科学
          後期, 農学部
        • 自 2019年04月, 至 2020年03月
          資源生物科学専門外書講義II
          後期, 農学部
        • 自 2019年04月, 至 2020年03月
          資源生物科学概論B
          前期, 農学部
        • 自 2020年04月, 至 2021年03月
          海洋生物機能学
          後期, 農学部
        • 自 2020年04月, 至 2021年03月
          海洋生物機能学専攻実験1
          通年, 農学研究科
        • 自 2020年04月, 至 2021年03月
          海洋生物機能学専攻実験2
          通年, 農学研究科
        • 自 2020年04月, 至 2021年03月
          海洋生物機能学演習1
          通年, 農学研究科
        • 自 2020年04月, 至 2021年03月
          海洋生物機能学演習2
          通年, 農学研究科
        • 自 2020年04月, 至 2021年03月
          海洋生物機能学特論
          前期, 農学研究科
        • 自 2020年04月, 至 2021年03月
          海洋生物生産学演習
          通年, 農学部
        • 自 2020年04月, 至 2021年03月
          海洋生物科学
          後期, 農学部
        • 自 2020年04月, 至 2021年03月
          細胞生物学I
          前期, 農学部
        • 自 2020年04月, 至 2021年03月
          細胞生物学II
          前期, 農学部
        • 自 2020年04月, 至 2021年03月
          資源生物科学専門外書講義I(海洋生物G)
          前期, 農学部
        • 自 2020年04月, 至 2021年03月
          資源生物科学概論B
          前期, 農学部
        • 自 2021年04月, 至 2022年03月
          海洋生物機能学
          後期, 農学部
        • 自 2021年04月, 至 2022年03月
          海洋生物機能学専攻実験1
          通年, 農学研究科
        • 自 2021年04月, 至 2022年03月
          海洋生物機能学専攻実験2
          通年, 農学研究科
        • 自 2021年04月, 至 2022年03月
          海洋生物機能学演習1
          通年, 農学研究科
        • 自 2021年04月, 至 2022年03月
          海洋生物機能学演習2
          通年, 農学研究科
        • 自 2021年04月, 至 2022年03月
          海洋生物機能学特論
          前期, 農学研究科
        • 自 2021年04月, 至 2022年03月
          海洋生物生産学演習
          通年, 農学部
        • 自 2021年04月, 至 2022年03月
          海洋生物科学
          後期, 農学部
        • 自 2021年04月, 至 2022年03月
          細胞生物学I
          前期, 農学部
        • 自 2021年04月, 至 2022年03月
          細胞生物学II
          前期, 農学部
        • 自 2021年04月, 至 2022年03月
          資源生物科学基礎
          後期, 農学部
        • 自 2021年04月, 至 2022年03月
          資源生物科学専門外書講義I(海洋生物G)
          前期, 農学部
        • 自 2021年04月, 至 2022年03月
          資源生物科学概論B
          前期, 農学部

        指導学生の業績:受賞

        • ポスター賞(2位)
          樫本真紀, International Society for Neutraceuticals and Functional Foods, 2014年10月17日
        • ポスター賞(1位)
          白子 紗希, International Society for Neutraceuticals and Functional Foods, 2017年10月25日
        • Poster award
          蓮井啓介, THE 9th INTERNATIONAL CONFERENCE ON NUTRITION AND PHYSICAL ACTIVITY, 2018年12月19日
        • Poster award
          荒川貴行, THE 9th INTERNATIONAL CONFERENCE ON NUTRITION AND PHYSICAL ACTIVITY, 2018年12月19日
        list
          Last Updated :2022/05/14

          大学運営

          全学運営(役職等)

          • 自 2019年04月01日, 至 2020年09月30日
            理事補
          • 至 2020年03月31日
            学生表彰選考委員会 委員
          • 自 2019年04月01日, 至 2021年03月31日
            学生表彰選考委員会 委員
          • 自 2020年10月01日, 至 2022年09月30日
            戦略調整会議 委員
          • 自 2021年04月28日, 至 2022年09月30日
            戦略調整会議人文・社会科学の未来形発信小委員会 委員
          • 自 2020年10月01日, 至 2021年03月31日
            戦略調整会議授業料設定の柔軟化検討小委員会 委員
          • 自 2020年10月01日, 至 2021年03月31日
            戦略調整会議ジェンダー平等の促進策小委員会 委員
          • 自 2020年10月01日, 至 2022年03月31日
            戦略調整会議若手大学院生リクルーティング促進策小委員会 委員
          • 自 2020年10月01日, 至 2022年09月30日
            理事補
          • 学生生活委員会第三小委員会 委員長
          • 自 2021年04月01日
            学生生活委員会 委員
          • 自 2021年04月01日, 至 2022年09月30日
            学生生活委員会第一小委員会 委員
          • 自 2021年04月01日, 至 2023年03月31日
            京都大学奨学金返還免除候補者選考委員会 委員
          • 学生表彰選考委員会 委員
          • 自 2020年10月01日, 至 2022年09月30日
            国際教育委員会 委員
          • 自 2020年10月01日, 至 2022年09月30日
            国際教育委員会企画運営委員会 委員

          部局運営(役職等)

          • 自 2016年04月01日, 至 2018年03月31日
            FD委員会 委員
          • 自 2018年04月01日, 至 2019年03月31日
            学部教務委員会 委員
          • 自 2018年04月01日, 至 2020年03月31日
            人権問題対策委員会 委員
          • 自 2018年04月01日, 至 2019年03月31日
            建築委員会 委員
          • 自 2020年04月01日, 至 2022年03月31日
            制度・組織等検討委員会 委員
          • 自 2021年04月01日, 至 2023年03月31日
            男女共同参画推進委員会 委員
          list
            Last Updated :2022/05/14

            学術・社会貢献

            委員歴

            • J. Food Biochem編集委員

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